Etkinlikler

Türk Filmlerinin Çekildiği Anadolu Şehirleri

Türk Filmlerinin Çekildiği Anadolu Şehirleri

Türk Filmlerinin Çekildiği Anadolu Şehirleri

Türk film ve dizilerinin çekildiği mekânlar ve şehirler, milyonlarca  izleyicinin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor…

1980’li yıllardan günümüze sinemalarda gişe rekorları kıran, televizyonlarda yüzbinlerce kişinin sıkı takipçisi olduğu diziler, Türk toplumunun aynı zamanda merak ve eğlence kaynağı...

Türkiye'de film ve dizi çekimleri  için tercih edilen iller hangileridir? Yansımaları nelerdir? Merak ettiğiniz bu soruların cevabını hangi film ve dizilerin nerelerde çekildiğni yazımız içinde bulabileceksiniz.

Neden Anadolu Şehirleri?

Yaşanmış hikâyeleri konu alan diziler ve filmlerin gerçek hayattan esinlenmesi ve doğal görsellerin bulunması, hatta bazen oyuncuların yerel halktan seçilmesi dizi yönetmenlerin tercih nedenleri arasında... Türk filmlerinin büyük bir kısmı İstanbul ve yakın çevresinde çekilmekle birlikte, Anadolu'nun farklı kasaba ve kentlerinde çok sayıda unutulmaz sinema  eseri ortaya çıktı. Film oyuncularına karşı büyük bir sevgi ve hayranlık uyandı.

Dizilerde, Anadolu’nun tarihi kimliğiyle ön plana çıkan kasabaları özellikle tercih ediliyor. Milyonlarca kişi tarafından merakla takip edilen diziler o kentin popüler olma sürecini başlatıyor ve yerli yabancı turist akınına uğruyor. Dizilerde sıkça rastlanan mekanları gezip görmek, oralarda hatıra fotoğrafı çektirmek izleyicilere ayrı bir heyecan yaşatıyor.

Bir Belgeselle Kurtulan Şehir: Safranbolu

Belgesel sinemacılığının Türkiye'de  öncüleri arasında gösterilen Suha Arın tarafından çekilen "Safranbolu'da Zaman" belgeseli  bir şehrin külleri içinden doğuşuna sebep olmuştur. 1976'da yılında çekilen belgesel film, önce TRT'de yayımlanmış ardından 14. Antalya Film Festivalinde "Altın Portakal Ödülü" alarak geniş kitlelere ulaştı. 

 

safranbolu

Belgesel o yıllarda kendi halinde bir Anadolu kasabası olan Safranbolu'nun tanınmasında ve korunmasında ana etkenlerden birisi olmuştur. Safranbolu'da koruma bilinci, bu filmle başlamış ve geniş kesimlerde bir duyarlılık oluşturmuştur.

Safranbolu'nun tanıtımına katkıları tartışılmaz belgesel filmle birlikte yapılan çalışmalar sonucu  Safranbolu, 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine girmiş sadece Türkiye'de değil dünyaca tanınmaya başlamıştır. 

"Propaganda" filminden "Behzat Ç."'ye, "Diriliş Ertuğrul"dan, "Babam ve Oğlum"a,  "Bir Zamanlar Anadolu'da"dan "Kınalı Kar"a  çok sayıda Türk film ve dizisi için  tercih edilen şehirleri sizler için derledik.

Türk Filmleri  Nerede Çekildi? 

Babam ve Oğlum

babam ve oğlum

2005 tarihinde vizyona giren filmde, 1980 darbesinde doğan Deniz’in öyküsü ekrana yansıtılıyor. Film çekimleri İzmir Seferihisar, Balıkesir Ayvalık ve İstanbul’da yapıldı. Filmin sokak sahnelerinin tamamı yönetmen Çağan Irmak’ın memleketi olan Seferihisar’da çekilir.

