Gaziantep'te Gezilecek Yerler

Şahinbey / Gaziantep

Gaziantep'te Gezilecek Yerler

Zeugma Mozaik Müzesi

Şehitkâmil ilçesindeki kültürel alan gerek yapısal özellikleri, gerekse de barındırdığı eserler açısından dünyanın en önemli müzelerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. 

Müzede Nizip ilçesindeki Birecik Baraj Gölü kıyısında bulunan Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaikler sergilenmektedir.

Bölgenin önemli ticaret merkezlerinden birisi olan Zeugma, özellikle  Roma döneminden kalma dünyaca ünlü mozaikleri ile tanınıyor.

2011 yılında açılan müzeye şehrin her yerinden toplu ulaşım araçları ile rahatça ulaşabiliyor. Gaziantep’in dünyaca tanınmasında çok etkili olan müzeyi her yıl binlerce insan ziyaret ediyor.

Gaziantep Nerede Kalınır?

Otel Tavsiyeleri için TIKLAYIN

Gaziantep Kalesi

Şehir merkezindeki Alleben Deresi’nin güneyindeki bir tepe üzerinde yükselen kalenin; yapılışının Roma İmp. zamanına kadar gittiği tahmin edilmektedir.

Gaziantep Kalesi, ülkemizde ayakta kalmayı başarmış tarihi kalelerden biridir. Tarihi yapının zindanlarının bulunduğu galeri bölümünde “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi”  vardır. Müze, Kurtuluş Savaşı yıllarında şehrin savunmasına dair yapılan heykellere ve rölyeflere ev sahipliği yapıyor.

Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep’in Şahinbey ilçesindeki kapalı çarşıda hizmet veren yapı; yüzlerce yıllık geçmişe sahip bakır işçiliğinin örneklerini bulabileceğiniz en önemli mekanlardan birisi...

Şehrin en eski alışveriş alanı olan çarşıda el işi bakır eşya, baharat, kumaş, yemeni gibi birçok ürünü bulup satın alabilirsiniz. Restorasyon çalışması sonunda daha da dikkat çekici hale gelen çarşının  yerli yabancı çok sayıda misafirleri var.

Gaziantep Kent Müzesi

1909 yılında Bayaz Ahmet Efendi tarafından yaptırılan Bayazhan içerisinde bulunan Gaziantep Kent Müzesi; 2005 yılından bu yana sesli ve elektronik rehber eşliğinde ziyaretçilerini ağırlıyor.

Her odasında farklı konuya yer verilen müzede gösterilen kısa filmleri izleyerek şehrin tarihi, kültürü, yöresel el sanatları, fıstık tarımı gibi konularda bilgi sahibi olabilirsiniz. Müzede; kentin simgesi bazı yapıların maketleri de sergileniyor.

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

1905 yılında yapılan Göğüş İbrahim Efendi Konağı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek 2008 yılında hizmete açılmıştır.

Gaziantep mutfak kültürünü tanıtmayı amaçlayan müzede, Gaziantep mutfağında kullanılan araç ve gereçlerin yanında  unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin görseller halinde sergilenmektedir. 

Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Türkiye’de kurulmuş ilk mutfak müzesi olma özelliğine de sahiptir.

Tarihi Antep Evleri

Havara veya keymıh adı verilen kalkerli taşlar kullanılarak inşa edilen evlerin tarihi Antep evleri günümüzde özellikle Bey Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Tarihi Antep Evleri içinde özellikle ocaklık, mahzen, gelin odası, çeşme, hayat (avlu) bölümleri dikkat çekiyor. Günümüzde bir kısmı butik otel olarak ziyaretçilerini ağırlayan evlerden biri de Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılıyor.

Zincirli Bedesten

Halk arasında Kara Basamaklı Bedesten adı ile anılan yapı 18. yüzyılda Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Gaziantep Kunduracılar Çarşısı’nda bulunan iki katlı yapının içerisinde 73 adet dükkân bulunuyor.

5 kapılı bedestende şehre özgü el yapımı ürünlerin yanında baharatlar, hediyelik diğer ürünler alabileceğiniz otantık mekânın kapısındaki kitabesinde Kusiri’ye ait 4 mısralık bir şiir vardır.

 Rumkale

Yavuzeli İlçesi’ne bağlı Kasaba Köyü sınırları içerisinde bulunan Rumkale’nin tarihi antik dönemlere kadar uzanıyor. Doğa ile uyumlu mimarisi ile dikkat çeken yapının kendisi ve çevresindeki kalıntılar günümüzde üç tarafı baraj suları ile çevrilmiştir.

