Safranbolu'da Gezilecek Yerler

Safranbolu / Karabük

Safranbolu'da Gezilecek Yerler

Bulak Mencilis Mağarası

Safranbolu'nun en önemli doğal güzelliklerinden olan mağara, Türkiye’nin keşfedilen en uzun mağaralarından birisi... Safranbolu’nun kuzeybatısında Bulak Köyü'nde bulunan toplam uzunluğu 6 km’den fazla olan mağaranın şimdiye kadar ışıklandırılan ve ziyarete açılan kısmı yaklaşık 400 metre uzunluğunda.

Mağaraya  100 metre kala araçtan inip 50 metre kadar yürüdükten sonra merdivenlerden çıkılarak ulaşılıyor. Bulak Mencilis Mağarası çok güzel ışıklandırılmış ve mağara içinde yürüyüş yolları yapılmış. Oldukça rahat bir şekilde bu güzelliği seyre dalıyorsunuz.

Safranbolu Nerede Kalınır? Otel Fırsatları İçin TIKLAYIN!!!

Tokatlı Kanyonu Cam Teras

Tokatlı Kanyonu üzerine 80 metre yükseklikte inşa edilen Safranbolu'da bulunan cam teras, muhteşem bir seyir zevki sunuyor ziyaretçilerine... 30 kişilik gruplar halinde hizmet veriyor.

Işıklandırma sistemi ile akşamları da eşsiz bir manzara fırsatı sunan kristal terasın cafesinde dinlenip çayınızı kahvenizi yudumlaya bilirsiniz. Giriş ücreti 5 tl olan mekanın yakınında İncekaya Su Kemeri ve Tokatlı Kanyonu yürüyüş parkuru da gezip göreceğiniz diğer yerler arasında...

Safranbolu Yöresel Lezzetleri 

Türkiye'nin En Güzel Köylerinden Biri: Yörük Köyü

Eski Osmanlı evleriyle ünlü Yörük Köyü, Safranbolu şehir merkezine yaklaşık 11 km uzaklıkta bulunmakta ve Türkiye’nin en güzel köylerinden birisi olma ayrıcalığını yaşamaktadır.  Köy, göçer durumda olan Yörük'lerin 15. ve 16. yüzyıllarda bölgeye yerleştirilmesiyle oluşturulmuş.

140 haneden oluşan Yörük Köyü yüzyıllık ahşap evleriyle hala bozulmamış bir yapıya sahip. Köy 1997 yılından beri kentsel sit alanı olarak korunuyor.

Safranbolu’nun yıllardır değişmeyen yüzünün bir benzerini bu köyde görüyorsunuz. Özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsiminde yoğun ziyaretçi alan köy Türkiye'nin en güzel köylerinden birisi olma ayrıcalığını yaşıyor.

İzzet Mehmet Paşa Camii

izzet mehmet

Osmanlı padişahı 3.Selim döneminde 1794-1798 yılları arasında sadrazamlık yapmış olan Safranbolulu İzzet Mehmet Paşa tarafından 1796 yılında yaptırılmıştır.

Camii ve avlusu Akçasu deresi üzerine yapılan kemerler üzerine oturtulmuştur. Tamamı kesme taş olarak inşa edilen camii Osmanlı taş işçiliğinin en güzel örnekleri arasında yer alır. Tavandaki kalem işi bezemeleri, mihrap, minber ve minaredeki zarafet tamamlar.

Minber üzerindeki tuğra padişah 3. Selim'e aittir. Avluda bulunan mezar ise İzzet Mehmet Paşa'ya aittir.

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi

Safranbolu kent tarihii müzesi

1906 yılında kale olarak adlandırılan tepeye inşa edilen Hükümet Konağı 1976 yılına kadar hükümet konağı olarak kullanılmış ve bu tarihte çıkan bir yangın sonucunda kullanılamaz hale gelmiştir.

2000 yılında restorasyon çalışmalarına başlanmış ve 2006 yılında tamamlanarak, Kent Tarihi Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Kent Tarihi Müzesi, zemin katla birlikte üç kattan oluşmaktadır. Müze içerisinde, Safranbolu'nun günümüze kadar geçirdiği evreleri kronolojik olarak izleyebilir, yaşam ve kültürünü görüp eski bir Safranbolu Çarşısında gezinti yapabilirsiniz.

