Kent & Yaşam

Bolu Gezilecek Yerler

Bolu Gezilecek Yerler

Bolu Gezilecek Yerler

Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan  Bolu, binlerce yıllık tarihi eserlerinin yanında, Yedigöller Milli Parkı ve Abant Gölü Milli Parkı başta olmak üzere büyüleyici tabiat parkları, kış aylarında cazibe merkezi Kartalkaya kayak merkezi, dünyaca ünlü yöresel lezzetleriyle dikkat çekiyor.
Bolu, el değmemiş doğal güzellikleri ile gezginlerin, kampçıların, fotoğrafçıların, doğayla içiçe yaşamak isteyenlerin keşfe çıkmak için vazgeçemedikleri özellikli kentlerinden birisi...
Sizler için Bolu'nun gezilip görülecek öncelikli mekanlarını listeledik. Keyifli ve unutulmaz bir gezi dileriz.

Bolu'da Gezilecek Yerler

Abant Gölü Milli Parkı 

Deniz seviyesinden 1350 metre yükselikte bulunan Abant Gölü, Türkiye’nin en önemli tatil ve kamp alanları arasında yer almaktadır. 2022 yılında Türkiye'nin 47. milli parkı olarak kabul edilmiştir.

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde bulunan tabiat harikası göl, yılın her mevsimi binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Gölün çevresinde faytonla gezmek ve spor yapmak mümkün.

Abant Gölü, büyük şehirlerin gürültüsünden, kalabalığından kaçanların soluk alacağı çok farklı bir güzellik …

 

Abant Gölü, büyük şehirlerin gürültüsünden, kalabalığından kaçanların soluk alacağı çok farklı bir güzellik …

Bolu Büyük camii

Bolu şehir merkezinde bulunan tarihi cami, Yıldırım Bayezit tarafından 1382 yılında yaptırılmış, 1899 yılında yanan caminin yerine şimdiki cami yapılmıştır.

Çifte minareli, tek kubbeli olan caminin iç mekânında nakış işi iç süslemeleri ilgi çekicidir.

Hayreddin Tokad-i Türbesi ve Mesire Alanı

Anadolu’nun önemli tasavvuf  büyüklerinden birisi olarak kabulü edilir.  Kaynakların 1535 yılında vefat ettiğini kaydettikleri Tokadi Hayreddin Türbesi, il merkezinin 13 km. batısında Elmalık köyündedir.

Türbe, çeşitli türden asırlık ağaçların gölgeleri ile örtülü bir tepe üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca dergâh evi, şadırvan ve piknik alanı mevcuttur. Yetiştirdiği birçok önemli kişiden biri Kastamonu'lu Şeyh Şaban-ı Velî'dir

Akkayalar Travertenleri

Travertenler, bir diğer adıyla da Bolu’nun Pamukkale’si, beyaz pamuksu görüntüsüyle görür görmez kendisine hayran bırakıyor. Gidin, izleyin, yürüyün ve bol bol fotoğraf çekin.

Akşemseddin Türbesi

Doğduğu yer olan Şam’ı bırakarak Anadolu’ya gelen ve Fatih Sultan Mehmet’in hocalığını yapan Akşemseddin’in Türbesi, Bolu’nun  Göynük  ilçesinde...

Akşemseddin’in Göynük'te Gazi Süleyman Paşa Camii'nin avlusunda bulunan türbesi, 1464 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Fatih’in hocası Akşemseddin’e karşı büyük bir hürmeti vardır. Kefeki taşından yapılmış kasnaksız bir kubbe ile örtülü altıgen planlı bir yapıdır. Türbenin içi çok sadedir. Kubbenin oturduğu pandantifler ilgi çekicidir.'

Yedigöller Milli Parkı

Dağların arasındaki vadilerde zamanla oluşan ve yan yana sıralanan göller "Yedigöller" olarak anılıyor. Yedi gölün isimleri şöyle: Büyükgöl, Küçükgöl, Kurugöl, İncegöl, Seringöl, Sazlıgöl ve Deringöl...

Yedigöller dendi mi kiminin aklına kamp ya da piknik, kiminin aklına maceralı bir trekking kiminin aklına ise romantik bir yürüyüş gelir. Özellikle sonbahar mevsimi çok farklı, bir masal diyarı gibi... 

Bolu Nerede Kalınır?  Bolu Otel Rezervasyon İçin Tıklayın!!!

Gölcük Tabiat Parkı

Türkiye’nin en popüler doğal güzellikleri arasında bulunan Gölcük, Bolu yakınlarında sadece 15 km... Deniz seviyesinden 1200 metre yükselikte bulunan  gölün, çevresinde her türlü yürüyüş ve doğa sporları yapılabiliyor.

Gölcük Tabiat  Parkı, korumaya alınarak park haline gelince daha da ilgi görmeye ve ismi geniş kitlelerce duyulmaya başlamış. Köknar, gürgen ve kayın ağaçlarıyla dolu tabiat parkında çekeceğiniz fotoğraflar, yapacağınız yürüyüşler hayatınıza renk katacak size yeniden bir yaşam enerjisi verecek. 

