- 10 Eylül 2024
- Kategori: Anadolu Coğrafyası
- Kelimeler Türkiye'nin Antik Kentleri
- 0 Yorum
Türkiye'nin Antik Kentleri
Türkiyenin antik kentleri hangileridir? Türkiye'nin antik kentleri nerede ve en önemli özellikleri nelerdir?
Türkiye çağlar boyunca çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Anadolu kentlerinde birçok medeniyetin izlerini ve eserlerini rahatlıkla bulup gezmek mümkündür. Antik kentlerin yanı sıra kaya mezarları , mağaralar , taş köprüler , Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı yüzyıllarına ait birçok çarpıcı eser dikkat çekecek kadar güzel ...
Her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği yerler arasında yer alan birçok antik kent, görenleri büyülüyor. Yoğun olarak Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yer alan antik kentlere olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Kazılar sonucunda ortaya çıkarılan antik yapılar Unesco miras listesine dahil edilerek gelecek nesillere ulaşmak için önemli adımlar atılıyor.
Türkiye'nin aydınlatıcı geçmişinin arasında yer alan en önemli merkezler Bergama, Assos, Truva, Kültepe Alacahöyük, Çatalhöyük, Sardeis, Milet, Dara, Perge, Side, Hierapolis, Anavarza antik kenti öne çıkıyor.
Antik çağlardan günümüze ulaşan binlerce yıllık kentsel özelliklere sahip tarihi kültür kalıntıları genel olarak "Antik Kent" olarak anılır . Belli bir dönemi çağrıştıran, o dönemde kullanılmış, maddi ve manevi bir değeri ifade eden ve bugüne kadar ayakta kalan değerli eserler antika olarak adlandırılır .
Türkiye'nin gezilip görülecek antik kentllerini listeledik. İyi yolculuklar dileriz.
Türkiye'nin Antik Kentleri
1. Efes Antik Kenti l İZMİR
İzmir'in Selçuk ilçesi yakınlarındaki 4.000 yıllık Efes Antik Kenti, kiliseleri, çarşıları, mağaraları ve çeşmeleri ile en ilgi çekici turistik yerlerden biridir. Efes, 2015 yılında Türkiye'den UNESCO Listesi'ne giren talihli yerlerden biridir.
Antik kent, bilim ve sanat dünyasında pek çok ünlü kişinin büyüdüğü ve kaldığı yerdir. Her yıl yüzbinlerce turistin ziyaret ettiği antik kent çevresinde; O gibi birçok tarihi eser yapar Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Yedi Uyuyanlar (Ashab-ı Kehf) ve İsa Bey Camii .
2. Assos Antik Kenti l ÇANAKKALE
Çanakkale'nin 87 km güneyinde Ayvacık'a bağlı antik kalıntılarla dolu tarihi ve turistik bir beldedir. Athena tapınağı MÖ 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Bugün "Behramkale" adıyla da anılmaktadır.
Denize doğru inerken agoralar ve bir tiyatro binası var. Assos Antik Kenti, Soktates'in yaşadığı ve ilk felsefe okulunun kurulduğu yer olması nedeniyle dikkat çekicidir.
3. Troya Antik Kenti l ÇANAKKALE
Troya Antik Kenti, birçok farklı milletten turist ve gezginlerin uğrak yeri olan önemli kültürel miraslardan biridir.
İkonik Truva Atı ile ilgili efsanevi anlatımıyla zenginleştirilmiş antik kentin kalıntılarının ardında derin bir tarih yatıyor.
Troya, tarih boyunca pek çok kentin üst üste inşa edildiği bir yerleşim bölgesidir. 1998 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır. 1881 yılında başlayan kazılar günümüzde de devam etmektedir.
4. Perge Antik Kenti l ANTALYA
Antalya-Serik'te bir antik kent olan Perge, Helenistik Dönemden kalma önemli bir kalıntıdır ve günümüze kadar gelmiştir. Antik kentte büyük hamamlar ve çeşmeler, kuleler, kapılar ve sur duvarları hala mevcuttur.
Kalıntılarından biri olan tiyatro 12.000 seyirci kapasitelidir. Ay tanrıçası Artemis'in Perge'de ayrı bir yeri var. Artemis, buranın baş tanrıçası olarak kabul edildi.
Antalya'da Gezilecek Yerler için tıklayın.
5. Side Antik Kent l ANTALYA
Antalya Side'de bulunan ve Roma Dönemi'ne ait Side Apollon Tapınağı dikkat çekici bir mimariye sahiptir.
Tapınak, Side şehrinin baş tanrılarından ışık, güzellik ve sanat tanrısı Apollon'a ithaf edilmiş ve yapı 1982-1990 yılları arasında restore edilerek yıllar içindeki tahribatı giderilmiştir.
