Turlar ve Geziler

Göbeklitepe l Tarihin Sıfır Noktası

Göbeklitepe l Tarihin Sıfır Noktası

Göbeklitepe l Tarihin Sıfır Noktası

Göbeklitepe nerede ve özellikleri nelerdir? Son zamanlarda neden büyük ilgi gördü? Yapılan arkeolojik çalışmalar hangi sonuçları ortaya çıkardı?

Merak edilen pek çok soruya yazımız içinde cevap bulabileceksiniz. Göbeklitepe tarihin Sıfır Noktası; son zamanlarda adından en çok bahsedilen lokasyonlardan birisi…

Şanlıurfa kent merkezine çok yakın bir alanda bulunan Göbeklitepe’nin dünden bugüne gizemli serüvenini Anadoluyugeziyorum.Com olarak sizin için derledik. Seyahata çıkmadan önce mutlaka okumanızı tavsiye ettiğimiz yazıda ilginç bilgilere ulaşacaksınız.

 

Her şey, National Geographic dergisinin 2011 yılında Göbeklitepe’yi “Dinlerin Doğuşu”, “Dünyanın İlk Tapınağı” başlıklarıyla kapağına taşımasıyla başlar. Göbeklitepe; 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girmeyi başarır.

Türkiye’nin 2019 yılını dünyada “Göbeklitepe Yılı” ilan etmesiyle birlikte kısa sürede tüm dünyanın ilgi odağı haline gelmiş durumda...  2019 yılında yerli ve yabancı çok sayıda kişinin ziyaret ettiği Göbeklitepe; 412 bin 378 kişiyle rekora koştu.

National Geographic'in 2020 yılında gidilecek en iyi yerler listesine girmeyi başardı.

Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe ile ilgili ilk yüzey çalışmaları 1963 yılında Chicago ve İstanbul Üniversiteleri'nin ortak girişimi olarak başlar. Bizans dönemi mezar taşları şeklinde kayıtlara geçen taşlar, Göbeklitepe’nin meşhur T-şeklindeki 12.000 yıllık taşları

Göbeklitepe’deki ilk kazılara 1995 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün yardımı ile Prof. Klaus Schmidt tarafından başlandı. Yapılan kazılarda ilk olarak tapınak yerinin bir yerleşim alanı değil, ağırlıklı olarak ritüel ve dinsel amaçlara yönelik kullanıldığı anlaşılır.

Göbeklitepe'deki en ilginç buluntular, boyu 6 metreyi, ağırlığı 40 tonu bulabilen 'T' formlu anıtsal dikilitaşlar dikkat çekmektedir. (Steller). Bu gizemli dikilitaşların 10-12 tanesi dairesel planda dizilerek araları taş duvarlar ile örülmüş.

Bugün yukarı Mezopotamya’nın büyük bölümü Türkiye sınırların içinde yer almakta olup bu bölge tarihte “Bereketli Hilal” olarak tanımlanmış.  Denizden 770 metre yükseklikte bulunan Göbeklitepe, tarih boyunca peygamberler şehri diye bilinen Şanlıurfa’nın 15 km doğusunda yer almakta.

göbeklitepe örenyeri

Bölgenin kuzeyinde, doğu Toros Dağlarının tepe noktası görülürken, doğusunda ise volkanik Karacadağ’ın silueti seçilebilmekte. Güneyde Harran Ovası’na bakan yerleşimin, üç tarafı kuzeyde Germuş, batıda Fatik ve doğuda Tektek Dağlarının yükseltileri ile çevrili.

Göbeklitepe Konum için Tıklayın

Ortaya çıkarılan T-şeklindeki taşların anıtsal boyutlarda olması, yerleşik hayata geçiş, taşlar üzerinde bulunan insan ve hayvan figürlerleri v.b  gizemli konular önümüzdeki günlerde sıklıkltartışılmaya devam edecek gibi görünüyor.

Göbeklitepe Örenyeri’nin giriş ücretinin 70 TL olduğunu hatırlatarak iyi gezintiler dileyelim.

Önerilen Yazılar

>>>> Şanlıurfa  Gezilecek Yerler 

>>>> Mardin Gezilecek Yerler 

>>>> Anadolu'nun Antik Kentleri

 

Anadoluyu Geziyorum

Sosyal Medya Hesapları

       

 

 

Yorum Yap