Türkiye'nin Milli Parklarına buradan ulaşabilirsiniz.

Her yıl İstanbul’un fetih Kutlamalarından bir hafta önce mayıs ayının üçüncü haftasının Pazar günü anma programı tertiplenmektedir.  

Kartalkaya Kayak Merkezi

Bembeyaz karların arasından süzülüp giden snowboardcular Bolu manzaralarının ayrılmaz bir parçası olurlar.

Kartalkaya Kayak Merkezinin etrafını saran çam ormanlarından gelen mis gibi havanın etkisiyle kendinizi daha zinde hissedip, el değmemiş doğanın büyüsüyle huzur bulacaksınız.

Göynük Evleri

Bolu'nun turistik yerlerinden biri olan Göynük, sahip olduğu doğal güzellikleri kadar, eski Türk evleri ile de dikkat çeker. Geleneksel Osmanlı evlerinin özelliklerini görebileceğiniz Göynük; City Slow yani "Sakin Şehir" ünvanına sahip Türkiye'deki az sayıda yerleşim yerlerinden birisi... 

Göynük Evleri'nin çoğunun içlerinde merdiven bulunuyor ve evler genel olarak zemin katlı bir ya da iki katlı olarak inşa edilmiştir. Son yıllarda turist akınına uğrayan şirin bir ilçe  olan Göynük ziyaretçilerini bekliyor.

Bolu Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Müze 1981 yılında ziyarete açılmıştır. Arkeoloji salonu ve etnografya salonu olmak üzere 2 salondan ve bir de müzenin bahçe sergisinden oluşmaktadır.

Bölgeden toplanan eserlerle oluşturulan müzede, etnografya ve arkeolojik eserler sergilenmektedir. Müzede sergilenen arkeolojik eserler; Osmanlı, Frig, Urartu, Lidya, Grek, Roma ve Bizans devirlerine, Neolitik Dönem, Eski Tunç Çağı'na aittir. Bolu ve çevresinde kullanılan geleneksel eski eşyalarda müzede sergilenmektedir

Göynük Gazi Süleyman Paşa Camii

Bolu'nun  Göynük ilçesinde bulunan camii, 1331-1335 yılları arasında inşa edilmiştir. Gazi Süleyman Paşa'nın adına yapılan ilk cami özelliği taşıyor.

Cami, 1878 yılında ise II. Abdülhamit tarafından tekrar inşa edilmiştir. Günümüzdeki cami, Osmanlı mimarisini yansıtmakta ve dış mimarisi kadar, iç mekânıyla da göz doldurmaktadır.

Mudurnu Yıldırım Bayezid Cami

1382 yılında Yıldırım Bayezid tarafından  şehzade iken Bolu'nun Mudurnu ilçesinde  yaptırılan cami; bütün ihtişamıyla  şehri zenginleştiren kültürel miraslardan birisi...

Osmanlı döneminde yaptırılan ilk büyük kubbeli camilerden birisi olan yapı günümüzde ziyarete açıktır.

Bolu ile ilgili sıkça sorulan sorular…

Bolu'nun meşhur yöresel yemekleri hangileridir?

Bolu Mantısı,Yedigöller Kebabı, Bolu Köftesi, Ovmaç Çorbası, Abant Kebabı,  Mengen Pilavı, Çiğ Börek, Kedi Batmaz, Kaldırık Dolması, Paşa Pilavı, Kabaklı Gözleme

Bolu'nun ilçeleri hangileri?

Dörtdivan, Gerede, Göynük, Kıbrıscık, Mengen, Mudurnu, Seben, Yeniçağa

Bolu'da kaç gün kalmalı?

Bolu’yu  gezmek için 2-3 gün genellikle yeterlidir.

Bolu'ya ne zaman gitmeli?

Bolu'da turist yoğunluğunun fazla olduğu aylar mayıs ve haziran’dır. Kış aylarında daha çok Kartalkaya Kayak Merkezi,  Abant Gölü Otelleri ve Karacasu'da buluanan kaplıcalar  tercih edilmektedir.  Çok sıcak ve soğuk havalarla aranız yoksa ilkbahar ve sonbaharın erken dönemleri Bolu'ya gitmek için en ideal zaman dilimidir.

Bolu'da nerede kalmalı?

Bolu'da ideal konaklama bölgeleri kent merkezinin yanında Abant Gölü çevresindeki oteller, Kartalkaya Kayak Merkezi, Mudurnu ve Göynük  ilçeleri en çok tercih edilen mekanlar arasında yer almaktadır.

Önerilen Yazılar

- Türkiye'nin Milli Parkları

- Türkiye'nin Kanyonları

- Türkiye'nin Enleri ve İlkleri

 ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

 SOSYAL MEDYA HESAPLARI

    

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap