Niğde'de Gezilecek Yerler

Niğde / Niğde

Niğde'de Gezilecek Yerler

Alaaddin Camii

Niğde Alaaddin Camii

Sultan l. Alâaddin Keykubad zamanında Niğde Sancakbeyi Zeyneddin Bey  tarafından 1233' te yaptırılmıştır. Selçuklu sanatının günümüze kadar en iyi korunmuş eserlerinden olup, mihrap ve minberi çok güzel bir sanat abidesidir. Niğde'nin en eski camii olup Mîmar Sıddık bin Mahmud ve kardeşi Gazi yapmıştır. Sarı ve kül renkli kesme taştan yapılan caminin doğu kapısı son derece güzel geometrik motiflerle süslüdür.

Cami süslemeleri bakımından Selçuklu devrinin en kıymetli eserlerinden biridir. Damalı minaresi camiye ayrı bir güzellik katmaktadır.

Yılın belli bir zamanlarında ilk ışıklarının duvara vurmasıyla kapıda bir siluet görülür. Anlatıya göre caminin ustası hükümdarın kızına aşık olur ve onun güzelliğini bu motiflere işler.

Niğde Nerede Kalınır?

Niğde Otelleri İçin Tıklayın!

Sungur Bey Camii ve Türbesi

İlhanlı döneminde Niğde Valisi olan Sungur Bey tarafından 1335'te yaptırılmıştır. On sekizinci asırda geçirdiği yangından sonra yeniden yapılmıştır. Mîmarî özelliği ve taş işçiliği süslemeleri çok zengindir. İlk yapıldığında iki minareli olan caminin yanında Sungur Bey'e ait sekiz köşeli bir türbe vardır.

Niğde Müzesi

Dünyanın en zengin müzeleri arasında gösterilen müze 2003 yılında Avrupa’da yılın müzesi olarak aday gösterilmiştir.

Niğde Müzesi’nde, Orta Anadolu arkeolojisinin kronolojik düzenle sunulduğu 6 teşhir salonu bulunmaktadır. Eserlerin büyük bir çoğunluğu bölgede yapılmakta olan kazılardan elde edilen buluntular oluşturmaktadır.

Ulukışla  Mehmet Paşa Külliyesi

Külliye, Ankara-Adana karayolu üzerinde  Ulukışla  ilçe merkezinde bulunmaktadır. Yapı topluluğu halk arasında Paşa Hanı, Kışla, Ulukışla Kervansarayı olarak bilinmektedir. 

Külliye, kuzeyden güneye eğimli bir arazi üzerindedir. Külliyenin odak yapısı; doğu-batı yönünde uzanan, yaklaşık dikdörtgen plana sahip arastadır. Arasta; dolaşımı sağlayan üstü örtülü bir sokaktır. Arastanın kuzey cephesi, hanın avlusuna bitişiktir. Kareye yakın dikdörtgen şekilli avlunun güney kenarında arasta; doğu ve batısında revaklar; kuzeyinde ise yolcuların kaldığı odalar vardır.

Ak Medrese

Karamanoğlu Alâaddin Ali Bey tarafından 1409'da yaptırılmıştır. Adını kapısındaki beyaz mermerden alır. Selçuklu mîmarî tarzının çok güzel bir örneğidir. Ali Bey Medresesi de denir.

1936'da restore edildikten sonra arkeoloji müzesi olarak kullanılmıştır. Geometrik motiflerle süslü giriş kapısı çok güzeldir.

Hüdâvend Hatun Kümbeti

Niğde Hüdavent Hatun Türbesi

Taç kapısı üzerindeki inşa kitabesine göre, 1313 yılında  İlhanlı valisi Sungur Bey zamanında Anadolu Selçuklu hükümdarı  Alaadin Keykubat'ın kızı Hüdavend Hatun adına yaptırılmıştır.

Günümüze bazı onarımlar görerek gelen türbe, orijinal özelliğini korumaktadır.

Gümüşler Manastırı

Gümüşler Manastırı, Niğde ilinin Gümüşler kasabasında bulunan, büyük bir kaya kitlesinin içine oyulu, Kapadokya bölgesindeki günümüze iyi korunarak gelmiş ve bölgedeki en büyük manastırlardan biridir.

Niğde Kalesi

Eski Niğde şehrinin bulunduğu şehre hakim bir tepeyi çevreleyen kale üç surla çevrilmiştir. Kalenin yapılış tarihi hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Alt duvarlarında Arap Bizans etkileri görülmektedir.

Kale 1740 yıllarında Sadrazam İshak Paşa tarafından onarılmıştır. Bugün ise belediye tarafından tepenin etrafı duvarla çevrilerek, çevresi park haline getirilmiştir.

Kalenin eski burçlarından birinin üzerine yapılmış bulunan meşhur saat kulesi  adeta Niğde’nin sembolüdür. Saat Kulesi kalenin batı burçlarından birinin üzerine inşa edilmiştir.

Karaatlı Kaya Mezarları

Niğde'ye bağlı Karaatlı kasabasının güneybatısında bulunan kaya mezarları bir vadinin iki yamacında yer almaktadır. 

Bu mezar iki katlı olup halk arasında "Kızlar Mağarası" olarak adlandırılır. Buranın mezar olması yanı sıra birbirinden farklı doğal yapıya sahip iki cins kayadan, öndeki tüf olduğundan kolayca oyulup şekil verilmiş, ancak arkadaki kaya çok sert olduğundan oyma ve şekillendirme mümkün olmamıştır.

Aladağlar Milli Parkı

Akdeniz Bölgesi’nde, Niğde, Kayseri, Adana illeri sınırları içinde Aladağlar üzerinde yer almakta olup 1995 yılında milli park ilan edilmiştir.

Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar jeolojik olarak da Türkiye'nin en ilginç yerlerinden biridir. Buzul Gölleri ve Kapuzbaşı Şelaleleri görülmeye değer yerlerdir.

Aladağlar, Türkiye içinden ve dışından, dağcıların en çok rağbet ettikleri bir yerdir.

Çiftehan Kaplıcaları

ciftehan kaplicalari

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde bulunan kaplıcalara bölge halkı ve turistler büyük bir ilgi göstermektedir.

Kaplıcanın bulunduğu alanda tatil ve tedavi amacıyla gelen ziyaretçiler için  turistik tesisler yapılmış.

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Etmek İçin TIKLAYIN

    

 

(2391 kez okundu )

Niğde Resimler

Niğde Videolar

Niğde'de Nerede Kalınır - Niğde Otelleri

henüz Restaurant&Cafe eklenmemiş
henüz Aktivite eklenmemiş
henüz Sektor eklenmemiş