- 10 Eylül 2024
- Kategori: Gezi Rehberi
- Kelimeler Türkiye'de En Çok Ziyaret Edilen Müze ve Örenyerleri
- 0 Yorum
Türkiye'de En Çok Ziyaret Edilen Müze ve Örenyerleri
1 - İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi
Osmanlı Devleti’nin ihtişamını en güzel yansıtan ve dünyanın uzun yıllar yönetim merkezi olan Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’a kazandırdığı nadide eserlerden birisi... İstanbul'un 7 tepesinden birisi olan Sarayburnu tepesine konumlanmıştır.
Haliç, Marmara, İstanbul boğazı ile birlikte Üsküdar ve Galata'ya hakim bir alana kurulmuş, zamanla büyümüş ve gereksinimlere göre yeni eklemeler yapılmıştır.
1460-1478 yılları arasında yapılan Topkapı Sarayı, devletin yönetim ve eğitim merkezi olmasının yanında padişahların ikamet ettiği şehzadelerin eğitildiği yerdi. Saray içerisinde Harem, Enderun, Birun, Bahçeler, Köşkler, adalet kasrı vb bölümlerden oluşmuştur.
Bugün ziyaret etmek istediğinizde Topkapı Sarayında Harem ayrı bir bölüm ve ücrete tabi olmakla birlikte, 4 avlu ve Bab-ı Hümayundan oluşmaktadır. Saray’da gezerken dinlenebileceğiniz ve İstanbul’a ve Osmanlı’ya özgü hediyelikler alabileceğiniz mekanlar yer almakta.
Salı günleri dışında ziyarete haftanın her günü açık olan müzeye, Harem bölümü hariç giriş ücreti 80 TL. dir. Müze kart geçersiz olan Harem dairesi giriş ücreti 40 TL.dir.
2- Ayasofya Camii
İstanbul’un ve dünyanın hayranlık uyandıran en önemli tarihi miraslarından birisi... Tarihi yarımadada bulunan en önemli kültürel, tarihi eserlerden birisi... 537 yılında Bizans İmparatoru Justinianos tarafından yaptırılan eser, 916 yıl Bizans’ta kilise olarak kullanıldıktan sonra Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u 1453’te fethinden itibaren 482 yıl cami olarak hizmet vermiştir.
1935 yılından 2020 yılına kadar "müze" olarak hizmet veren Ayasofya, bu tarihten sonra tekrar cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. İçindeki ve dışındaki zarafetiyle göz dolduran Ayasofya, tüm dünyada tanınan en önemli dini, kültürel yapılarından birisidir.
3 - Konya Mevlana Müzesi
Anadolu Selçuklu başkenti Konya'nın manevi merkezi olan Mevlâna Dergâhı, başta İslâm âlemi olmak üzere bütün dünyanın önde gelen ziyaretgâhlarındandır. "Mevlânâ Türbesi" olarak anılan mekânda başta Mevlânâ ve yakın aile fertleri olmak üzere pek çok kişinin mezarı bulunmaktadır.
Tebrizli Bedreddin'in yaptığı türbe zamanla değişikliğe uğrar. “Kubbe-i Hadra" denilen ve bugün Konya'nın simgesi olan dilimli külahlı yeşil kubbeyi 1357 yılında Karamanoğlu Ali Bey yaptırır.
Osmanlı döneminde yapılan ilâvelerle büyük bir külliye haline dönüşen mekân, tekkelerin kapatılmasına kadar dergâh olarak işlevini sürdürür. 1927 yılında “Konya Âsâr-ı Atîka Müzesi" adıyla hizmete açılır. 1954'te yeniden düzenlenir ve adı da “Mevlâna Müzesi" olur. Müzede Hz. Mevlânâ’nın kabriyle birlikte özel eşyalarının yanı sıra mevlevi kültürü ve tasavvufla ilgili özel eserler yer almaktadır.
Haftanın her günü açık olan müzeye giriş ücretsizdir.
4 - Denizli Pamukkale Örenyeri
Hem Türkiye'nin hem de Denizli'nin sembolü durumda olan Pamukkale travertenleri turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Muhteşem bir güzelliğe sahip olan pamuk tarlasını andıran travartenler sizi şaşırtır ve gözlerinize inanamazsınız.
Pamukkale Travertenleri, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiştir önemli doğal koruma alanlarından birisidir. Travertenlerin yakınlarında bulunan Yeşildere Şelalesi de görülmeye değer güzellikte.
Travertenlere giriş ücreti 2022 yılı için 110 TL. olup 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilere giriş ücretsiz.
5 - İzmir Efes Örenyeri
İzmir'in Selçuk ilçesi yakınlarındaki 4 bin yıllık Efes Antik Kenti, kiliseleri, çarşıları, mağaraları, çeşmeleri ile en çok ilgi çeken turistik mekânlardan. Efes Antik Kenti 2015 yılında Türkiye'den UNESCO Listesi’ne giren talihli yerlerden biri.
Antik şehir, bilim ve sanat dünyasında ünlü pek çok kişinin yetişip kaldığı yerdir. Her sene yüzbinlerce turist tarafından ziyaret edilen antik kent çevresinde; Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar (Ashab-ı Kehf) ve İsa Bey Camii gibi çok sayıda tarihi yapıt yapmaktadır.
Haftanın her günü ziyarete açık olan Efes Antik kentinin giriş ücreti 2022 yılı 120 TL dir.
6 - Nevşehir Göreme Örenyeri
Göreme, Nevşehir’e on kilometre uzaklıkta, Nevşehir, Ürgüp ve Avanos üçgeni arasındaki etrafı vadilerle çevrili Anadolu'nun gizemli coğrafyası... Bu bölge; 1985 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır.
Göreme Açıkhava Müzesi'nde yer alan hemen her kaya bloğunun içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları bulunuyor. Göreme'yi, hava balonlarıyla gezip görmek mümkün...
İç Anadolu Gezilecek Yerler için tıklayın
Ziyarete her gün açık olan Göreme açık hava müzesine giriş ücreti 75 TL. dir.
7 - Çanakkale Troia Örenyeri
Truva Antik Kenti, pek çok farklı milletten turistin ve gezginin ziyaret mekânı olan, önemli kültürel miraslardan biri. Simge haline dönüşmüş Truva Atı ile ilgili efsanevi anlatısıyla zenginleştirilmiş antik kentin kalıntılarının ardında derin bir tarih yatıyor.
Truva tarih boyunca çok sayıda şehrin birbiri üstüne kurulduğu bir yerleşim sahasıdır. 1998 tarihinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. 1881 yılından itibaren başlayan kazı çalışmaları günümüzde de devam etmektedir.
Çanakkale Truva Antik Kenti giriş ücreti kişi başı 50 Türk Lirası‘dır. 18 yaşın altındaki öğrenciler için giriş ücretsizdir. Troya Ören Yeri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir müze olduğu için müzekart geçerlidir.
8 - Nevşehir Kaymaklı Yeraltı Şehri
Nevşehir'in 20 km. güneyinde Kaymaklı kasabasındadır. Sekiz katlı şehrin ilk katı Hititler tarafından yapılmış, diğer katları ise Arap-Pers saldırıları sırasında Romalılar ve Bizanslılar tarafından genişletilmiştir.
İki km den fazla bir alana yayılan bu yeraltı şehrinin 4 katı temizlenmiş ve aydınlatılmış durumdadır. Derinkuyu yeraltı şehrinde olduğu gibi, oyulan tüflerden saldırı anında kapıları içeriden kapatabilecek sürgü taşları imal edilmiştir.
Yeraltı şehrine giriş ücreti 50TL olup müze kart geçerlidir. Detay için Türkiye'nin Yeraltı Şehirlerine BURADAN ulaşabilirsiniz.
9 - Aksaray Ihlara Vadisi Örenyeri
Aksaray’a 35 kilometre mesafede olan vadi, 10 km. uzunlukta olup Aksaray'ın en çok turist çeken lokasyonlarından birisidir. Bitki örtüsü, kilise ve şapelleriyle doğa, tarih, sanat ve kültürün bir arada buluştuğu Ihlara Vadisi, dünyanın en büyük kanyonları arasında yer almaktadır. Kapadokya'nın doğa harikasıdır ve en önemli unsurlarından birisidir.
Vadide bulunan kaynak suları, elma bahçeleri ve kayalara oyulmuş manastırlar dikkat çekicidir. Kapadokya havzası içersinde yer alan vadi size farklı bir gezi ortamı yaşatacak güzellikte...
Örenyeri giriş ücreti 55 tl olup, müze kart sahiplerine ücretsizdir.
10 - Nevşehir Hacıbektaş Türbe ve Müzesi
Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesi, Nevşehir-Kırşehir yolu üzerinde Nevşehir’e 45 km. uzaklıkta Hacıbektaş ilçe merkezinde bulunmaktadır. 1964 yılından beri müze olarak kullanılan yapı, Hacı Bektaş-ı Veli tarafından 13. yüzyılda kurulmuş olup sonraki dönemlerde yapılan eklemeler ve onarımlarla bugünkü hâlini almıştır.
İlçeye adını veren Hacı Bektaş-ı Veli, Anadolu’nun en büyük mutasavvıflarından birisidir Hacı Bektaş’ın kabrinin de bulunduğu müze, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden birisidir. UNESCO, 2012'de kompleksi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dâhil etmiştir.
Üç avlulu külliyede; camii, taç kapı, üçler çeşmesi, aşevi, çilehane, pir evi olarak anılan Hacı Bektaş-ı Veli Türbesini görebilirler. Müzede ayrıca Bektaşi dergâhına ait günlük kullanım eşyaları, el yazmaları, hat örnekleri sergilenmektedir. Her sene ağustos ayında düzenlenen Hacı Bektaş-ı Veli’yi anma etkinliklerine çok sayıda kişi katılmaktadır.
Pazartesi günleri dışında ziyaretçilere açık olan Hacı Bektaş Müzesi'nin girişi ücretsizdir.
ÖNERİLEN YAZILAR