Filmde yer alan kahve babasının sürekli olarak gittiği kahve, bakkal ise  Irmak’ın çocukluk günlerinde  gazoz aldığı bakkal...

Karagül

karagül

Yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline gelen Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde çekilen'Karagül' dizisi, hüzünlü bir aşk hikayesini anlatıyor.

Şanlıurfa, Gaziantep ve siyah gülleriyle meşhur Halfeti 'de geçen dizinin başrollerini Yavuz Bingöl ve Ece Uslu üstlenirken Özcan Deniz de konuk oyuncu olarak yer alıyor.

Diriliş Ertuğrul 

diriliş ertuğrul

Türk sinama tarihinin en uzun soluklu dizilerinden birisi olan Diriliş Ertuğrul'un ilk bölümleri İstanbul'un Karadeniz kıyısındaki turistik mekanı Riva’da, diğer sahneleri daha çok Beykoz bölgesinde kurulan sette çekiliyor.

2014 tarihinde TRT 1’de başlayan ve yoğun ilgi gören dizi bir hayran kitlesi oluşturdu. “Diriliş: Ertuğrul Gazi” adlı dizide Engin Altan Düzyatan Ertuğrul Gazi’yi canlandırmaktadır.

Merhamet

merhamet

Özgü Namal, İbrahim Çelikkol ve Mustafa Üstündağ'ın başrollerini oynadığı dizinin geçmişi anlatan bölümleri Balıkesir'de çekildi.

 Yumurta, Süt, Bal

yumurta sut

Yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu’nun “Yusuf Üçlemesi”nin (Yumurta, Süt, Bal) ilk filmi yumurta Gölcük'te, ikinci filmi Süt; İzmir’in Tire ilçesinde çekilirken  Bal filminde ise  Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde ki  Ayder Yaylası tercih edildi.

Bir Zamanlar Anadolu'da

bir zamanlar anadolu

Nuri Bilge Ceylan tarafından yazılan ve aynı zamanda yönetilen Bir Zamanlar Anadolu’da filmi, Türkiye’nin ödüllü yapımları arasında yer almaktadır.

Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde çekimleri yapılan  2010 yapımı film, ilk uluslararası gösterimini 64. Cannes Film Festivali’nde yapmış ve "Jüri Büyük Ödülü"nü kazanmış, daha sonraki zamanlarda birçok ödül de almıştır.

Filmin konusu bir doktor ile cinayet soruşturması yürüten bir savcının 12 saatlik gerilimli hikâyesi anlatılır.

Güneşi Gördüm

güneşi gördüm

Ses Sanatçısı Mahsun Kırmızıgül’ün yazıp yönettiği filmin ilk bölümleri Kars’ın Yankıpınar Köyü'nde  çekilmiştir.

Türkiye’deki bir diğer mekân ise İstanbuldur. Güneşi Gördüm filminin geri kalan kısmı Norveç, İsveç, Danimarka, Yunanistan ve Bulgaristan’da çekilir.

Propaganda

propoganda

Sinan Çetin'in yönettiği Propaganda filmi, Ünlü sanatçı Kemal Sunal'ın sahne aldığı son filmi olup, Nevşehir'in Yalman Köyü'nde çekilmiştir. 

Dila Hanım

dila hanım

Dila Hanım dizisi Akdeniz'in incisi Adana'da çekildi. Başrollerini Erkan Petekkaya ve Hatice Şendil'in paylaştığı dizinin çekimleri ise Adana'da Yüreğir ilçesinde yapıldı. 

Behzat  Ç.

behzat ç

Başkent Ankara’nın farklı mekanlarından, semtinden görüntülerin yer aldığı Behzat Ç. dizisi, Türk televizyonlarının en uzun soluklu yapımları arasında yer almıştır.

Bir Ankara polisiye dizisi olan yapım, cinayet bürosunda çalışan bir polis ve ekibini konu almaktadır.

