Sivas'ta Gezilecek Yerler

Sivas / Sivas

Sivas'ta Gezilecek Yerler

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası

Görenleri kendisine hayran bırakan bu muhteşem abide eser, "Divriği mucizesi", "Anadolu’nun Elhamrası" gibi ifadelerle tanımlanmıştır. Sivas’ın Divriği ilçesinde bulunan eşi benzeri bulunmaz taş oyma işlemeleriyle dikkat çeken yapı; cami, darüşşifa ve türbeden oluşmakta.

Cami, Mengücek Beylerinden Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. 1228 yılında başlanıp 1243 tarihinde tamamlanan yapı kompleksinin mimarı Ahlatlı Hürrem Şah'tır.

Kapılar ve sütunlar başta olmak üzere, külliyenin birçok yerinde bulunan, taş işçiliğinin en nadide örneklerini yansıtan motifler ziyaretçilerde hayranlık uyandırmaktadır.

divrigi ulu camii sivas

1985 yılında UNESCO tarafından "Dünya Kültür Mirası" listesine alınan eseri Evliya Çelebi 17. yüzyılda şöyle anlatmıştır: "Methinde diller kısır, kalem kırıktır"

Sivas Nerede Kalınır?

Sivas Otelleri Rezervasyon İçin Hemen Tıklayın!

Çifte Minareli Medrese

Sivas şehir merkezinde bulunan bu nadide eser 1271 yılında İlhanlı Veziri Şemseddin Mehmed Cüveny tarafından inşa ettirilmiştir. Taç kapının üzerindeki tuğla minareler çini bezemelidir. Bitkisel ve geometrik motiflerle süslü taç kapı görenleri kendisine hayran bırakır.

Günümüze sadece taç kapı ve tuğla-çini örgülü iki minaresi kalsa da karşısında bulunan İzzettin Keykavus’un yaptırdığı Şifaiye Medresesi ile gezilip görülmeğe değer abide eserler arasındadır.

Şifaiye Medresesi (Buruciye)

1271 yılında Anadolu Selçuklu Sultanlarından III. Gıyasettin Keyhüsrev zamanında Hibetullah Burucerdioğlu Muzaffer Bey tarafından yaptırılmış. Taç kapı üzerindeki muhteşem figürler görülmeğe değerdir. Dört eyvanlı olan medresenin bir eyvanı türbe haline getirilmiştir.

Türbede Anadolu Selçuklu sultanlarından l.İzzettin Keykavus yatmaktadır. Darüşşifa dikdörtgen planlı, tek katlı kesme taştan yapılmıştır. 

Günümüzde el sanatları Merkezi olarak kullanılan yapının 2005 yılında restorasyonu yapılmıştır.

Kale Camii

Sivas şehir merkezinde bulunan ve tamamen kesme taştan yapılan cami 1580 yılında Osmanlı padişahı 3.Murat’ın vezirlerinden Sivas beylerbeyi Murad Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Sadaka taşı ve kayıp eşyaların konulduğu yitik taşı caminin iki yanında bulunur ve görenlerin hemen dikkatini çeker. Osmanlıdan kalma bu vakıf eser Sivas' a ayrı bir değer katmaktadır.

 Sivas Ulu Camii

Anadolu Selçuklu Devleti sultanı II.Kılıçarslan'ın oğlu Kutbeddin Melikşah tarafından 12.yüzyılın sonlarında  1196 yılında yaptırılmış Anadolu’nun ilk camilerinden birisidir.

Ustası Kul Ahi olan yapı zaman içinde mimari değişimler yaşasada günümüzde camii olarak kullanılmaya devam etmektedir. Silindirik gövdeli  minaresi yana yatık haliyle Roma'daki Pisa Kulesi’ni andırır.

Sivas Yıldızdağı Kayak Merkezi

2015 yılında açılan kayak merkezi Sivas ve çevre illerinden gelen çok sayıda ziyaretçiden yoğun ilgi görüyor.

Şehir merkezine 58 km. uzaklıkta bulanan kayak merkezinin çevresinde çok sayıda tesis olup farklı etkinlikler için alternatifler çok. Sivas’ın parlayan yıldızını gezip görmeye ne dersiniz?

Divriği Kalesi

Bizans İmparatorluğu döneminde ortaçağ da yapılan kale tarihte İran ile Bizans imparatorluğu arasında bir sınır karakolu görevi yapmıştır.

Mengücekoğulları, Selçuklu ve Osmanlılar tarafından kullanılan kale tarihte önemli görevler yapmıştır. Zaman içerisinde büyük ölçüde yıpranan kalede kazı çalışmaları yapılmaktadır.

Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi

Anadolu’nun ilk liselerinden birisi olan tarihi yapı 1892 yılında Sivas valisi Memduh Bey tarafından  idadi olarak yaptırılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye üyeleri tarafından 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihleri arasında "Milli Mücadele Karargâhı"olarak kullanılmıştır.

1981 yılına kadar okul olarak kullanılan bina onarımı, teşhir ve tanzimi gerçekleştirildikten sonra, 1990 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Zemin kat etnografya müzesi; üst kat ise Atatürk ve Kongre Müzesi olarak düzenlenmiştir. Tarihi Kongre Salonu, Atatürk'e ait çalışma ve dinlenme odası, Kongre'nin yapıldığı günlerdeki hali ile muhafaza edilmektedir.

Gökmedrese

4. Kılıçarslan'ın oğlu 3. Gıyasettin Keyhüsrev döneminde Vezir Sahip Ata Faahreddin Ali tarafından 1271 yılında yaptırılmıştır. Türk mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan yapı ile ilgili Evliya Çelebi  "Bu eserin mislini yapmak mümkün değil. Diyar-ı İslam’da emsaline rastlanmamıştır. Timurlenk’in hayretle temaşa ettiği bu medresenin kapısı kale kapısı kadar sağlamdır.” demiştir.

Bir mescit ve 14 odadan oluşan medresenin iki minaresi, girişinin üzeri dört kollu yıldız şeklinde bir tonoz ile örtülmüştür. Gök Medrese'nin tamamı günümüze gelememiştir. 1926 yılında ise okula dönüştürülmüş, bundan sonraki yıl ise müzeye çevrilmiştir.

Uzun zamandır restorasyonu çalışmaları tamamlanan Sivas’taki 750 yıllık Selçuklu eseri sizi kendine hayran bırakacak heybete sahip.

Paşa Fabrikası Piknik ve Mesire Alanı

Sivas şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunan alan, Sivaslıların özellikle yazın çok yoğun bir şekilde kullandığı bir mesire alanıdır. Alan içerisinde mangal yapabilir, yürüyüş yapabilir, hoşça vakit geçirebilirsiniz.

Sızır Şelalesi

Gemerek ilçesine bağlı olan Sızır Şelalesi, Sivas'a 136 km mesafede bulunur. Yaz ve kış aylarında ayrı bir güzelliğe bürünen şelale gelenlerde hayranlık uyandırır.

Şehrin gürültüsünde uzaklaşıp doğayla içiçe bir ortamı soluklamak isteyenler için ideal bir gezi rotası. Buranın bir diğer özelliği de sit alanı olmasıdır. Ağaç köprü üzerinde fotoğraf çekip,  gürül gürül suyun akışın seyredebilirsiniz.

Tödürge Gölü

Sivas – Erzurum karayolu üzerinde, Sivas’a 50 km mesafede, Hafik ve Zara ilçeleri arasında yer alan göl, aynı zamanda Demiryurt gölü olarak da bilinmektedir. Göl ve çevresinde turna, tepeli ve kızıl batağan, angut, leylek, deniz kartalı vb bir çok kuş türünün yanında farklı balık türleri yaşamaktadır.

Her yıl gölde su sporları şenlikleri düzenler Cumhuriyet Üniversitesi ‘nin gölün çevresinde bazı tesisleri vardır.

Kangal Balıklı Kaplıca

Sivas'a 96, Kangal’a 13 kilometre uzaklıkta bulunan kaplıcada binlerce balığın olduğu havuzlarda tedavi olmaktadırlar. Kangal Balıklı Kaplıca; ülkemiz termal kaplıcaları içerisinde kendine özgü bir yeri vardır.

Balıklar, kişilerin yanık, sivilce, yara, egzama, sedef gibi cilt hastalıklarının iyileşmesini sağlar.

Divriği Sitte Melik  Kümbeti

Sitte Melik Kümbeti; Mengücekoğullarından Emir Süleyman Seyfeddin Şahinşah için Divriği'de 1195 yılında yaptırılmıştır. Tamamı kesme taştan yaptırılan türbe; sekizgen planlı, sivri pramidal külahla örtülüdür. 

Sosyal Medya Hesapları İçin TIK TIK

    

 

(2766 kez okundu )

Sivas Resimler

Sivas Videolar

henüz konaklama eklenmemiş
henüz Restaurant&Cafe eklenmemiş
henüz Aktivite eklenmemiş
henüz Sektor eklenmemiş