Kent & Yaşam

Türkiye'nin Yeraltı Şehirleri

Türkiye'nin Yeraltı Şehirleri

Türkiye'nin Yeraltı Şehirleri

Türkiye'nin en önemli kültür varlıkları arasında gösterilen yeraltı şehirlerinin  özellikleri nelerdir? Türkiye  yeraltı şehirleri hangileridir ve nasıl gidilir? 

Yeraltı Şehirleri Nasıl Yapılmıştır?

Yeraltı şehirleri Türkiye'de genellikle Kapadokya Bölgesinde bulunmakta olup, oluşumları ve işlevleri açısından benzerlik gösterse de her bir yeraltı şehri muammadır ve kolay kolay sırlarını kimseye vermez.

yeralti sehirleri anadoluyugeziyorum.com

Erciyes, Hasandağı ve Melendiz Dağlarından patlayan kızgın lavlar zamanla soğuyup katılaşmaya başlar. Yüzeyde kaya tabakaları alt kısımlarda ise yumuşak bir tabaka meydana gelir. Kapadokya Bölgesi'nde bulunan peribacaları dış kuvvetlerin de etkisiyle zamanla bugünkü haline dönüşmüştür.. yeralti sehri

Yeraltı Şehirlerinin Özellikleri

Toprağın bu özelliğini keşfeden yöre insanları üstteki sert tabakayı delerek yüzeyin altındaki yumuşak  kütleyi şekillendirip yeniden yapılandırmayı başardılar. Binlerce yıllık bu süreç içinde düşman saldırılarından korunmak, ihtiyaçların karşılamak, inançlarını yerine getirmek. vb amaçlarla dehliz ve tünellerle birbirine bağlantılı, çok katlı şehirler yapmışlar.

Roma İmparatorluğu, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde kullanılan şehirlerde insanla güvenle yaşamışlardır.

Kiliseler, odalar, ambarlar, tüneller, erzak depoları, hayvanlarını barındırmak için ahırlar, havalandırma bacaları, yemeklerini saklayıp yapıp yiyebilecekleri mutfaklar, mahzenler yeraltı şehirlerinin en ilginç özellikleri arasında yer almaktadır.

İnsanlar bir taraftan yeraltı şehrinin çevresinde bulunan verimli  toprakları işleyip tarımla uğraşırken, diğer yandan hayvancılıkla da uğraşmışlardır.

Yeraltı şehirlerinin  günümüzde keşfi, 1960'lı yıllara dayanır. Bazılarını çobanlar bazılarını da gezginler keşfetmiştir. Günümüz de turizme açık olan her yıl milyonlarca turistin gezip gördüğü yeraltı şehirlerini yakından tanımaya ne dersiniz?

Türkiye'de Turizme Açık Yeraltı Şehirleri

Kaymaklı Yeraltı Şehri

kaymakli yeralti sehir tunel

Nevşehir'in 20 km. güneyinde Kaymaklı ilçesinde yer almaktadır. Sekiz katlı şehrin ilk katı Hititler tarafından yapılmış, diğer katları ise Arap-Pers saldırıları sırasında Romalılar ve Bizanslılar tarafından genişletilmiştir.

İki km den fazla bir alana yayılan bu yeraltı şehrinin 4 katı temizlenmiş ve aydınlatılmış durumdadır. Derinkuyu yeraltı şehrinde olduğu gibi, oyulan tüflerden saldırı anında kapıları içeriden kapatabilecek sürgü taşları imal edilmiştir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri

derinkuyu yeralti cappadocia

Nevşehir - Niğde karayolu üzerinde, Nevşehir’e 29 km. uzaklıkta bulunan Derinkuyu’da, yeryüzü ile bağlantısı bulunan havalandırma bacaları, aynı zamanda su kuyusu olarak da kullanılıyor.

1965’da ziyarete açılan Derinkuyu Yeraltı şehri; Kapadokya bölgesinin en büyük yeraltı şehridir. 12 kattan oluşmuş bu şehrin şu an 8 katı gezmeye açılmıştır.

