- 8 Aralık 2024
- Kategori: Gezi Rehberi
- Kelimeler Türkiye'de Gezilecek 19 Muhteşem Mağara
- 0 Yorum
Türkiye'de Gezilecek 19 Muhteşem Mağara
Türkiye'nin gezilip görülecek mağaraları hangileridir? Özellikleri nelerdir ve Türkiye'de hangi kentlerde bulunmaktadırlar? Mağara turizmi ne demektir?
Türkiye'de Mağara Turizmi
Türkiye, mağara turizmi açısından çok zengin bir potansiyeli bünyesinde barındırıyor. Yaklaşık 40 bin mağaraya sahip olan Türkiye’de turizme açık mağaraların yanı sıra sadece profesyonel ekiplerin girebileceği mağaralar da yer alıyor. Tüm dünyada yaygınlaşan mağara turizmi, turizm sektörünün yükselen trendleri arasında yer almaktadır.
Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çeken mağaralar yeryüzünün en ilginç şekilleri arasında yer alıyor. Oluşum türleri ve jeomorfolojik yapıları itibarıyla yer yer farklılık gösterse de sağlıktan doğaya, tarihten coğrafyaya, inançtan turizme pek çok alanı yakından ilgilendiriyor.
Türkiye bu büyük potansiyelini geliştirmek için gayret göstermektedir ve yeni mağaralar turizme açılmaktadır. Biz bu yazımızda sizlere Türkiye'de tıp, sağlık, inanç v.b alanlarda büyük ilgi gören mağaraların turizme açık mağaralardan 18 üzerinde duracağız.
Türkiye'nin Turizme Açık Mağaraları Listesi
1- Damlataş Mağarası / Antalya
Alanya için çok rahatlıkla bir mağaralar kenti diyebiliriz. Dünyaca ünlü mağarası Damlataş'tır. Mağara, büyüleyici güzelliğinin yanı sıra astım hastalarına iyi gelen havasıyla da bilinir.
2 - Altınbeşik Mağarası / Antalya
Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çeken mağaralar yeryüzünün en ilginç şekilleri arasında yer alıyor.
Altınbeşik Mağarası Milli Parkı, Toros Dağları’nın içinde yer alan mağara sistemini ve çevresini kapsamaktadır. 2500 metre uzunluğunda üç katlı mağara, milli parkın ana kaynağıdır. Antalya Gezilecek Yerlere buradan ulaşabilirsiniz.
3 - Beldibi Mağarası / Antalya
Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı olan Beldibi Köyü'nde bulunan mağara; doğal güzelliğinin yanında tarihi kalıntıları da sunar ziyaretçilerine.
Aşağı ve yukarı mağara olmak üzere ikiye ayrılıp; her iki bölüm de aileleri barındırabilecek büyüklükte bulunmaktadır. Sığınakların çevresinde bulunan şematik insan, ev ve hayvan resimleri dikkatinizi fazlasıyla çekecek.
4 - İnsuyu Mağarası / Burdur
Türkiye'de turizme ilk açılan mağara olan İnsuyu Mağarası, Burdur'a 13 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kalker tortulanmalarından oluşmuş sarkıt ve dikitler sizi şaşkına uğratacak ve hayranlığınızı kazanacak.
Harika atmosferi olan mağaranın şeker ve mide hastalığına da iyi geldiğine inanılmaktadır.
5 - Ashab-ı Keyf Mağarası l Mersin
Yedi arkadaşın nerede kaldığı ile ilgili kesin bilgi olmamakla birlikte halk arasında Tarsus’taki Dedeler Köyü’nde bulunan caminin altında mağara olduğu kanaati yaygındır.
Tarsus‘un 14 km kuzeyinde bulunan mağara; her yıl ziyaretçi akınına uğruyor. Mağara arkadaşları anlamına gelen “Ashab-ı Kehf”, yani halk arasında bilinen ismiyle “Yedi Uyurların" Roma İmparatorluğu döneminde uzun bir süre burada saklandıkları rivayet edilmektedir.
Mağara, Ashab-ı Kehf Camii’nin altında bulunuyor. Cami, 1873 yılında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış. Ashab-ı Kehf Camii‘nin minaresi çok uzaklardan seçilebiliyor. Yeşillikler içeresindeki alanda dinlenip farklı bir ortamı teneffüs edebilirsiniz.
6 - Köşkbükü Mağarası / Mersin
Mersin'in Anamur ilçesi Ovabaşı Köyünde bulunan mağara gezi alanı olmanın yanında sağlık açısından ziyaretçi sayısı artmaktadır. Mağaranın astım hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
7-Dilek Astım Mağarası / Mersin
Astım Dilek Mağarası, Silifke ilçesine bağlı olan Narlıkuyu'da yer alıyor. Cennet Cehennem Mağaralarına oldukça yakın bir konumda olan mağaranın özellikle astım hastalarına şifa olduğu söylenmektedir. Bu özelliği mağaranın daha çok tanınmasını sağlamıştır.
Girişi oldukça dar ve dik olan mağaranın sarkıtları ve dikitleri 150 metreyi bulurken mağaranın uzunluğu 200 metredir.
8 - Cennet ve Cehennem Mağarası / Mersin
Mersin’in Silifke ilçesine 21 Km. uzaklıkta Narlıkuyu ilçesi yakınlarında bulunan Cennet ve Cehennem mağaraları, yer altı deresinin binlerce yıl kireç tabaklarını eritmesi sonucu yol açtığı erozyon ve tavanında çökmesi ile meydana gelmiş olan çöküklerdir.
Obruğun taban kısımlarında, tavanın çökmesi sonucu büyük bloklara ve kütlelere rastlanmaktadır. Cennet ve Cehennem tezat şekiller oluştuğu için yerli halk tarafından bu isimler verilmiştir.
