Ankara'da Gezilecek Yerler

Çankaya / Ankara

Ankara'da Gezilecek Yerler

1923 yılından günümüze  Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentliğini yapan Ankara; 5.747.325 nüfusuyla Türkiye'nin 2. büyükşehridir. 

Ankara Kalesi, Anıtkabir, Hacı Bayramı Veli Camii ve Türbesi, Kocatepe Camii, Kurtuluş ve Cumhuriyet Müzeleri gibi çok sayıda gezilecek yere ev sahipliği yapan Ankara'nın toplam 25 ilçesi vardır ve plakası 06 dır.

Anadolu'nun ortasında bulunan Ankara; ekonomi, ulaşım, haberleşme, eğitim, kültür ve sanat açısından yaşanabilir nitelikte olup çok sayıda müze, park, alışveriş merkezi, tarihi ve doğal güzelliklere ev sahiplilği yapmaktadır.

Başkent Ankara'nın önemli gezi rotalarını sizler için derledik. Hoşça vakit geçirmenizi umar, iyi gezintiler dileriz.

Ankara'nın Gezilecek Yerleri Listesi 

Ankara Kalesi

Asırlardır kentin bekçiliğini yapan Ankara Kalesi şehrin en önemli sembol eserlerinden birisi. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber askeri amaçla Hititler tarafından yapıldığı  tahmin edilmektedir.

Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklular dönemlerinde birçok kez onarılan Ankara kalesi, tepenin yüksek bölümünü kaplayan iç kale ve çevresini kuşatan dış kaleden oluşmaktadır.

Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın onarttığı kaleye Sultan II. Keykavus da 1249'da bazı ekler yaptırmıştır. Bugün kale içindeki değişik dönemlerden kalmış birçok eski Ankara evi bulunmaktadır.

Kaleiçi Mahallesi'nde bulunan eski Ankara evleri; iki ya da üç katlı olarak ahşap, kerpiç ve tuğladan inşa edilmiş olup şehrin en önemli kültürel yapıları arasında yer almaktadır.

Ankara Nerede  Kalınır?  Ankara Otel Rezervasyon Tıklayın!!!

Anıtkabir

Çankaya ilçesinde bulunan Anıtkabir, her yıl yerli - yabancı milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Anıtkabir, Türk Kurtuluş Savaşı'nın, inkılapların önderi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün, Anıttepe'de  bulunan anıt mezarıdır.

1973'ten beri İsmet İnönü'nün kabri de Anıtkabir'dedir.

Anıtkabir; Aslanlı yol, tören meydanı, mozole olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.

Augustus Tapınağı

Ulus'ta Hacı Bayram Cami bitişiğinde yer alan anıt yapı; M.Ö. II. yüzyılda Frigya tanrıçası Men adına yaptırılmıştır. Bugün kalıntıları bulunan tapınak  ise Galat Hükümdarı Amintos’un oğlu Kral Pylamenes tarafından Roma İmparatoru Augustus adına bağlılık nişanesi olarak yaptırılmıştır.

Bizanslılar zamanında çeşitli eklemeler yapılıp, pencereler açılarak kilise haline dönüştürülmúş  ve etrafı dört sütunla kuşatılmıştır.

Kurtuluş Savaşı Müzesi

1920 yılında iki katlı olarak andezit taşından yapılan bina 1924 yılına kadar TBMM olarak hizmet vermiştir. Daha sonraki yıllarda Cumhuriyet Halk Fırkası  olarak kullanılmış, 1957 yılında ise müze olması kararlaştırılmış olup, 1961 yılında ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi adıyla hizmete girmiştir.

1981 yılından bu yana ise Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak kullanılıyor. Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde dönemin kullanılan eşyaları, Atatürk ilke ve İnkılâplarının anlatıldığı odalar, belli dönemlere ait belgeler, meclis toplantı odası bulunmaktadır.

Ankara-Ulus'ta bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi, yıllara meydan okuyan mimarisi ve içerisindeki önemli koleksiyonlarıyla sizleri bekliyor. 

Cumhuriyet Müzesi

cumhuriyet müzesi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak hizmet veren müze; cumhuriyet döneminde çok sayıda olaya tanıklık etmiştir.

cumh. müzesi

18 Ekim 1924’ten itibaren meclis binası olarak hizmet veren yapı, Selçuklu,Osmanlı  ve Cumhuriyet dönemi mimarisini yansıtmakta olup, işlevini 1960 yılında kadar sürdürmüştür.

1981 yılından günümüze kadar "Cumhuriyet Müzesi" olarak kullanılmakta olup içerisinde döneme tanıklık eden  çok sayıda eser,  fotoğraf ve eşya bulunmaktadır. 

Ankara Hacı Bayram Camii ve Türbesi

Ankara Hacı Bayram Camii ve türbesi,  Augustus Tapınağı'nın hemen bitişinde şehrin en çok ziyaret edilen inanç merkezlerinden birisidir.  Camii, 15.yüzyılın başlarında Anadolu’nun önemli tasavvuf büyüklerinden birisi olarak bilinen H. Bayram Veli tarafından 1427-1428 inşa edilmiştir.

Cami dikdörtgen şeklinde yapılmış, duvarları tuğladan yapılmıştır Caminin bahçesinde Hacı Bayram-ı Veli’nin Türbesi bulunur. Günümüzde çevre düzenlemesi yapılan eser gürülmeye değer güzellikte.

Gölbaşı  Mogan Gölü

Ankaralıların deniz özlemini birazcık da olsa gideren bir gezi alanı olan gölün çevresi  piknik ve eğlence alanı. Kayık gezileri için de elverişli. Ayrıca Gölbaşı’nda farklı sportif  etkinlikleri de düzenleniyor.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Ankara-Ulus'ta 1927 yılında inşa edilen eserin mimarı cumhuriyetin ilk mimarlarından biri olan Arif Hikmet Koyunoğlu'dur. Müzenin bulunduğu bina ilk yıllardan 1950 yılına kadar Halk Evi olarak hizmet vermiştir. 1980 yılında ise müze olarak düzenlenmiş ve hizmete açılmıştır.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde Türk sanatçılara ait resim, heykel, baskı, seramik ve Türk süslemeleri sergilenmektedir. Eserlerin çoğu Cumhuriyet öncesine aittir. Müzede sergilenen eserlerin yanı sıra resim, heykel ve seramik atölyeleri de mevcuttur. 

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesinde,  Paleolitik çağdan başlayarak, Neolitik, Eski Tunç, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Urartu dönemlerine ait, Karain, Çatalhöyük, Hacılar, Canhasan, Beyce Sultan, Alacahöyük, Kültepe, Acemhöyük, Boğazköy Gordion, Pazarlı, Altıntepe, Adilcevaz, Patnos kazılarından gelme çeşitli koleksiyonlar ve çeşitli dönemlere ait örnekler sergileniyor.

Osmanlı Dönemi de  kronolojik bir sırayla sergileniyor. Müze sizi dünden bugünü bir Anadolu yolculuğuna davet ediyor

Atakule

Şehirde nereleri gezebilirim diye düşündüğünüzde Atakuleye çıkıp Ankara'yı temaşâ edebilirsiniz.

Kocatepe Camii

Ankara'nın en görkemli ibadet mekânı olan caminin yapımına  1967 yılında başlanmış 1987 yılında ise yapımı tamamlanıp ibadete açılmıştır. 

Kocatepe Camii, 4 minaresiyle Selimiye Camii’ni, kubbe ve yarım ay kubbeleriyle ise Sultanahmet Camii'ni… Mimarisinin yanı sıra mermerden özel süslemelerle yapılan beyaz minberi  ile dikkat çeken yapı başkentlilerin uğrak yerlerinden biri.

Estergon Kalesi

Macaristan’da bulunan Estergon Kalesi’nin bir kopyası Keçiören Belediyesince  aslına uygun olarak inşa edilerek, 2005 yılında “Türk Kültür Merkezi” adıyla ziyarete açılmıştır. 

Etnografya bölümü, Alanya’daki Kızıl Kule’nin sekizgen tasarımı örnek alınarak inşa edilmiş. Kente hâkim konumdaki restoranın bulunduğu yapı  her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlamakta.

Rahmi M. Koç Müzesi

Ulaşım, sanayi ve iletişim tarihiyle ilgili pek çok objenin yer aldığı müzede ayrıca Ankara ve Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili objelere de yer verilmiştir.

Ankara Kalesi’nin girişindeki tarihi binada sergilenmekte olan koleksiyon, minyatür modellerden başka sandal ve arabalar gibi birebir ölçülerde objeleri de kapsamaktadır.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi

1925 yılından itibaren 81 yıl boyunca siyasi mahkûmları ağırlayan bu yapı 2011 yılında restore edilerek müzeye dönüştürülmüş ziyarete açılmıştır. 

Hamamönü

Altındağ Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon ve sokak sağlıklaştırma projesiyle yepyeni bir çehre kazanan Hamamönü, 19'uncu yüzyıl sivil mimarisini en iyi şekilde yansıtan atmosferi ile son zamanlarda Ankara’nın en çok ziyaretçi alan gezi rotalarından birisi. Proje kapsamında onlarca ev aslına sadık kalınarak yeniden hayat bulmuştur.

Gezi alanında Mehmet Akif Ersoy Evi, Mehmet Akif Ersoy Parkı, Hacı Musa Camii, Karacabey Tarihi Hamamı, saat kulesi ve Hacettepe Üniversitesinin Merkez Kampüsü  gibi gezi durakları yer almaktadır.

Beypazarı Evleri

Tarihi konaklarıyla canlı bir kent dokusuna sahip olan Beypazarı, Ankara’nın en çok turist çeken ilçesidir. Osmanlı döneminden kalan 150-200 yıllık tarihi özelliği olan çok sayıda Beypazarı Evleriyle birlikte diğer tarihi miraslar restore edilerek turizme kazandırılmıştır.

Günümüzde yöre halkının en önemli gelirlerinin başında turizm gelmektedir. 2020 yılında UNESCO Medeniyet Mirası Geçici Listesine giren bu şirin ilçe önemli gezi rotalarından bir yer olacak sizin için…

Beypazarı Nerede Kalınır? Beypazarı Otel Rezervasyon İçin Tıklayın!

Soğuksu Milli Parkı l Kızılcahamam

anadoluyugeziyorum.com

Soğuksu Milli Parkı, Ankara’ya 80 km. mesafede bulunan Kızılcahamam ilçesinde bulunmaktadır. Kızılcahamam şifalı kaplıcaları ile tanınmış Türkiye'de kii en önemli merkezlerden birisidir. 

Soğuksu Milli parkı,  Orta Anadolu'dan Karadeniz Bölgesi'nin gür ormanlarına geçişin ilk aşamasını oluşturmaktadır. 1958 yılında milli park ilan edilen saha,  barındırdığı bitki örtüsü bakımından çok zengindir ve  farklı ekosistemler  gözlenebilmektedir. 

Anadolu'da nesli azalan  "Kara Akbaba" başta olmak üzere, 160 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan  milli park  özellikli bir alan olarak her zaman cazibe kaynağıdır.

anadoluyugeziyorum.com

Mili park içinde yürüyüş, kuş gözlemciliği, piknik, kampçılık, fotoğrafçılık, dağcılık gibi farklı aktiviteler yapabilirsiniz. 

Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı

anadoluyugeziyorum.com

İç Anadolu Bölgesi'nde başkent Ankara'da bulunan milli park, Sakarya Meydan Savaşı'nın gerçekleştiği alanda kurulmuştur.  Ankara'nın Haymana ve Polatlı ilçeleri sınırlarında yer alan  içerisinde  Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasına giden yolda kullanılmış ve savaşın gerçekleştiği siperler, mevziler, şehitlikler bulunmaktadır.

Milli park 13.850 hektarlık bir alanı kaplamakta olup  sadece başkent Ankara'nın değil tüm Türkiye'nin en  önemli tarihi alanlarından birisidir. 23 Temmuz ile 12 Eylül 1921  tarileri arasında 22 gün 22 gece gerçekleşen  savaşlar sonunda, Yunan orduları yenilerek geriye çekilmeye başlamıştır. Türklerin  Anadolu topraklarında yaptıkları son savunma savaşıdır.

Sarıçalı Milli Parkı l Nallıhan

saricali milli parki

Başkent Ankara'nın Nallıhan ilçesinde bulunan alan 2021 yılında milli park ilan edilmiştir. 10,24 km2 alanı kaplayayan bölge Türkiye'nin 46. ve en son milli parkıdır. 

Önerilen Yazılar

*** İstanbul  Gezilecek Yerler

*** Eskişehir GezilecekYerler

*** Konya Gezilecek Yerler

 

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

      Sosyal Medya Hesapları 

    

 

(3461 kez okundu )

Ankara Resimler

Ankara Videolar

Çam Hotel Thermal Resort

henüz Restaurant&Cafe eklenmemiş
henüz Aktivite eklenmemiş
henüz Sektor eklenmemiş