Roma İmparatorluğu'nun zulmünden kaçan ilk Hıristiyanlar Kapadokya'ya gelerek buraya yerleşmişler. Bölgedeki yeraltı şehirlerini kuran ilk Hıristiyanlar, girişleri kolayca fark edilemeyecek şekilde yapılmış bu şehirlerde saklanarak Romalı askerlerin zulmünden kurtulabilmişler.

derinkuyu yeralti

Tünellerin giriş çıkışlarında tüneli kapatmak için kullanılan büyük taş silindirler var dikkat çeker.

Mucur Yeraltı Şehri

mucür yeralti sehri kırsehir

Bir inşaat işçisinin farkında olmadan içine düştüğü çukur sonucunda keşfedilen  yeraltı şehri, bugün Kırşehir'in önemli bir kültür hazinelerinden birisi...

Mucur ilçe merkezinde bulunan yeraltı şehri, 3. ve 4.yy.larda kurulmuştur. Yerden 7-8 m. derinlikte olan bu şehirde 42 oda, dehlizler, ahırlar, ibadet yerleri, gizli yollar ve geçitler ve havalandırma bacaları bulunmaktadır.

Saratlı Yeraltı Şehri

saratli yeralti sehri

Aksaray'ın en önemli kültür zenginlikleri arasında bulunan  Saratlı şehri,  3 ayrı kattan oluşuyor ve şehre 22 km. mesafade bulunuyor. Yeraltı şehrinde tüneller, kuyular ambarlar, ahırlar ve depo ve ocaklar bulunuyor. 2000 yılından bugüne turizme açık olan yeraltı şehri gelenleri büyülüyor.

Ağırnas Yeraltı Şehri

agirnas yeralti kenti

Büyük usta Mimar Sinan'ın doğum yeri de olan Ağırnas, aynı zamanda bir yeraltı şehrine sahiplik ediyor. Yeraltı şehri M.S 1-13 yüzyıllar arası aktif olarak kullanılmış olup bugün Kayseri'nin gezilip görülecek önemli yerleri arasında bulunmaktadır.

Aydıntepe Yeraltı Şehri

aydintepe yeralti sehri

Bayburt şehir merkezine 25 km uzaklıkta bulunan yeraltı şehri, kentin kültürel,  tarihi güzelliklerinden bir tanesi. Yaklaşık olarak 1200 m uzunluğunda olan yeraltı şehrinin bir kısmı yürüyerek gezilebiliyor.

Yakın zamanda keşfedilen yeraltı kenti  bölgenin ilk yerleşim yerlerinden birisi olma özelliğini taşıyor. Yeraltı şehri gelecek günlerde Bayburt’un parlayan yıldızı olacak gibi görünüyor.

Dara Antik Kenti

Yukarı Mezopotamya'nın en önemli antik kentlerinden birisi olan  Dara, Mardin’in 30 km güneydoğusundaki Oğuz köyünde yer almaktadır. Antik kent içinde yeraltı şehri, zindan, sarnıç ve su kanalları dikkat çekicidir. 

Kentin kuruluşunun ne zaman olduğu bilinmemekle birlikte Pers kralı lll. Darius tarafından kurulduğu ve ismini oradan aldığı tahmin edilmektedir.

dara yeralti kenti

Bizans İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasani'lere karşı korumak için askeri amaçlı bir yerleşim yeri olarak geliştirilen kent, tarih boyunca farklı uygarlıklardan izler taşımaktadır. Doğunun "Efes'i"olarak nitelenmektedir.

 Aşağıdaki Konular İlginizi Çekiyor Olabilir

 >>> Türkiyenin İlginç Mağaraları 

>>> Türkiyenin Şelaleleri

>>> Türkiyenin Büyük Gölleri

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları İçin TIKLAYIN!

      

 

0 Yorum

Yorum Yap