9 - Gökgöl Mağarası / Zonguldak
Zonguldak şehir merkezine 5 km mesafede Zonguldak - Çaycuma yolunda bulunan bu eşsiz doğa güzelliği mağara görülmeye değerdir. Şu anda sadece 875 metrelik kısmı gezintiye açılan mağaranın toplam uzunluğu 3350 metredir.
İçerisinde bulunan sarkıt ve dikitler ilginç oluşumlarıyla siz doğasever misafirlerimizi bekliyor.
10 - Gürcüoluk Mağarası / Bartın
Bartın'ın Amasra ilçesine 12 km uzaklıkta bulunan Gürcüoluk Mağaarısı, Makaracı Köyü’nün Göller yazı mevkiindedir. Yaklaşık 169 m uzunluğunda bulunan bu mağara içeri girer girmez sizi farklı bir dünya karşılamaktadır.
Gürcüoluk mağarası yatay olarak gelişmiş geçit konumlu fosil bir mağaradır. Mağara İçinde bulunan gri, krem ve bej sarkıt ve dikitler insanı büyülemektedir. Karadeniz'in incisi Amasra gezilecek yerler için tıklayın.
11- Bulak Mencilis Mağarası l Karabük
Safranbolu'nun en önemli doğal güzelliklerinden olan mağara, Türkiye’nin keşfedilen en uzun mağaralarından birisi... Safranbolu’nun kuzeybatısında Bulak Köyü'nde bulunan toplam uzunluğu 6 km’den fazla olan mağaranın şimdiye kadar ışıklandırılan ve ziyarete açılan kısmı yaklaşık 400 metre uzunluğunda.
Safranbolu Yöresel Yemeklerine buradan ulaşabilirsiniz.
12- Ilgarini Mağarası / Kastamonu
Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan mağaranın ilçe merkezine uzaklığı 36 km. olup Sümenler Köyünde bulunmaktadır.
Ilgarini Mağarası, dünyanın 4. büyük mağarası özelliğini taşımaktadır. İçindeki sarkıt ve dikitler dikkat çekici özelliktedir. Uzunluğu 858 metredir. Mağara içinde merdivenli yol, kilise kalıntısı ve mezarlar vardır. Kastamonu milli parkları için tıklayın
13- Tuz Mağarası / Çankırı
Çankırı'da Hititler Döneminden beri işletildiği tahmin edilen tuz yatakları Türkiye'nin en büyük kaya tuzu mağaralarından biridir. Mağara bir çok galeriden meydana gelmiştir.
Yer yer tuzdan sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağarada üretilen kaya tuzu tuz fabrikalarında işlenmekte sofra ve sanayi tuzu olarak pazarlanmaktadır. Çankırı gezilecek yerler için tıklayın!
14 - Karaca Mağarası / Gümüşhane
Gümüşhane'nin Torul ilçesinde bulunan mağaranın toplam uzunluğu 256 metre olup, 5 ayrı galeriden oluşmaktadır.Gümüşhane'nin en önemli gezi rotalarından biri olan alan içerisinde sarkıtlar, dikitler ve kalsit kritalleri, sütunlar karşınıza çıkacak...
15 - Ballıca Mağarası / Tokat
Tokat iline 26 km mesafede bulunan ve adını bulunduğu Ballıca Köyü'nden alan mağara, dünyanın sayılı mağaraları arasında yer almaktadır.
8 salonu ışıklandırılarak ziyarete açılan mağarada havuzlu salon, fosil salonu, yarasalı salon, çöküntü salonu, sütunlu salon gibi bölümleri gezerken bambaşka güzellikteki doğa harikası sizi etkileyecek.
Devasa sarkıt ve dikitler dikkatinizi çekecek. Mağaranın girişinde gelen turistlere hitap eden bazı tesisler var. Tokat'ta gezilip görülecek yerlere buradan ulaşabilirsiniz.
16- Yanasu Mağarası / Kırklareli
Kırklareli'nin Vize ilçesinin yaklaşık 20 km kuzeybatısındaki bulunan mağara Trakya’nın keşfedilen ve kayıtlara geçen üçüncü büyük mağarasıdır.
Yenesu Mağarası diye de adlandırlan mağara; sarkıt, dikit, sütun duvar damlataşları, havuzları ve makarnalar ile kaplıdır.
17- Tuzluca Tuz Mağaraları / Iğdır
Tuzluca, Türkiye'nin tuz ihtiyacını uzun yıllar karşılayacak bir potansiyele sahiptir. Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde tünellerdeki havanın solunum yollarına iyi geldiği söylenmektedir.
Tarih boyunca Kafkasya bölgesinde kurulan devletler burada bulunan tuz kaynaklarından faydalanmışlardır. Günlük 60 ton tuz üretme kapasitesi vardır. Iğdır Gezilecek Yerlere buradan ulaşabilirsiniz.
18- Gümüşkaya Mağarası / Kahramanmaraş
Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde yer alan mağara, turistlerin uğrak noktaları arasındadır. Kireç taşından oluşan mağara içinde sarkıt ve dikitler görülmeye değer niteliktedir.
Mağaranın içerisinde bir de krater gölü vardır.
19- Savruk Mağarası / Kahramanmaraş
Kahramanmaraş il sınırları içinde bulunan mağaranın içi sarkıt ve dikitlerle süslüdür. Mağaranın içerisindeki şelale fantastik bir yolculuk yaptığınız hissini verecek sizlere.
ÖNERİLEN YAZILAR
>>>> Türkiyenin Milli Parkları
>>>> Anadolu Evleri
>>>> Türkiye'nin Meşhur Kanyonları
ANADOLUYUGEZİYORUM.COM
Sosyal Medya Hesapları