Antalya Milli Parkları ve Tabiat Parkları
Türkiye'nin turizm cenneti Antalya'nın milli parkları ve tabiat parkları hangileridir ve özellikleri nelerdir? Milli parkların konumları ve ulaşımı nasıldır? gibi merak ettiğiniz pek çok sorunun cevabını yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabileceksiniz.
Milli Park Nedir?
Antalya, Türkiye'nin en önemli doğal ve tarihi güzelliklerine ev sahipliği yapmakta olup, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Antalya'nin gezilip görülebilecek en önemli mekanları arasında yer alan milli parklar ve tabiat parkları görenleri kendisine hayran bırakmaktadır.
Milli park alanlarında bulunan mağaralar, lagünler, şelaleler, kanyonlar, plajlar, sahiller, antik kentler en çok ilgi gören lokasyonlar arasında yer almaktadır.
Peki milli park nedir? Bilimsel ve estetik bakımından, ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarıdır.
Türkiye'nin Milli Parkları için Tıklayın
Tabiat Parkı ise; halkın eğlenme ve dinlenmesine uygun, manzara bütünlüğü içinde, yabani hayvan ve bitki örtüsüne sahip doğa parçasıdır.
2023 yılı itibariyle Antalya ilimizde 5 milli park, 6 adet Tabiat Parkı bulunmaktadır.
ANTALYA MİLLİ PARKLARI LİSTESİ
1. Beydağları Sahil Milli Parkı l Antalya
Antalya'nın Kemer ilçesi sınırları içinde olan Beydağları Milli Parkı, Gelidonya Burnu'na kadar uzanır. Burada tarihi güzelliklerin bulunmasının yanı sıra, doğal plajlarda yer almaktadır.
1972 yılında koruma altına alınan Beydağları Milli Parkı, özellikle Adrasan ve Çıralı Plajları ile öne çıkmaktadır.
2. Köprülü Kanyon Milli Parkı l Antalya
1973’te milli park ilan edilen Köprülü Kanyon, Antalya’nın Manavgat İlçesi sınırları içinde yer almaktadır. Antalya’ya 85 km. mesafede bulunan kanyon, 14 km uzunluğu ve 100 m’yi aşan duvar yüksekliği ile Türkiye’nin en uzun kanyonlarından biri.
Alabalıkları ile ünlü Köprüçay, aynı zamanda Türkiye’nin en popüler rafting alanlarından biri. Yaz aylarında çok sayıda kişi burada rafting yapmakta. Meraklıları için hatırlatalım. Milli parkın yakınlarında Selge Antik Kenti bulunuyor.
3. Güllük Dağı Termosos Milli Parkı l Antalya
Akdeniz Bölgesi’nde Antalya ili sınırları içerisindeki bulunan Termessos Milli Parkı, tarihi zenginliğinin yanında doğal güzellikleri ile göz dolduruyor. Mecene Kanyonu, büyüleyici görüntüsüyle doğaseverleri etkilemektedir.
Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Termessos kalıntıları milli park alanı içinde yer almaktadır. Milli park alanında kızılçam ormanları, nesli tükenmekte olan alageyik gibi türler, az rastlanır güzellikteki kamyonlar ve vadiler bulunmaktadır.
4. Altınbeşik Mağarası Milli Parkı l Antalya
Akdeniz Bölgesi’ndeki Batı Akdeniz bölümünde konumlanan Altınbeşik Mağarası Milli Parkı, Toros Dağları’nın içinde yer alan mağara sistemini ve çevresini kapsamaktadır.
Antalya'nın kuzeyinde bulunan 2500 metre uzunluğunda ki üç katlı mağara, milli parkın ana kaynağını oluşturmaktadır.
Mağara içerisinden geçen su, Beyşehir Gölü ile bağlantılı olarak enteresan bir yapıya sahiptir. Su içinde bulunan mağarada sandal ve kayıkla gezinti yapılabilmektedir.
5. Saklıkent Milli Parkı l Antalya - Muğla
Antalya ile Muğla sınırları içerisinde bulunan Saklıkent Milli Parkı eşsiz bir doğa harikası ve görülmeye değer bir yeryüzü şekline sahiptir.
Adını, Saklıkent Kanyonundan alan milli park, büyüleyici dik kayalıklar, sedirler ile endemik geofit ve sıklamenler görülmeye değer doğal güzelliklerden bazılarıdır.
Antalya Tabiat Parkları
Antalya köklü tarihinin yanında yemyeşil muhteşem bir coğrafyaya sahiptir. Türkiye'de orman alanlarının yoğunluğu itibarıyla ilk sıralarda yer almaktadar.
En önemli milli servetimiz olan doğal güzellikler arasında yer alan Antalya Tabiat Parkları ve Milli Parkları korumada öncelikli alanlar arasında yer almaktadır. Antalya'nın muhteşem güzellikteki tabiat parkları şunlardır:
1. İncekum Tabiat Parkı
Antalya'nın en turistik ilçelerinden birisi olan Alanya'da yer alan İncekum Tabiat Parkı, Akdeniz kıyısındadır ve parkın içinde yer aldığı orman örtüsü ve özellikle adını aldığı kumsalı ile ünlüdür.
2. Karain Mağarası Tabiat Parkı
Karain mağaraları, Türkiye'nin en büyük ve aynı zamanda içinde insan yaşayan doğal mağaraları arasında yer alıyor. Antalya'nın 30 km kuzeybatısında eski Antalya-Burdur karayoluna 5–6 km uzaklıkta bulunan Yağca mahallesi sınırları içinde bulunur.
Antalya-Burdur kara yolunun 13. km'sinde Karain işaret levhasından sola dönülerek Karain Mağarası yoluna girilir. Antalya'ya uzaklığı 27 km'dir. Mağarada ele geçirilen buluntular Karain Müzesi ve Antalya Müzesinde teşhir edilmektedir.
3. Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı
Antalya Kurşunlu Şelalesi'ne Antalya- Isparta yolunun 24. Kilometresinden içeri 7 km lik bir yolculukla ulaşılıyor. 2 km lik bir kanyonun içerisinde yer alan Kurşunlu Şelalesi 1986 yılında park haline getirilerek ziyarete açılmıştır.
Antalya'nın en çok ziyaretçi çeken gezinti alanlarından birisi olan Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı, kent merkezine 20 km uzaklıkta. Aksu ilçesi sınırları içinde yer alan park içinde inşa edilen yürüyüş yolları, akarsu üzerinde bulunan köprüler, değirmenler ve piknik alanları ile halkın ve Antalya’da tatilinin geçiren turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerler arasında yer almaktadır.
4. Mavikent Tabiat Parkı
Antalya'nın Kumluca ilçesi sınırları içinde yer alan bu tabiat parkı; adını Mavikent Beldesi’nden alır. Mavikent Tabiat Parkı; Antalya şehir merkezine 125 km, Kumluca İlçe merkezine 15 km. uzaklıktadır.
420 dekar alan üzerine kurulu olan Mavikent Tabiat Parkı içerisinde Kıbrıs Akasyası, fıstık çamı ve okaliptüs ağaçları gibi türler bulunmaktadır. Tabiat Parkı'nda yaban hayatı açısından tilki, çakal, sansar, sincap, porsuk, tavşan ve keklik gibi türler bulunmaktadır.
5. Tekirova Tabiat Parkı
Tekirova Tabiat Parkı, Antalya ili Kemer ilçesi sınırları dahilinde, Kemer'e 20 km, Antaya'ya ise 64 km uzaklıkta bulunmaktadır. Alan, kızılçam orman örtüsü yoğunlukta olup flora ve fauna yönünden de zengin bir alana sahiptir.
6. Zeytintaşı Mağarası Tabiat Parkı
Antalya'nın Serik ilçesinde bulunan tabiat parkının ön plana çıkan en önemli değeri parka da ismini veren mağara... Mağara bünyesinde soda çubukları, traverten, akmataşı, bayrak traverten, mısır patlağı gibi oluşumlar barındırıyor.
Halen oluşumunu sürdürmekte olan Zeytintaşı Mağarası, yüzlerce sarkıttan oluşan ve "avize salonu" olarak isimlendirilen bölüm ise hayranlık uyandıracak güzellikte. Gün içersinde sabah 8:30 akşam 17:30 saatleri arasında açık kalan mağarayı yarım saat içinde gezebilmek mümkün.
Mağaraya gitmişken, yakınındaki Akbaş Göleti, Gelin Şelalesi, Gökbüvet Şelalesi ve Etler şelalesi de gezilebilir.
Önerilen Yazılar
>>> Türkiye'nin Şelaleleri
>>> Türkiye'nin Meşhur Kanyonları
>>> Anadolu'nun Taş Köprüleri
ANADOLUYUGEZİYORUM.COM
Sosyal Medya Hesapları