Kent & Yaşam

Anadolu'nun Antik Kentleri

Anadolu'nun Antik Kentleri

Anadolu'nun Antik Kentleri

Antik Kent nedir? Anadolu'nun antik kentleri ve özellikleri nelerdir? Türkiye'de bulunan antik kentler hangi şehirlerde yer almaktadır? gibi sorularınızın cevabını yazımınızın ilerleyen bölümlerinde bulabileceksiniz.

Anadolu tarih boyunca çok farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Çok sayıda uygarlıkların izlerini Anadolu kentlerinde kolaylıkla bulmak ve ziyaret etmek mümkündür. Her yıl milyonlarca insanın en çok ziyaret ettiği yerler arasında yer alan pek çok antik kent  görenleri kendisine hayran bırakıyor.

Peki antik kent nedir? İlkçağ'lardan itibaren günümüze kadar ulaşabilmiş  binlerce yıllık kent özelliklerine sahip, tarihi kültürel kalıntılara genel olarak "Antik kent" denilmektedir. Belli bir dönemi çağrıştıran, o dönemde kullanılmış, maddi ve manevi bir değer ifade eden, bugüne kadar varlığını sürdürebilmiş kıymetli eserlere de antika denir.

antik kentler göbeklitepe 

Göbeklitepe, Kültepe, Hattuşa, Troya, Bergama, Efes, Perge, Gordion, Kültepe,  Likya gibi çarpıcı uygarlık merkezleriyle Anadolu platosunun ortasında yer alan Kapadokya’nın muhteşem peribacaları ve yeraltı şehirleri, Kafkasların antik kenti Ani, Anadolu Gezisi sırasında  en çok ziyaret edilen mekanlar arasında yer alıyor.  Anadolu'nun antik kentlerini sizler için listeledik. 

Anadolu'nun  Antik Kentleri

1- Perge Antik Kenti / Antalya

perge

Antalya-Serik'te antik bir kent olan Perge, Helenistik Dönemi'nden kalan ve günümüze kadar gelen önemli bir kalıntıdır. Antik kentte büyük hamamlar ve çeşmeler, kuleler, kapılar ve sur duvarları hala varlığını korumaktadır.

Kalıntılarından biri olan tiyatro, 12.000 seyirci alabilecek bir kapasiteye sahip. Ay tanrıçası olan Artemis'in ayrı  bir yeri Perge'de. Artemis bu yerin baş tanrıçası kabul edilmiştir.

Antalya Gezilecek Yerler için tıklayın.

2- Side Apollon Tapınağı /Antalya

Antalya - Side'de yer alan ve Roma Dönemine ait olan Side Apollon Tapınağı, dikkat çekici bir mimariye sahiptir.

Tapınak Side kentinin baş tanrılarından olan ışık, güzellik ve sanat tanrısı Apollon'a adanmış olup, 1982-1990 yılları arasında yapı restore edilerek yıllar içerisindeki tahribatı giderilmiştir.

3 - TRİPOLİS ANTİK KENTİ / denizli

 

Lidya döneminde kurulduğu tahmin edilen antik kentin;  tiyatrosu, hamamı, şehir binası, kale ve surları, nekropol kalıntıları sizi ilkçağlara kadar götürecek tarihi bir yolculuk yaptıracaktır.

Antik kent,  yer yer Apollonia  ismi ile de anılmıştır.

4 - HİERAPOLİS ANTİK KENTİ / DENİZLİ

 

Pamukkale'de yer alan Hierapolis Antik Kentinin Bergama Kralı II. Eumenes tarafından M.Ö. II. yy. başında kurulduğu tahmin edilmektedir.

Bergama Uygarlığının kurucusu Telephos'un karısı olan Amazonlar Kraliçesi Hiare'dan adını aldığı tahmin edilmektedir. Hierapolis Antik Kenti, yeraltı sularıyla da (Pamukkale Travertenler) tarihte tedavi amaçlı kullanılmıştır.

Hierapolis Antik Kenti'nin giriş kapısında işlenmiş Medusa figürü, Tanrıça Medusa'dan korunmak amacıyla yapılmıştır. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan antik kent, Türkiye’nin en önemli kültür varlıkları arasında yer almaktadır.

