Mersin'de Gezilecek Yerler

Akdeniz / Mersin

Mersin'de Gezilecek Yerler

Akdeniz Bölgesi'nde bulunan Mersin,1.850.000 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 11'nci büyük şehridir. Akdeniz ikliminin bütün özelliklerini gösteren kent; sanayi,eğitim, tarım, ticaret, tarih, ulaşım ve haberleşme imkanlarıyla tam bir cazibe merkezidir. 
Akdeniz, Yenişehir, Toroslar, Mezitli, Tarsus, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mut, Silifke olmak üzere toplam 13 ilçesi olan Mersin'in eski adı İçel'dir. 
milyonlarca turist için vazgeçilmez destinasyonlara sahip Mersin;  muhteşem sahilleri, plajları, mağaraları, antik kentleri, tarihi, dini yapılarıyla yılın dört mevsimi yerli ve yabancı turistler için  çok özel bir imkanları bünyesinde saklıyor. Mersin'de gezi ve aktiviteler için çok sayıda seçenek sizi bekliyor.

Mersin ve ilçelerinin muazzam ortamında gezilip görülecek harika gezi rotalarını sizler için listeledik. Keyifli gezintiler dileriz.

Mersin Gezilecek Yerler Listesi

Kız Kalesi

mersin kiz kulesi

Kız Kalesi, Mersin’in en önemli turizm sembollerinden birisidir. Mersin’in Erdemli ilçesinin sınırları içinde bulunan kale; Akdeniz’in 600 m. açığında küçük bir ada üzerinde inşa edilmiştir.

Kale, denizden gelecek saldırılara karşı ilk müdahaleyi yapmak üzere yapılmıştır. Kalenin büyük bir kısmı günümüze korunarak gelmiştir. Kalenin ilk inşasının 12.yüzyılın sonlarında Bizans İmparatorlarından l. Leon döneminde olduğu tahmin edilmektedir.

Mersin Nerede Kalınır? Mersin Otel Rezervasyonu İçin Tıklayın!

Ashab-ı Kehf Mağarası

Tarsus‘un 14 km kuzeyinde bulunan mağara; her yıl ziyaretçi akınına uğruyor.  Mağara arkadaşları anlamına gelen “Ashab-ı Kehf”, yani halk arasında bilinen ismiyle “Yedi Uyurların" Roma İmparatorluğu döneminde uzun bir süre burada saklandıkları rivayet edilmektedir.

Yedi arkadaşın nerede kaldığı ile ilgili kesin bilgi olmamakla birlikte halk arasında Tarsus’taki Dedeler Köyü’nde bulunan caminin altında mağara olduğu kanaati yaygındır.

Mağara, Ashab-ı Kehf Camii’nin altında bulunuyor. Cami, 1873 yılında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış. Ashab-ı Kehf Camii‘nin minaresi çok uzaklardan seçilebiliyor. Yeşillikler içeresindeki alanda dinlenip farklı bir ortamı teneffüs edebilirsiniz.

Tarsus Nusret Mayın Gemisi Müzesi ve Kültür Parkı

Çanakkale Savaşları sırasında boğaza döşediği mayınlarla hem savaşın hem de ülkenin kaderini değiştiren Nusret Mayın Gemisi, restore edildikten sonra 2003 yılında sergilenmeye başlandığı Mersin'in Tarsus ilçesinde ziyaretçilerini adeta tarihi yolculuğa çıkarıyor.

1999 yılında Tarsus Belediyesi tarafından satın alınıp aslına sadık kalınarak restore edilen gemi, 2003 yılında Tarsus'taki Nusret Mayın Gemisi Müzesi ve Çanakkale Zaferi Kültür Parkı'nda sergilenmeye başlandı. Kısa zamanda ilçenin sembolü haline gelen Nusret Mayın Gemisi, yerli ve yabancı binlerce turistin ilgisiyle karşılaşmaktadır.

Köşekbükü Mağarası

Mersin'in Anamur ilçesi Ovabaşı Köyünde bulunan mağara gezi alanı olmanın yanında sağlık açısından ziyaretçi sayısı artmaktadır. Mağaranın astım hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.

Tarihte kralların ve çocuklarının tedavi gördüğü mağara 20.000 yıllık bir geçmişe sahip. Günümüzde mağara içi büyük ölçüde aydınlatılmış durumda.

Roma Yolu

Mersin'in Tarsus ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Sağlıklı Köyü'nde bulunan Roma Yolu'ndan yürürken Bizans ve Roma dönemlerine ait mezarları ve kitabeleri göreceksiniz.