Eşkıya

eşkıya

Eşkıya filminin çekimleri Şanlıurfa ve İstanbul’da gerçekleşmiştir. Filmde 35 yıllık mahkûmiyetin ardından hapisten çıkan Baran’ın köyüne döndüğü bölümler Şanlıurfa’da çekilmiştir.

Filmin büyük bir bölümü ise İstanbul’da çekilmiştir. İstanbul’da Beyoğlu, Tarlabaşı ve Haydarpaşa, Eşkıya filmine ev sahipliği yapmıştır.

Asmalı Konak

asmalı konak

Asmalı Konak, aşk, güç, entrika, çatışma ve heyecanın yaşandığ dizi film 54 bölüm boyunca o güne kadar  en çok izlenen "dizi film" unvanını almıştır.

Dizinin çekildiği Nevşehir'in Ürgüp ilçesindeki Asmalı konak her dönemde ziyaretçi akınına uğramaktadır. 

Zerda  

zerda

Zerda dizisi Gaziantep' in Nurdağı ilçesinde Hurşit Ağa Konağında çekilmiş olup baş rollerinde Yavuz Bingöl ve Ece Uslu rol almıştır. Yavuz Bingöl'ün diziden ayrılmasıyla, Halit Ergenç  Devran karakteriyle diziye dahil olmuştur.

Yayınlandığı dönemde ilgiyle takip edilen dizinin sloganı "İki kişi birbirini sever de kavuşurlarsa mutluluk olur. Biri kaçar öbürü kovalarsa aşk olur. İkisi de sever lakin birleşemezlerse işte o zaman efsane olur" şeklindeydi.

Manda Yuvası

manda yuvası

Manda Yuvası isminde komedi filminin büyük bir kısmının çekimleri Kastamonu’nun Araç ilçesinin Çaykaşı Köyünde gerçekleşmiştir. Aynı zamanda Kastamonu'lu olan  İlyas İlbey'in yönetmenliğini ve oyunculuğunu yaptığı filmin bazı bölümleri ise İstanbul ve Antalya’da çekilmiştir. 

Baba Mirası

baba mirası

Ankara'nın tarihi evleri ve çarşılarıyla meşhur Beypazarı ilçesinde çekilen 'Baba Mirası" filminin konusu, babalarından kalan mirası paylaşmak için köye yerleşen 3 kardeş arasında ki mücadeleyi anlatmaktadır. Filmin oyuncuları arasında çok sayıda yöreden insan vardır.

Seven Ne Yapmaz

seven ne yapmaz

Kendine has geleneksel Türk evleri ve mistik dokusuyla dikkatleri üzerine çeken  güzel ve şirin ilçe Safranbolu'da çekilen film Safranbolu'nun tanınmasında etkili olmuştur.

 Kınalı Kar

kınalı kar

Bursa Cumalıkızık'ta çekilen dizi büyük bir ilgi uyandırmış ve aynı zamanda  tarihi köyün yakından tanınmasını sağlamıştır.

Bursa en çok filmin ve dizinin çekildiği Anadolu şehirlerinden birisidir. Çekilen filmler ve dizilerden bazıları şunlarıdır: Kurtuluş, Kuruluş, Melekler Adası, Sev Kardeşim, Cahide, Kezban Yenge, Vurun Kahpeye, Gurbet Kuşları ve sırat

Yalaza

yalaza

Sakarya'nın Taraklı ilçesinde çekilen diziler arasında yer alan Yalaza'dan başka "Zor yıllar" ve "Mümkünlü" filmleri de bu şirin kasabada çekilmiştir.

 Bu yazılar ilginizi Çekebilir

>>>> Türkiye'nin UNESCO Miras Listesi

>>>> Türkiye'nin Geleneksel Evleri

>>>> Türkiye'nin Tarihi Çarşıları

 >>>> Anadolu Şiirleri

 

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları

        

0 Yorum

Yorum Yap