5 - Sart Antik Kenti

Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Sart antik kentinde bulunan küçük kiliseler, dükkânlar, Artemis tapınağı, sinagog ve altın arıtma evini gördükten sonra tarihe daha farklı bir gözle bakacaksınız.

Kazı çalışmalarının devam ettiği antik kent; Manisa İli, Salihli İlçesi, Sart Beldesi sınırları içerisinde yer amakta olup Lidya krallığının başkentidir.

6 -  Anavarza Antik Kenti  / Adana

Adana'nın Kozan ilçesinde bulunan Anavarza Antik Kenti, Çukurova bölgesinin en  önemli merkezleri arasında yer almaktadır.

Anavarza geçmişte Anazarba, Aynızarba, Anazarbos isimlerini almıştır. Anavarza Antik Kenti'nin göze çarpan en önemli kalıntıları arasında surlar, sütunlu yol, kilise ve hamam vardır. Özellikle de Anavarza Kalesi en çok ziyaret edilen kültürel miraslardan biridir.

Antik Kent, her bir kalıntısında ki yaşanmışlık izleriyle, sizlere farklı bir tarih yolculuğu sunuyor.

7- Hadrianapolis Antik Kenti / Karabük

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianapolis Antik Kenti, Asartepe üzerinde Budaklar, Büyükyaylalar, Çaylı ve Beytarla köylerini kapsıyor.

Kuruluş tarihi MÖ 320’li yıllara rastlayan kent Hellenistik ve Roma Dönemi’nin önemli merkezlerden birisidir. Antik kent içinde; kilise, sur, hamam, tünel kalıntıları, mahzenler, kadın, erkek, hayvan ve meyve figürlerinin yer aldığı mozaikler, görülebilmektedir.

8- Konuralp  Antik Kenti ve Müzesi /DÜZCE 

 

Konuralp beldesi Düzce’ye 6 km. mesafededir. Arkeolojik sit alanı ilan edilen alan içerisinde antik bir kent bulunmaktadır. Konuralp'in zenginliğini gösteren en önemli kalıntılarından biri tiyatrosudur.

Kazı çalışmalarının devam ettiği alanda atlı kapı, sur duvarları, su kemerleri, Konuralp Müzesi ve tarihi evleri ile yer almaktadır.  

9- EFES ANTİK KENTİ /İzmir

İzmir'in Selçuk ilçesi yakınlarındaki 4 bin yıllık Efes Antik Kenti, kiliseleri, çarşıları, mağaraları, çeşmeleri ile en çok ilgi çeken turistik mekânlardan. Efes Antik Kenti 2015 yılında Türkiye'den UNESCO Listesi’ne giren talihli yerlerden biri.  

Antik şehir, bilim ve sanat dünyasında ünlü pek çok kişinin yetişip kaldığı yerdir. Her sene yüzbinlerce turist tarafından ziyaret edilen antik kent çevresinde;  Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar (Ashab-ı Kehf) ve İsa Bey Camii gibi çok sayıda tarihi yapıt yapmaktadır.

10 - BEHRAMKALE (ASSOS) /ÇANAKKALE

Çanakkale’nin 87 km güneyinde Ayvacık'a bağlı antik kalıntılarla dolu tarihi ve turistik bir beldedir. Athena tapınağı M.Ö 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Günümüzde "Behramkale" olarak da tanınmaktadır.

Denize doğru inildikçe, agoralar, tiyatro binası bulunmaktadır. Assos antik kenti,  Soktates’in yaşadığı ve ilk felsefe okulunun kurulduğu yer olması açısından dikkat çekicidir.

11 - TRUVA ANTİK KENTİ / ÇANAKKALE

Truva Antik Kenti, pek çok farklı milletten turistin ve gezginin ziyaret mekânı olan, önemli kültürel miraslardan biri. Simge haline dönüşmüş Truva Atı ile ilgili efsanevi anlatısıyla zenginleştirilmiş antik kentin kalıntılarının  ardında derin bir tarih yatıyor.
Truva  tarih boyunca çok sayıda şehrin birbiri üstüne kurulduğu bir yerleşim sahasıdır. 1998 tarihinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. 1881 yılından itibaren başlayan kazı çalışmaları günümüzde de devam etmektedir.