6. Tripolis Antik Kent l DENİZLİ
Lidya döneminde kurulduğu tahmin edilen antik kent; Tiyatrosu, hamamı, şehir binası, kalesi ve surları, nekropol kalıntıları sizi antik çağlara uzanan tarihi bir yolculuğa çıkaracak.
Antik kent, bazı yerlerde Apollonia olarak da anılıyor .
7. Hierapolis Antik Kent l DENİZLİ
Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti'nin Bergama Kralı II. Eumenes tarafından BC. II. YY. Başlangıçta kurulduğu tahmin edilmektedir.
Adını Pergamon Medeniyeti'nin kurucusu Telephos'un eşi Amazonlar Kraliçesi Hiare'den aldığı tahmin edilmektedir. Hierapolis Antik Kenti de tarihte arıtma amacıyla yeraltı suyu (Pamukkale Travertenleri) ile kullanılmıştır.
Hierapolis Antik Kenti'nin giriş kapısına oyulmuş Medusa figürü, Tanrıça Medusa'dan korunmak için yapılmıştır. Antik kentte yer alan UNESCO Dünya Miras Listesi , Türkiye'nin en önemli kültür varlıkları arasında yer almaktadır.
8. Sart Antik Kent l MANİSA
Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Sart antik kentinde bulunan küçük kiliseler, dükkanlar, Artemis tapınağı, sinagog ve altın arıtma evini gördükten sonra tarihe farklı bir açıdan bakacaksınız.
Kazıların devam ettiği antik kent; Manisa İli, Salihli İlçesi, Sart Kasabası sınırları içinde yer alır ve Lidya krallığının başkentidir.
9.Anavarza Antik Kent l ADANA
Anavarza Antik Kenti, bulunduğu yer Kozan ilçesinde bir Adana , Çukurova, bölgenin en önemli merkezlerinden biridir .
Anavarza, geçmişte Anazarba, Aynızarba, Anazarbos olarak adlandırılmıştır. Anavarza Antik Kenti'nin en önemli kalıntıları arasında surlar, sütunlu yol, kilise ve hamam yer alıyor . Özellikle Anavarza Kalesi en çok ziyaret edilen kültürel miras alanlarından biridir.
Antik Kent, kalıntılarının her birinde yaşamın izleriyle size farklı bir tarihi yolculuk sunuyor.
10. Hadrianapolis Antik Kent l KARABÜK
Karabük’ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianapolis Antik Kenti, Asartepe üzerinde Budaklar, Büyükyaylalar, Çaylı ve Beytarla köylerini kapsıyor.
Kuruluş tarihi İ.Ö. 320'li yıllara rastlayan kent, Helenistik ve Roma Dönemi'nin önemli merkezlerinden biridir. Antik kentin içinde; Kadın, erkek, hayvan ve meyve figürlü kilise, duvar, hamam, tünel, mahzen, mozaik kalıntıları görülebilir.
11. Konuralp Antik Kent l DÜZCE
Konuralp beldesi, Düzce'ye 6 km uzaklıktadır. uzakta. Alan içerisinde arkeolojik sit alanı ilan edilen antik kent bulunmaktadır. Konuralp'in zenginliğini gösteren en önemli kalıntılardan biri tiyatrosudur.
Kazıların devam ettiği bölgede atlı kapı, surlar, su kemerleri, Konuralp Müzesi ve tarihi evler bulunuyor.
12. Santa l GÜMÜŞHANE
Santa, 1500-1800 rakımlı Karadeniz dağlarının dik yamaçlarında yer alan yedi köyün ortak adıdır. Evlerin tamamı kesme taştan yapılmıştır ...
Yaklaşık 300 konutluk eski bir yerleşim yeri olan Santan'da duman ve sis eksik olmayacak. Karadeniz bölgesinde bu rakımda dört mevsimlik başka bir yerleşim alanı yoktur.
13. Ani Antik Kenti l KARS
Kars'ta farklı medeniyetleri simgeleyen eserlerin bulunduğu Ani Antik Kenti, en çekici turizm merkezlerinden biridir. 2016 yılında UNESCO medeniyet mirası listeye giren, Türkiye'deki sayılı eserlerden biridir. Ani şehrinin kuruluşu M.Ö.350-300 yıllarına dayanmaktadır.
Ani'nin hemen yanından geçen Arpaçay'ın bir diğer yamacı ise Ermenistan. Farklı medeniyetlere ait cami, kilise, kervansaray ve manastırların bulunduğu yer tam da tarih tutkunlarına göre ... Selçuklu sultanı Alparslan, şehri 1064 yılında Ermenilerden aldığında kendisine "fatih babası" unvanı verildi. Abbasi halifesi tarafından.