Kılikya sınırlarının başlangıç yeri kapı 8.80 metre genişliğinde olup 5.20 metre yüksekliğindedir. Geziniz sırasında Tarsus şehrini de tepeden seyretme imkânı bulacaksınız.

Astım Dilek Mağarası

Astım Dilek Mağarası, Silifke ilçesine bağlı olan Narlıkuyu'da yer alıyor. Cennet Cehennem Mağaralarına oldukça yakın bir konumda olan mağaranın özellikle astım hastalarına şifa olduğu söylenmektedir. Bu özelliği mağaranın daha çok tanınmasını sağlamıştır.

Girişi oldukça dar ve dik olan mağaranın sarkıtları ve dikitleri 150 metreyi bulurken mağaranın uzunluğu 200 metredir. 

Cennet ve Cehennem Mağarası

Mersin’in Silifke ilçesine 21 Km. uzaklıkta Narlıkuyu ilçesi yakınlarında bulunan Cennet ve Cehennem mağaraları, yer altı deresinin binlerce yıl kireç tabaklarını eritmesi sonucu yol açtığı erozyon ve tavanında çökmesi ile meydana gelmiş olan çöküklerdir.

Obruğun taban kısımlarında, tavanın çökmesi sonucu büyük bloklara ve kütlelere rastlanmaktadır. Cennet ve Cehennem tezat şekiller oluştuğu için yerli halk tarafından bu isimler verilmiştir.

Türkiye'nin Turizme Açık Mağaralarına buradan ulaşabilirsiniz.

Mamure Kalesi

Akdeniz kıyısında en iyi şekilde korunmuş ortaçağ kalelerinden biri olan kale; Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlılar gibi farklı devletlerin üsluplarını taşıyan özgün bir yapıdır.

Kalenin 4. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir. Anamur ilçesinde bulunan 23.500 metrekarelik bir alanı kaplayan kale, Türkiye’nin en büyük kalelerinden birisidir.

Karamanoğulları tarafından inşa edilmiş tek minareli cami 16. yüzyıl Osmanlı mimarisinin niteliklerini yansıtır. Onarım geçiren tarihi cami hala kullanılmaktadır. Kalenin kuzeyinde yer alan hamam da Karamanoğulları tarafından inşa edilmiştir.

Hazreti Mikdat Camii

6 minaresiyle ünlü Hazreti Mikdat Camii, külliye özelliği taşımaktadır. Kütüphanesinden konferans salonuna, aşevinden sağlık ocağına kadar birimleri vardır.

Mimaride Selçuklu ve Osmanlı sanatının izleri görülen camii 1992 yılında ibadete açılmıştır. Revak bölümleriyle beraber on bin kişi birlikte namaz kılınabilen caminin umre, hac ve asker uğurlama törenlerinin yapıldığı ayrı bir özelliği daha vardır.

Alahan Manastırı

Alahan Manastırı, Mersin'in Mut ilçesinde bulunmaktadır. Manastır, Hristiyanlığın resmi bir din olarak kabul edilmesinden sonra 5. yüzyılda inşa edilmiştir.  Manastırın batı tarafının  duvarlarında bazı figürler bulunmaktadır.

Ilısu Şelalesi

Mersin’in Gülnar ilçesinde bulunan Ilısu Şelalesi gürül gürül sularıyla gelenleri serinletir.

Yüksek debili bir suya sahip olup 70 metre yükseklikten dökülerek inanılmaz bir görüntü oluşturur. Çevresi yeşillikler içerisinde olan şelalenin yanında ılısı adında şirin bir köy vardır.   

Yerköprü Şelalesi

Mut-Ermenek güzergâhından 5 km. gidildikten sonra şelaleye ulaşılır. Toros Dağlarımda bulunan şelale adeta saklı cenneti andırıyor.

Göksu Nehri, Yerköprü’de mağaranın içine giriyor ve burada kayboluyor. Bölgedeki bir diğer akarsu olan Karasu Çayı da Göksu Nehri’nin yaklaşık 25 metre üzerinden aktıktan sonra Yerköprü Şelalesi’ni oluşturuyor ve Göksu Nehri’nin üzerine dökülüyor. 

İki akarsuyun birleşmesinden  sonra Akdeniz’e dökülmek üzere coşkuyla yollarına devam ediyorlar.

Zeyne Türbesi

Mersin’in Mut ilçesine bağlı olan Zeyne (Sütlüce) kasabası’nda bulunan türbede, Şeyh Ali Semerkandi ile oğlu Zeynel Abidin gömülüdür.