12 - Santa / GÜMÜŞHANE

santa
Karadeniz dağlarının 1500-1800 rakımlı dik yamaçlarındaki yedi köyün ortak ismi santa. Evlerin hepsi kesme taştan...

Yaklaşık 300 evin bulunduğu eski bir yerleşim yeri olan Santanın üzerinden duman ve sis eksik olmaz. Karadeniz bölgesinde bu yükseltide dört mevsim başka bir yerleşim sahası yoktur. 

13 - ANİ ANTİK KENTİ /KARS

Kars'ta, farklı uygarlıkları simgeleyen eserlerin bulunduğu Ani Antik Kenti, en cazip turizm merkezlerinden biri. 2016 yılında UNESCO Medeniyet mirası listesine girmiş, Türkiye'deki sayılı yapıtlardan birisi.. Ani şehrinin kuruluşu M.Ö 350-300 yıllarına kadar uzanıyor.
Ani’nin hemen yanından geçen Arpaçay’ın öbür yamacı Ermenistan. Farklı uygarlıklara ait cami, kilise, kervansaray ve manastırın yer aldığı mekân tam tarih severlere göre... Selçuklu sultanı Alparslan şehri 1064 tarihinde Ermenilerin elinden alınca Abbasi halifesi tarafından kendisine  "Fethin babası" ünvanı verilmiş.
Ani katedrali fetih camiine çevrilmiş.  Kars merkeze 45 km. mesafede bulunan anıtlar,  Arpaçay nehri kenarındaki Ocaklı Köyü yakınlarında. 

15 - Zeugma Antik Kenti / Gaziantep

Şehitkâmil ilçesindeki kültürel alan gerek yapısal özellikleri, gerekse de barındırdığı eserler açısından dünyanın en önemli müzelerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. 
Müzede Nizip ilçesindeki Birecik Baraj Gölü kıyısında bulunan Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaikler sergilenmektedir.

Bölgenin önemli ticaret merkezlerinden birisi olan Zeugma, özellikle  Roma döneminden kalma dünyaca ünlü mozaikleri ile tanınıyor.

2011 yılında açılan müzeye şehrin her yerinden toplu ulaşım araçları ile rahatça ulaşabiliyor. Gaziantep’in dünyaca tanınmasında çok etkili olan müzeyi her yıl binlerce insan ziyaret ediyor.

16 - KÜLTEPE ÖRENYERİ / kayserİ

Kayseri il merkezine 21 kilometre uzaklıktaki Kültepe, Karahöyük Köyü yakınlarında bulunmaktadır geçmişte olduğu gibi günümüzde de ilgi odağı durumundadır.

M.Ö. 2000'li yıllara dayanan köklü tarihiyle birlikte, aynı zamanda Hititlerin ilk kurduğu şehir olarak bilinir. M.Ö 1800'lü yıllara kadar uzanan araştırma ve kazı çalışmaları sonunda Kültepe'de çok sayıda eser ortaya çıkarılmıştır.

Birçok dönemde önemini koruyan Kültepe, aynı zamanda turistik bir gezi alanıdır. Bu otantik alanda tarihin izlerini sürmeye ne dersiniz?

17- Dara Antik Kenti / MARDİN

Yukarı Mezopotamya'nın en önemli antik kentlerinden birisi olan  Dara, Mardin’in 30 km güneydoğusundaki Oğuz köyünde yer almaktadır. Kentin kuruluşunun ne zaman olduğu bilinmemekle birlikte Pers kralı lll. Darius tarafından kurulduğu ve ismini oradan aldığı tahmin edilmektedir.

Mardin Gezilecek Yerler

Bİzans İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasani'lere karşı korumak için askeri amaçlı bir yerleşim yeri olarak geliştirilen kent, tarih boyunca farklı uygarlıklardan izler taşımaktadır. Doğunun "Efes'i"olarak nitelenmektedir.

Aşağıdaki Konular İlginizi Çekiyor Olabilir!!!

>>>> Türkiye UNESCO Miras Listesi

>>>> Türkiye'de Evinizden Online Gezebileceğiniz Müzeler

>>>> Türk Film ve Dizilerinin Çekildiği Anadolu Şehirleri

 

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları İçin TIKLAYIN!

    

 

 

0 Yorum

Yorum Yap