Etkinlikler

Türkiye'de Korunması Gereken 7 Canlı Türü

Türkiye'de Korunması Gereken 7 Canlı Türü

Türkiye'de Korunması Gereken 7 Canlı Türü

Birçok türün anavatanı olan Anadolu, yaban hayatı ve deniz faunası açısından çok zengin bir çeşitliliğe sahiptir. 

İşte Anadolu da yaşayan ve korumamız gereken 7 eşsiz canlı türü…  

Anadolu’da Canlı Türü Çeşitliliği 

Anadolu, nesli tükenmekte olan birkaç türün anavatanıdır. Örneğin, alageyik Antalya ve Adana arasındaki Toros Dağları'nın eteklerinde yaşamaktadır. Anadolu leoparının en büyük zarif k edilerden biri olduğunu ve Anadolu faunasının bir başka üyesi olduğunu ise çok az insan bilmektedir. 

Nesilleri Tükenmekle Karşı Karşıyalar

dağ keçisi

Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyıları, Akdeniz foku ve Caretta Caretta deniz kaplumbağaları için bir sığınak sağlamaktadır. Türkiye ayrıca, yok olma tehdidi altında olan kuzey kel ibis, beyaz başlı ördek, mavi yanaklı arı yiyen, mahmuz kanatlı cılıbıt ve siyah francolin gibi kuşlar yetiştirmek için önemli bir yaşam alanıdır.

Günümüzde dağlar ve milli parklar hala boz ayı, yaban domuzu, vaşak, kurt, dağ keçisi, manda, leopar ve 400'den fazla kuş türü gibi vahşi yaşamla doludur. 

Eğer şanslıysanız, onları doğal ortamlarında görebilirsiniz… Daha iyi bir gelecek için ülkemizde  hayvanların çeşitliliğini birlikte koruyalım.

Türkiye’de Korunması Gereken 7 Canlı Türü

Alageyik

alageyik türkiye

Alageyik, beyaz lekeler ile sarımsı kahverengi olan küçük bir Avrupa geyiğidir. Antik tarihle iç içe olan Güllük Dağı Termessos Milli Parkı, güzel nadas geyiklerine vahşi yaşam sığınağı sunmaktadır.

Anadolu Vaşağı

anadolu vaşagı

Vaşak kuyruğu olmayan ve ormanlarda yaşayan büyük bir vahşi kedidir. Vahşi ve zarif Anadolu vaşakları, bin yıllık ağaçların altındaki Antalya Elmalı Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı'nda yaşamaktadır.

Caretta Caretta

caretta

Caretta Caratte, ılık denizlerde meydana gelen, çok büyük kafalı kahverengi bir kaplumbağa. Her ziyaretçiyi şaşırtan huzurlu ve eşsiz doğası ile Antalya ilinde bulunan Patara Plajı, Caretta Caretta deniz kaplumbağaları için yıllardır güvenli bir sığınak olmuştur.

Akdeniz Keşiş Foku

keşiş foku

Akdeniz'in berrak sularında yaşayan Akdeniz foku, heyecan verici ve nadir görülen bir manzara. Balık yiyen ve kıyılarda yaşayan büyük bir deniz hayvanıdır.

Kelaynak

kelaynak

Kel İbis olarak ta bilinen genellikle akan suya yakın, çorak, yarı çöl veya kayalık habitatlarda bulunan göçmen bir kuştur. Bu kuş türü maalesef dünyada nesli tükenen hayvanlar arasında.

Bu türün kolonisi sadece Anadolu’nun güneydoğusunda kalan ve aynı zamanda Fırat Nehri kenarında bir yerleşim yeri olan Şanlıurfa’ya bağlı Birecik ilçesinde yaşamaktadır.

Kara Akbaba

kara akbabası

Anadolu'nun en büyük kuşlarından biri olan kara akbaba, ölü hayvanları yiyen büyük bir kuştur. Kızılcahamam'daki Soğuksu Milli Parkı'nın ve Eskişehir'deki Türkmen Dağı'nın güvenli ve sakin doğası, nesli tükenmekte olan kara akbabalar için sığınak olmuştur.

Boz Ayı

boz ayı

Kışın büyülü güzelliğiyle Uludağ Milli Parkı, kurtarılmış ve rehabilite edilmiş birçok kahverengi ayıya da ev sahipliği yapmaktadır.

Türkiye'de özellikle Karadeniz Bölgesinde sıkça rastlanan boz ayılar bir pençe darbesi bir sığırı dahi tek seferde öldürebilecek düzeydedir.  İyi birer yüzücü olan boz ayılar oldukça hızlı koşabilmektedirler.

Boz ayı, Türkiye'de medyada ve halk arasında en çok gündeme gelen hayvan türlerinden birisidir.

Önerilen İçerikler

>>> Göbekli Tepe l Tarihin Sıfır Noktası

>>> Karadeniz Bölgesi Milli Parkları

>>> Türkiye'nin Tarihi Çarşıları

>>> Karadeniz   KamP Alanları

Sosyal Medya Hesaplarımız

     

0 Yorum

Yorum Yap