Beylikler dönemi eseri olan yapı  1529 yılında, Karamanoğlu Kasım Bey tarafından yaptırılmış tek kubbeli bir türbedir.

Türbenin yanında taş mihrabı ile dikkati çeken bir camisi vardır. Medrese, hamamı ve aşevi ise yıkılmıştır.  Türbe Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2010 yılında onarılmıştır. 

Dağpazarı Kilisesi

Mut'un kuzeybatısında, 35 km uzaklıktaki Dağpazarı Köyünde bulunan kilise ve tarihi mezar taşları dikkat çekmektedir. Karaman'dan Silifke'ye inen bir antik yol üzerinde olmasından dolayı tarihte önemli yeri vardır.

Akçakıl Koyu ve Plajı

Mersin ilinin Silifke ilçesinin sınırları içerisindeki bu tabiat güzelliği ilçe merkezine sadece 12 kilometredir. Sahilde bulunan karavanlar sezonluk olarak kiralanabilmektedir.

Olba Antik Kenti

Hellenistik Dönem’de Olba Krallığı’nın merkezi ve önemli bir ticaret şehri olan kentte aynı zamanda önemli bir dinsel merkez olmuştur.

Silifke İlçesine bağlı Uzuncaburç beldesinin 4 km doğusunda yer alan Olba’da; büyük kilise kalıntısı, akropolis üzerinde yer alan bir çok küçük kilise kalıntıları ve su kemeri manastır kalıntıları ve antik bir çeşme vardır. 

Limonlu Çayı

Limonlu Çayı, Mersin'in Erdemli ilçesinden geçip Limonlu beldesinde Akdeniz’e kavuşmaktadır. Limonlu adını içinden geçtiği bu beldeden alır. İç kısımlara doğru dere boyunca piknik yapılacak alanlar ve kendin pişir kendin ye tesisleri bulunmaktadır.

Çevresindeki otellerin veya pansiyonların birinde konaklayarak unutamayacağınız bir yolculuğa başlayabilirsiniz. 

Kanlı Divane

Mersin’in tarihi alanlarından biri olan Kanlıdivane, antik bir kent özelliği taşımaktadır. Olba krallığının bir kentidir. Kanlıdivane ören yeri Mersin’in yaklaşık 50 km batısında yer almaktadır.

Antik Kent’e Erdemli İlçesi’ne bağlı Ayaş Beldesi’nin, Yemişkumu Mahallesi’nden kuzeye sapan 3 km’lik yolla ulaşılmaktadır. Antik Kent en büyük obruklardan birisi olan Kanlıdivane obruğu etrafında kurulmuştur. Antik kentte kale, sarnıç, zeytin işleme atölyeleri gibi yapılara rastlanmaktadır.

Kanlı divane isminin kökeni hakkında farklı görüşle öne çıkmaktadır. Kentin antik ismi olan Kanitellis’ten, obruğun içinde yağmur sularıyla toprak rengine bulanan kabartmaların kırmızıya çalan renginden, Roma döneminde suçluların obruğa atılıp vahşi hayvanlara yem edildiği için kente Kanlıdivane denildiği şeklinde söylenceler vardır.

Tarsus Şelalesi

Mersin-Tarsus’ta şehir merkezinde bulunan şelale olağanüstü güzelliğiyle insanı etkiler.

Berdan Nehrinin oluşturduğu şelale görülmeye değer bir güzelliğe sahip. Yaklaşık 5 metreden çok güçlü bir debiyle dökülen şelale Tarsuslular için vazgeçilmez bir yaşam alanı.

Berdan nehrinin soğuk sularında yıkanan hükümdarların hastalandığını yazar tarih.  Büyük İskender’in bu nehirde yıkandıktan sonra zatürre olarak iyileşemediğini ve kısa süre sonra öldüğünü, Abbasi halifelerinden Memun’un şelalenin suyunda şifa bulmak için yıkandıktan sonra zatürre olarak öldüğü ve Tarsus’a gömüldüğü yazılmaktadır.

Önerilen İçerikler

- Akdeniz Milli Parkları

- Türkiye'nin UNESCO Miras Listesi

- Türkiye'nin En Güzel Plajları

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

     Sosyal Medya Hesapları

      

 

(2249 kez okundu )

Mersin Resimler

Mersin Videolar

henüz Restaurant&Cafe eklenmemiş
henüz Aktivite eklenmemiş
henüz Sektor eklenmemiş