Rumkale’nin doğu ve batıdan olmak üzere iki ana giriş kapısı mevcuttur. Doğu girişi Fırat nehriyle, batı girişi ise Merzimen çayı üzerine kurulmuştu. Bugün sadece ayaklarının kalıntısı mevcut olan köprü, kara ile irtibatı sağlamaktaydı.

Tarihî yapıyı, Kasaba Köyü’nden veya Halfeti’den kalkan tekne turlarına katılarak görebilirsiniz.

Medusa Cam Eserler Müzesi

Gaziantep Kalesi’ne yakın eski bir Antep Evi’nin restore edilmesiyle kurulan Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi, Türkiye’nin ilk özel cam eserler müzesi unvanını taşıyor.

2008 yılından beri hizmet veren müzede cam, bronz ve pişmiş toprak eserler ile Roma ve İslami döneme ait sikkeler, takılar sergileniyor.

Kültür yolu üzerinde bulunan müzede cam işlemeciliğiyle ilgili ilginç bilgilere ulaşacaksınız.

Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Gaziantep’te yaşayan insanların kullandıkları geleneksel eşyaların ve yaşayış şekillerinin sergilendiği müze şehre özgü etnoğrafik eserlere ev sahipliği yapıyor.

Tarihi Bey Mahallesinde bulunan müze; kaya içine oyulmuş mahzen üzerine 3 kattan oluşmakta, ikisi ana yola, diğeri ara sokağa açılan üç giriş kapısı bulunmaktadır. Ön cephedeki işlemeli büyük kapıdan “hayat” adı verilen orta bahçeye geçilmektedir.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi

2001 yılında ziyarete açılan park 200’ün üzerinde türe ev sahipliği yapıyor ve  Şahinbey İlçesi’ndeki Burç Ormanları içerisinde  kuruludur.

Hayvan çeşitliliği ve yüzölçümü bakımından dünyanın 4. büyük hayvanat bahçesidir. 

Almacı Pazarı

Gaziantep’te yöresel ve organik ürün denilince akla ilk gelen yerlerden birisi  olan tarihi Almacı Pazarı, 250 yıllık geçmişiyle ahilik anlayışı, kültürel tarihi ve kuşaktan kuşağa aktarılan meslekleriyle öne çıkıyor.

Kültür yolu üzerinde bulunan tarihi çarşı sadece Gazianteplilerin değil Türkiye’nin farklı noktalarından gelen insanların da uğrak yeri. Günümüzde baharat, kuruyemiş, biber, salça, dolmalık patlıcan, biber, cevizli sucuk, muska, acı-tatlı akla ne geliyorsa onun her çeşidinin satıldığı girdikten sonra bir şeyler almadan çıkmanın mümkün olmadığı 12 dükkândan oluşan ufak bir pazar.

Dülük Antik Kenti

Gaziantep şehir merkezinin 10 km kuzeyinde bulunan Dülük Antik Kenti, tarihteki dini ve ticari önemi sayesinde birçok medeniyetten izler taşıyarak günümüze ulaşmış bir kültür mirası. Kaya mezarları, yer altı mağaraları, taş ocakları ile dikkat çeken kent, Türkiye’nin hala yaşanılan en eski kentidir.

Günümüzde Dülük; geleneksel kesme taştan evleri, camisi ve Musa Kazım Türbesi ile Gaziantep’te gezilecek yerlerden biri olma ayrıcalığını koruyor. Toplu taşıma araçları ile ulaşabileceğiniz, geçmişi tarih öncesi devirlere uzanan bölgeyi ziyaret ettikten sonra Dülük Ormanı içerisindeki piknik alanında dinlenebilirsiniz.

Yesemek Açık Hava Müzesi

Islahiye İlçesi’ne 23 km uzaklıkta yer alan Yesemek, Hitit Medeniyeti’nden kalma bölgenin en büyük taş ocağına, 300’e yakın heykele ve  heykel atölyesine ev sahipliği yapıyor.

Yesemek Heykel Atölyesi, antik dünyada benzeri olmayan son derece önemli bir merkezdir. 

Sosyal Medya Hesaplarımız İçin TIKLAYIN

  

 

(2080 kez okundu )

Gaziantep Resimler

Gaziantep Videolar

henüz konaklama eklenmemiş
henüz Restaurant&Cafe eklenmemiş

Güneyin Parlayan Yıldızı

henüz Sektor eklenmemiş