Ani katedrali fetih camisine çevrildi. Kars merkeze 45 km. Uzaktaki anıtlar, Arpaçay nehri kıyısındaki Ocaklı köyü yakınlarındadır.
Kars'ta Nerede Kalınır? Kars Yaylaları için tıklayın
15. Zeugma Antik Kenti l GAZİANTEP
Şehitkâmil ilçesindeki kültür alanı, gerek yapısal özellikleri gerekse içerdiği eserler açısından dünyanın en önemli müzelerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. Bölgenin önemli ticaret merkezlerinden biri olan Zeugma, özellikle Roma döneminden dünyaca ünlü mozaikleriyle tanınıyor.
2011 yılında açılan müzeye şehrin her yerinden toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir. Gaziantep'in dünya çapında tanınmasında oldukça etkili olan müzeyi binlerce kişi ziyaret ediyor.
16. Kültepe l KAYSERİ
Şehir merkezine Kültepe'ye 21 kilometre uzaklıktaki K ayser , Karahöyük köyün yakınında yer almakta olup, geçmişte olduğu gibi bugün de ilgi odağıdır .
M.Ö. 2000'li yıllara kadar uzanan köklü tarihiyle Hititler tarafından kurulan ilk şehir olarak da bilinir. M.Ö. 1800 yılına dayanan araştırma ve kazılar sonucunda Kültepe'de çok sayıda eser ortaya çıkarıldı.
Birçok dönemde önemini koruyan Kültepe, aynı zamanda turistik bir gezi alanıdır. Bu otantik alanda tarihin izlerini takip etmeye ne dersiniz?
17. Dara Antik Kent l MARDIN
Dara, Yukarı Mezopotamya'nın en önemli antik kentlerinden biri, Oğuz köyünde yer almaktadır , Mardin 30 km güneydoğusundaki. Şehrin ne zaman kurulduğu bilinmemekle birlikte, Pers kralı lll. Darius tarafından kurulduğu ve ismini oradan aldığı tahmin edilmektedir.
Mardin'de Gezilecek Yerler
Bizans İmparatorluğu'nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri bir yerleşim yeri olarak geliştirilen kent, tarih boyunca farklı medeniyetlerin izlerini taşıyor. Doğunun "Efes" i olarak tanımlanır.
18. Bodrum Antik Tiyatro l Muğla
Bodrum'un günümüzün en önemli anıtsal eserlerinden biri de Bodrum tiyatrosudur. Tiyatro, antik geleneğe uygun olarak Göktepe'nin güney yamacına yaslanmıştır.
Hemen hemen her tiyatroda olduğu gibi Bodrum tiyatrosu da üç ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar sahne binası, yarım daire, oturma alanı. Bu tiyatro Anadolu'nun en eski tiyatrolarından biridir.
19. Çatalhöyük Antik Kenti l Konya
İnsanlık tarihi açısından büyük önem taşıyan Çatalhöyük, Anadolu'nun ilk yerleşim yerlerinden biri olması nedeniyle mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Tarihin en önemli merkezlerinden birine tanıklık etme serüveni sizi yaklaşık 9000 yıl öncesine götürür.
İnsanoğlunun ilk yerleşim ve konaklama biçimleri ve ev mimarisi özellikleri Çatalhöyük Neolitik Kenti'nde ortaya çıkar. Çatalhöyük Neolitik Kenti de 2012 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır.
20. Termessos Antik Şehri l Antalya
Termessos Antik Kenti , Antalya'nın 30 kilometre kuzeybatısında, Güllük Dağı'nın tepesinde 1050 metre yükseklikte bir plato üzerine kurulmuştur .
Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Termessos'un kalıntıları milli park alanında bulunmaktadır. Milli park alanında kızılçam ormanları, alageyik gibi nesli tükenmekte olan türler, nadir kamyonlar ve vadiler bulunmaktadır.
Mecene Kanyonu büyüleyici manzarasıyla doğa tutkunlarını etkiliyor.
21. Sagalassos Antik Kenti l Burdur
Antik çağda Pisidia olarak anılan bölge, anıtsal yapıları ile son derece iyi korunmuş durumda. Sagalassos, bin yıllık seramik üretimiyle antik çağın en uzun seramik üretim merkezi olarak kabul edilmektedir.
Roma Hamamı, Agora çeşmeleri, Hadrian Çeşmesi, Geç Helenistik Çeşmesi, Neon Kütüphanesi, Agora mağazaları, Sütunlu Cadde, Bouleuterion, Heroon, Antoninler Çeşmesi, Makellum ve Odeion gibi anıtsal merkezin kentsel dokusunu oluşturan yapılar bulunmuştur. çok iyi korunmuş durumda.