Esnaf ve Zanaatkârlar Çarşısında; Şifa Eczanesi, Lokumcu, Yemenici, Kunduracı, Sayacı, Semerci, Saraç, Ahşap işçiliği, Demirci, Bakırcı, Kalaycı ve Esnaf kahvesi gibi Safranbolu'daki önemli esnafların çalışma ortamları özgün canlandırma tekniği ile ziyaretçilere sunulmuştur.

Demirciler Çarşısı

Safranbolu’nun tarihi çarşılarından biri olan Demirciler Çarşısı, Akçasu kanyonunun iki yanına lonca mantığıyla kurulmuş 25 dükkândan oluşmaktadır.

Geleneksel sıcak ve soğuk demirciliğin yapıldığı dükkânlar ahşaptan olup tek katlıdır. Çarşı içinde hediyelik eşya alabileceğiniz bakırcı ve demircilerin bulunduğu mekân sizlere tarihi bir çarşıda gezmenin farkını yaşatacaktır.

Köprülü Mehmet Paşa Camii 

Safranbolu’nun en büyük ve eski camisi olan bu abidevi eser, 1661-1662 yıllarında Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Caminin mimarisi klasik dönem Osmanlı mimarisinden farklılık arzeder.

Miğfer biçimindeki kubbe ile kubbe içindeki süslemelerde özellikle kendini göstermektedir. Kare şeklinde inşa edilmiş caminin bir diğer özelliği ise avlusundaki muvakkithane, güneş saati ve şadırvanın  bulunması. "Vaktin belirlendiği mekan" anlamına gelen muvakkithane;  gökyüzünü, güneş ve ayın hareketlerini takip ederek namaz ve oruç vakitlerinin hesaplandığı yerler olarak kullanılmış. 

Cami avlusundaki güneş saati de hem namaz vakitlerinin gelip gelmediğini öğrenmeye hem de günlük saat ihtiyacının karşılanmasında kullanılıyordu. Güneşin konumuna göre gölge boylarının ve yönlerinin değişimi saati belirlemek için kullanılan yöntemdi.

Safranbolu Ulu Camii

Safranbolu’nun Kıranköy Mahallesi’nde  bulunan camii, Rumlar tarafından 1872 yılında Aziz Stefan Kilisesi adıyla  inşa edilmiştir. Mübadelenin ardından 1956 yılında  camiye dönüştürülerek iki şerefeli bir minare eklenen eser, etkileyici yapısıyla ön plana çıkıyor. Üzerinde üç kitabe bulunan cami, 2015 yılında yeniden restore edilmiştir.

Safranbolu Evleri

Bugün koruma altına alınmış 1000'e yakın tarihi ev var Safranbolu'da... Her birisi kendine has mimari tarzı, zarafeti, estetiği ve büyüsüyle maziden bugüne çıkagelmiş gibi...

Evlerin büyük bir kısmı turistik amaçla otel, restoran ve cafe olarak işletiliyor. 

safranbolu evleri

Safranbolu ile ismi özdeşleşmiş evleri ve evlerin oluşturduğu tarihi çarşı, gezilip görülmeğe değer güzellikte..

İncekaya Su Kemeri

Safranbolu’nun doğal güzellerinden biri olan Tokatlı Kanyonu üzerinde bulunan yapı, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 18.y.y sonlarında yaptırılmış. Osmanlı Dönemi’nde suyu Safranbolu’ya taşımak için inşa edilmiş olan kemer, 116 metre uzunluğunda olup 6 kemerden oluşmaktadır.

İlçeye 7 km. uzaklıkta bulunan İncekaya Su Kemeri ihtişamlı görüntüsü ile gelenleri kendisine hayran bırakmakta. Eskiden kemerde karşıdan karşıya geçiş varken günümüzde buna izin verilmiyor. Kemerin üzerinde bulunduğu Tokatlı Kanyonu ise doğa yürüyüşleri için oldukça ideal.

Safranbolu Tokatlı Kanyonu

 

Safranbolu’nun hemen yanıbaşında yer alan en önemli doğal güzelliklerinden birisidir Tokatlı Kanyonu... Kanyonun bir ucu Tokatlı Köyü’nde, diğer ucu ise eski çarşıya kadar uzanır.

Kanyon içinde yapacağınız yürüyüş sizi dinlendirecek çünkü yürüyüş sırasında tertemiz havayla birlikte su ve kuş sesleri size eşlik edecek.

