Kent & Yaşam

Türkiye'nin Yüzölçümüne Göre En Büyük 15 Kenti

Türkiye'nin Yüzölçümüne Göre En Büyük 15 Kenti

Türkiye'nin Yüzölçümüne Göre En Büyük 15 Kenti

Türkiye'nin yüzölçümü bakımından büyük kentleri merak ediliyor. Peki dünyanın bazı ülkelerinden daha büyük alana sahip bu kentlerimiz hangileri? Hangi bölgelerimizde bulunuyorlar ve özellikleri  hakkında bilgi sahip olmak istemez misiniz?

Yazımızın ilerleyen bölümlerinde bu sorunun cevabını detaylarıyla bulabileceksiniz.

Türkiye; dünya üzerinde 36° ve 42° kuzey paralelleri ile 26° ve 45° doğu meridyenleri arasına konumlanmış olup üç tarafı denizlerle çevrilidir. Batısında Ege Denizi, kuzeyinde Karadeniz ve güneyinde ise Akdeniz bulunmaktadır. Kuzeybatısında ise Marmara Denizi yer alır. Gölleriyle birlikte 780.043 kilometre karelik alanı kaplayan Türkiye'nin topraklarının 755.688 kilometre karesi Asya kıtasında 23.764 kilometre karesi ise Avrupa kıtasında bulunmaktadır. 

Toprak büyüklüğü açısından en büyük 5 ilimiz, KONYA, SİVAS, ANKARA, ERZURUM, VAN'dır. En küçük illerimiz ise Yalova, Kilis ve Bartın'dır.

Kapladığı toprak alanı bakımından 40.838 kilometrekare ile Konya, Türkiye’nin yüzölçümü bakımından tartışmasız en büyük şehridir. En küçük ilimiz ise YALOVA'dır. 

Türkiye, yüzölçümü açısından dünyanın en büyük 37. ülkesidir. Başkenti Ankara  olan Türkiye’nin yönetim açısından en büyük idari birimleri illerdir. Türkiye'nin 81 kenti vardır ve bu kentlere bağlı 923 ilçe mevcuttur.

Türkiye'nin yüzölçümüne göre en büyük 15 Kenti

15 . ADANA

adana

Akdeniz bölgesinde yer alan Adana; 2.270.000 nüfusuyla Türkiye'nin 6 şehridir. 13.844 km2 yüzölçümüyle 15. kentidir.

Adana ve Çukurova'ya hayat veren Seyhan ve Ceyhan nehirleri, tarihi ve kültürel eserleri, kebabı, pamuk ve festivalleriyle öne çıkan Adana, Türkiye'nin en önemli tarım, sanayi, eğitim ve turizm kentlerinden birisidir.  Trafik plakası 01 olarak belirlenmiştir.

14 . ESKİŞEHİR

eskişehir

Özellikle Selçuklu ve Osmanlı asırlarından kalan tarihi ve kültürel mirasını iyi değerlendirip modern bir anlayışla sunan Eskişehir; Anadolu'nun en önemli turizm lokomatiflarinden birisidir. 900.000 nüfusuyla Türkiye'nin 25.büyük kentinden birisi olma ayrıcalığını yaşamaktadır. 13.960 km2 yüzölçümüyle Türkiye'nin 14. büyük şehridir.

Turizmin yanında sanayi, tarım, ticaret, eğitim kültür ve sanat etkinliklerinin yoğun olduğu kent, coğrafi konumununda etkisiyle ilkçağlardan günümüze önemini hiç kaybetmemiştir. 14 ilçesi olan kentin trafik plakası 26'dır.

13. AFYONKARAHİSAR

Ege Bölgesinde yer alan Afyonkarahisar köklü bir geçmişe sahiptir ve coğrafi konumu, tarım, sanayi, turizm ve ulaşım noktasında önemli bir yere sahiptir.

Türkiye'de toprak büyüklüğü açısından 13. sırada yer alan AFYONKARAHİSAR'ın 18 ilçesi vardır.  Afyonkarahisar Detay için Tıklayın.

12 . KAHRAMANMARAŞ

kahramamaras

Kurtuluş Savaşı'nda Fransızların işgaline karşı Sütçü İmam önderliğinde gösterdikleri destansı milli direnişle TBMM tarafından  "Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası" ile onurlandırılan ve Maraş ismi Kahramanmaraş olarak değiştirilen Akdeniz Bölgesi'nde bulunan ilimizdir.