22. Aigai Antik Kenti l Manisa
Manisa merkeze bağlı Köseler Köyü sınırları içerisinde Nemrut Kale olarak anılan Aigai, Herodot'un bahsettiği on iki Aiol kentinden biridir. Şehri çevreleyen duvarların bir kısmı hala ayaktadır.
Agora, tiyatro, stadyum, parlamento binası ve tapınak kalıntıları belirgindir.
23. Olba Antik Kenti l Mersin
Olba Krallığı'nın merkezi ve Helenistik Dönem'de önemli bir ticaret kenti olan kent, aynı zamanda önemli bir dini merkez haline geldi.
In Olba, Silifke ilçesi Uzuncaburç şehrin 4 km doğusunda ; Büyük kilise kalıntıları, akropolde çok sayıda küçük kilise ve su kemeri manastır kalıntıları ve antik bir çeşme bulunmaktadır.
24.Afrodisias Antik Kenti l Aydın
Aydın'ın ilçesindeki Karacasu antik kenti, iyi korunmuş anıtsal yapıları ile Türkiye'nin en önemli arkeolojik sit alanlarından biridir.
Afrodisias Antik Kenti, Anadolu'daki Yunan-Roma mimarisini ve kentsel özelliklerini en iyi yansıtan yerleşim yerlerinden biridir. Antik kent , Türkiye medeniyetine 2017 yılında UNESCO miras listesine girmeyi başardı.
Afrodit Tapınağı 3. yüzyılda, buradaki şehir 4. yüzyılda inşa edilmiştir. Aphrodisias Arkeolojik Kenti'nde tapınakların yanı sıra tiyatro, buluşma yeri ve iki hamam bulunuyor.
25. Aizanoi Antik Kenti l Kütahya
İkinci Efes unvanını alan şehir, Kütahya şehir merkezine 48 kilometre uzaklıkta, Çavdarhisar ilçesinde yer almaktadır .
Dünyanın ilk borsa yapısı ve dünyanın ilk stadyum-tiyatrosu olan ünlü Zeus Tapınağı sizleri bekliyor. Aizanoi Antik Kenti'nde yapılan kazılarda ilk Tunç Çağı'nın izlerine rastlandı.
Önemli bir tarihe sahip olan şehir, yıl boyunca yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir.
26. Bergama Antik Şehri l Izmir
Bergama Krallığı'nın başkenti olan Bergama (Pergamon), Anadolu'nun en eski şehirlerinden biridir . Antik Çağın en stratejik şehirlerinden biri olan Bergama ; 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yerini almıştır.
Parşömen kağıdının bulunduğu Bergama ; Bu onun ile büyük bir potansiyel taşımaktadır zengin kütüphane, sağlık merkezi ve antik tiyatro ve bekliyor ziyaretçilerinin. Sen edebilirsiniz ulaşmak gelen İzmir'deki ziyareti yerler burada .
27. Xanthos-Letoon Antik Kenti l Antalya - Muğla
Tarihi Likya bölgesinin idari ve dini merkezi olan site; 1988'den beri Unesco listesinde yer alıyor. Teke yarımadasında oldukça gelişmiş bir medeniyet kuran Likyalılar, birçok antik kenti geride bıraktı ...
Tanrıça Leto Tapınağı, Artemis Tapınağı ve Apollon Tapınağı Likya bölgesinde en çok ziyaret edilen yerler arasındadır.
Muğla ve Antalya'nın turistik ve tarihi yerlerine buradan ulaşabilirsiniz.
28. Kibyra Antik Kenti l Burdur
Gölhisar ilçesine bağlı Kibyra'da bulunan, 12-13 bin kişilik kapasitesi ile Antik Anadolu'nun en görkemli stadyumu, bazilika, agora, hamam, spor salonu, meclis binası, tiyatro ve parlamento binası, planlı anıt mezar, yuvarlak kuleli kemer bulunmaktadır. ve su yolları.
Meclis binasının / orkestranın tam ortasında, kırmızı, yeşil ve beyaz mermerlerden yapılmış, saçları yılanlardan yapılmış ve bakışı insanları taşa çeviren Medusa Anadolu'da eşsizdir. Kibyra'dan çıkarılan eserler Burdur Müzesi'nde sergileniyor .
ÖNERİLEN İÇERİKLER
>>>> Türkiye UNESCO Miras Listesi
>>>> Türkiye'nin Milli Parkları
>>>> Türkiye'nin Kaya Mezarları