Kaymakamlar Müze Evi

Safranbolu evlerinin en güzel örneklerinden birisi olan tarihi konak şehir merkezinde çarşı içinde yer almaktadır. Kaymakamlar Evi 1981 tarihinde eğitim merkezi olarak restore edilip hizmete açılmıştır.

Günümüzde müze ev olarak kullanılmaktadır. Tavan işlemeleri görülmeye değerdir. Kaymakamlar evinin ilk katı taş işçiliğinden oluşur bu yüzen oldukça sağlam bir yapıya sahiptir.

7 odalı olan evin orta katındaki odalar çalışma ve oturma odası olarak kullanılırken, en üst kattaki odalar daha çok dinlenme odaları olarak düşünülmüş ve gelinlerin odaları bu katta ayrılmıştır.

Cinci Han ve Hamamı

Safranbolu eşrafından Cinci Hoca olarak bilinen Karabaşzade Hüseyin Efendi tarafından 1645 yılında yaptırılmıştır.

Safranbolu ipek yolu üzerinde yer alan önemli ticaret merkezlerinden birisi olduğu için tüccarların ihtiyacına cevap verebilecek bir hana ihtiyaç duyulmuştur. Bu yüzden Safranbolu’ya büyük bir han yapılmıştır.

Han ticaret ile uğraşanların uğrak yeridir ve  Osmanlı mimarisinin en gelişmiş örneklerinden birisidir.  Hanın yapımında moloz ve kesme taş, birleşimlerinde ise Horasan harcı kullanılmıştır. Hanın hemen yanında aynı isimle yaptırılmış bir hamam da vardır.

Tarihi han, günümüzde otel, restoran ve cafe olarak hizmet verirken hamam da yapılış amacına uygun kullanılmaktadır.

Hıdırlık Tepesi

Çarşı bölgesinde şehre hâkim bir tepe üzerinde bulunan alanı halk "Namazgâh" olarak adlandırmıştır. Hıdrellez kutlamaları, yağmur duası gibi pek çok geleneksel âdetin gerçekleştirildiği alanda Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa Türbesi ile Hızır(Hıdır)Paşa ve Dr. Ali Yaver Ataman adına yapılmış anıt mezar bulunmaktadır.

Safrabolu’yu en iyi görüp seyir zevkini tadabileceğiniz en önemli yerlerden birisi burası. 

Safranbolu Saat Kulesi

1798 yılında Sultan III. Selim döneminde Safranbolulu Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış Anadolu’nun ilk saat kulesidir.  Kare planlı yerleştirilmiş olan Saat Kulesi halen çalışır durumdadır.

Safranbolu’nun kalesinde  bulunan kare planlı ve kiremit çatısı bulunan kulenin yüksekliği 12 m. dir. 1999 yılında restore edilerek yeniden hizmete açılmıştır. 

Şehre hakim bir tepe üzerinde bulunan kente baktığınızda tarihî Safranbolu evlerinin manzarası görülmeye değer.  Saat kulesinin çevresinde ayrıca, eski hükümet konağı, cezaevi ve Osmanlı döneminde yapılmış tarihi bazı saat kulelerinin maketleri göze çarpmaktadır.

Önerilen İçerikler

Safranbolu'da Yemek Yenilecek Yerler

Kastamonu Yemek Yenecek Yerler

Amasya Yemek Yenecek Yerler

 

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları

      

 

 

 

(4670 kez okundu )

Karabük Resimler

Karabük Videolar

Hüma Hatun Konakları Hotel

Havuzlu Asmazlar Konağı

Babahan Konakları

Gülevi Konak Otel

İmren Lokum Konak

Asmalı Konak Otel

Demirkapı Konak Otel

Şerbetçi Konak

Mehveş Hanım Konak Otel

Hatice Hanım Konağı

Şadiye Hanım Konak Otel

Beybağı Konak Otel

Safran Konak Otel

İki Kaşık Restaurant

Arasta Kahvecisi

Zencefil Yöresel Lezzetler

Çevrikköprü Restaurant

Kilcioğlu Pide

Hacı Erol 1967

Fincan Cafe & Yöresel Lezzetler

Safranbolu'da Geleneksel Meslekler

İmren Lokumları

Safran Evi Lokumları

Lati Lokum & Restaurant

henüz Sektor eklenmemiş