1.175.000 nüfusuyla Türkiye'nin 18. büyükşehridir. Tarihi ve doğal güzelliği ile bir çekim merkezi olan kent; sanayi, tarım, ticaret ve ulaşım açısından canlı bir yapıya sahiptir. Kahramanmaraş'ın 11 ilçesi vardır ve trafik plakası 46'dır

11 . BALIKESİR

balikesir

Ege ve Marmara olmak üzere 2 ayrı denize kıyısı olan Balıkesir 1.350.000 nüfusuyla Türkiye'de en kalabalık 17. şehridir.

Muhteşem plajları, kaplıcaları, adaları, zeytinlikleri, insanın içine ferahlık veren Kazdağları ile turizmin en canlı olduğu kentlerden birisi olan Balıkesir'in trafik plakası 10'dur.

Toplam 21 ilçesi olan Balıkesir gezilip görülecek çok sayıda doğal tarihi mirasa ev sahipliği yapıyor.

10 . DİYARBAKIR

diyarbakır

Güney Doğu'nun en büyük metropollerinden birisi olan Diyarbakır, asırlardır dimdik duran surlarıyla ve Hevsel bahçeleriyle ön plana çıkmaktadır. Farklı uygarlıkların izlerini taşıyan kent; 1.750.000 nüfusuyla Türkiye'nin 12. büyükşehridir.

17 ilçesi olan kadim kentin plakası 21'dir. Sanayi, ticaret, tarım, ulaşım ve kültürel faaliyetlerin yoğunlaştığı kent bölgenin cazibe merkezi durumundadır.

9 . MERSİN

mersin

Akdeniz Bölgesi'nde bulunan Mersin, 1.850.000 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 11'nci büyük şehridir. Akdeniz ikliminin bütün özelliklerini gösteren kent; sanayisi, tarımı, limanları, ticareti, tarihi, ulaşım ve haberleşme imkanlarıyla tam bir cazibe merkezidir. 

Akdeniz, Yenişehir, Toroslar, Mezitli, Tarsus, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mut, Silifke olmak üzere toplam 13 ilçesi olan Mersin'in eski adı İçel'dir. Detay için Tıklayın!

8 . KAYSERİ

kayseri

Anadolu coğrafyasının tam ortasında Erciyes Dağı'nın eteklerine kurulmuş kent; ilkçağlardan günümüze önemini kaybetmemiş, her zaman cazibe merkezi olmuştur.

Günümüzde 1.450.000 nüfusuyla Türkiye'nin 15. büyükşehri olan Kayseri, sanayi, ticaret, turizm, ulaşım ve tarım alanlarında oldukça gelişmiş bir altyapıya sahiptir. 

15 ilçesi olan Kayseri Erciyes Kayak Merkezi başta olmak üzere gezilip görülecek çok sayıda tarihi kültürel ve doğal mirasa sahiptir ve plakası 38'tir. Detay öğrenmek  için TIKLAYIN

7 . ŞANLIURFA

sanliurfa

Peygamberler şehri olarak bilinen Mezopotamya'nın kadim kenti Şanlıurfa; 2.100.000 nüfusuyla Türkiye'nin 8. büyükşehridir. Güneydoğu Bölgesi'nde yer alan kent; tarihi birikimi, doğal güzellikleri, mimari yapısı, kültürürel özellikleri ve kendine has mutfağıyla farkını ortaya koyuyor.

Göbeklitepe, Balıklıgöl, Halil-ür Rahman Camii, Urfa Kalesi, Harran Evleri gibi çok sayıda gezilip görülecek kültürel mirasa sahip Şanlıurfa'nın toplam 13 ilçesi olup trafik plakası 63 'dür.  Detay için Tıklayın  

6 . ANTALYA

antalya

Antalya; muhteşem doğal güzellikleri, geçmişin emaneti tarihi zenginlikleri,  mavi bayraklı plajları, gizemli  koyları ve profesyonel ekiplerle hizmet veren binlerce turistik tesisiyle her dönem tercih edilen bir tatil  ve gezi kenti...

2.620.000 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 5. şehri olan Antalya'nın oldukça gelişmiş sanayi, tarım, ticaret, kültúr  ve sanat hayatı vardır. 19 ilçesi olan Antalya'nın trafik plakası 07 dir.

5 . VAN

vang

Doğunun incisi Van 1.150.000 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 19. şehridir.  Van Gölü, Van Kalesi, Akdamar Kilisesi, Van Kedisi ve kahvaltısıyla dilden dile anlatılagelen kent; büyüleyici atmosferi ve tarihi birikimiyle bölgenin cazibe merkezi...

13 ilçesi olan Van'ın çevresi, Şırnak, Hakkari, Bitlis ve Siirt ile çevrilidir ve trafik plakası 65'dir. 

4 . ERZURUM

erzurum buyuksehir

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük 3  kentinden birisi olan Erzurum; özellikle Selçuklu ve Osmanlı asırlarından kalma eserleriyle göz kamaştırıyor. Dünyaca meşhur Palandöken Kayak Tesisleri'nin yanında Tortum şelalesi, cağ kebabı,kadayıf dolması, bal ve kaşarı ile öne çıkan Erzurum'un 20 ilçesi var. 

Palandöken Dağı'nın eteklerinde kurulmuş serhat şehri Erzurum, Türkiye'de toprak büyüklüğü açısından 4'ncü, 760.000 nüfus büyüklüğü açısından da Türkiye'de 29'ncu sırada yer almaktadır.

3 . ANKARA

ankara buyuksehir

1923 yılından günümüze kadar Türkiye'nin başkentliğini yapan Ankara; 5.782.000 nüfusuyla Türkiye'nin 2. büyükşehridir.

Anadolu'nun ortasında bulunan Ankara; ulaşım, haberleşme, eğitim, kültür ve sanat açısından yaşamaya elverişlidir. Ankara kalesi, Anıtkabir, Hacı Bayramı Veli Camii ve Türbesi, Kocatepe Camii, Kurtuluş ve Cumhuriyet Müzeleri gibi çok sayıda gezilecek yere ev sahipliği yapan Ankara'nın toplam 25 ilçesi vardır ve plakası 06 dır. 

2. SİVAS

İç Anadolu Bölgesi'nin en önemli şehirlerinden birisi olan Sivas, toprak büyüklüğü açısından Konya'dan sonra Türkiye'de  28.164 km2 alanla 2. sırada yer almaktadır.

Tarihi, kültürel zenginliğinin yanında tarım, sanayi, madencilik, hayvancılık ve turizm alanlarında büyük gelişim gösteren Sivas, 634.924 nüfusa sahiptir ve 17 ilçesi vardır. Detay için Tıklayın

1. KONYA

konya

Köklü bir geçmişe sahip olan Konya; Türkiye'de toprak büyüklüğü açısından 1. sırada; 2.277.000 nüfusuyla da en kalabalık şehirler arasında 7. sıradan listeye girmiştir. 

Anadolu Selçuklu Devletine uzun asırlar başkentlik yapan Konya büyük bir tarihi, kültürel mirasa sahiptir. Konya, 40.838  km2 alana sahip toprak büyüklüğü ile Türkiye'nin tartışmasız en büyük şehridir. 

İnanç turizminin Anadolu'da en büyük çekim merkezlerinden birisi olna kent, dünyaca tanınan büyük mutasavvıf Mevlana Celaleddin Rumi'nin her yıl milyonlarca ziyaretçisiyle dolmaktadır. Kendine ait yöresel mutfağının vazgeçilmezi etli ekmektir.

Sanayi, tarım, ticaret, eğitim, kültür ve sanat alanlarında oldukça dinamik olan Konya'nin plakası 42 olup toplam 31 ilçesi vardır.  

 Türkiye'nin Yüzölçümü Açısından En Büyük 15 Şehrin Listesi

Sıra İl Sıralaması Yüzölçümü (km²)
1 Konya 40.838
2 Sivas 28.164
3 Ankara 25.632
4 Erzurum 25.006
5 Van 20.921
6 Antalya 20.177
7 Şanlıurfa 19.242
8 Kayseri 16.970
9 Mersin 16.010
10 Diyarbakır 15.168
11 Balıkesir 14.583
12 Kahramanmaraş 14.520
13 Afyonkarahisar 14.016
14 Eskişehir 13.960
15 Adana 13.844

Aşağıdaki Konular İlginizi Çekiyor Olabilir!!!

>>>> Türkiye'de Gezilecek Muhteşem Yerler

>>>> Türkiye'nin Enleri ve İlkleri

>>>> Türkiye'nin Şelaleleri

 

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları İçin TIKLAYIN!

    

Yorum Yap