Kırklareli'de Gezilecek Yerler

Kırklareli / Kırklareli

Kırklareli'de Gezilecek Yerler

 Kırklareli Müzesi

1894 yılında belediye başkanlığı binası olarak inşa edilen tarihi yapı, 1994 yılından itibaren  müze olarak hizmet vermekte.

Zemin katı hariç iki katlı müzede arkeolojik eserlerin yanında, kültür ve tabiat salonu olarak tanzim edilmiş bölüm dikkat çekici.

Kırklareli Nerede Kalınır? Kırklareli Otel Fırsatları Tıklayın!!!

Kıyıköy

Pabuçdere ve Kazandere Karadeniz'e bu kasabadan dökülmektedir ve kasabanın etrafı ormanlarla kaplıdır. Kasaba yakınındaki Bahçeköy manda yoğurduyla ünlüdür. 

Kırklareli'nin en önemli gezi rotalarından birisi olan Kıyıköy kasabasının 2 km güneyinde bir de mağara bulunmaktadır. Mağarası, görülmeye değer bir doğal oluşumdur. Çevre illerden günübirlik turlar veya geziler için uygundur.

Kadı Camii

1577 yılında Emin Ali Çelebi tarafından yaptırılmış olan cami,  şehirde bulunan en eski camilerden birisidir. Yakınında bulunan bir mahkemeden dolayı "Kadı Camii" de denilmektedir.

Caminin tavan ve çatısı ahşap olup, dört mahyalı olup  üzeri alaturka kiremitle örtülüdür. Kütüklü minaresi çok köşelidir. 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun bir yenileme geçirmiştir.

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı

Türkiye'de en iyi korunan longoz ormanlarından biri olan İğneada ormanları Karadeniz kıyılarının en büyük doğal güzelliklerinden birisi... Bitki ve hayvan çeşitliliği açısından oldukça zengin olan İğneada Ormanları, özellikle ilkbahar aylarında sular altında kalıyor ve gezilip görülmeğe değer güzellikte.

Türkiye ve Avrupa ölçeğinde korunabilmiş en önemli subasar (longoz) ormanının yer aldığı İğneada bölgesi, içerdiği farklı ekosistemleriyle yöredeki birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır.

İğneada ormanları içinde; Mert, Erikli, Hamam Gölü ve Longozu, Pedina ve Saka Gölü Longozu bulunmaktadır. Kuzeydoğusunda Yıldız Dağları'nın bulunduğu İğneada Ormanları, Türkiye'nin sayılı subasar ormanlarından biridir.

Türkiye'deki Milli Parklara buradan ulaşabilirsiniz.

Beyazıt Camii

Kırklareli şehir merkezinde bulunan camii, 16. yüzyılda Güllabi Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı yapının İç tezyinatı ve çatısı ahşaptan, üzeri alaturka kiremitle örtülüdür. 

 Hızırbey Camii (Büyük Camii)

Kırklareli şehir merkezinde 1383 yılında Köse Mihalzade Hızır Bey tarafından yaptırılmış olup kare planlı bir yapıdır. Minaresi kesme taş ve tek şerefeli, kütük kare ve külah kurşunludur. Balkan Savaşında Bulgarlar tarafından yıkılan minaresi tekrar yapılmıştır. 

Büyük Camii olarak da bilinen 2007 yılında aslına uygun bir restorasyon geçirmiştir. Zengin kalem işi süslemeleri ile erken Osmanlı dönemi yapısı olan camii, Trakya'nın ilk camilerinden birisi...

Aya Nikola Manastırı

ayanikolamanastir

 

Bizans Dönemi kaya manastırlarının en iyi örneklerinden biri olan manastır, Kıyıköy yakınlarındadır. Kayalara oyularak meydana getirilmiş kademe halinde hücreler vardır. Kuzey tarafta merdivenle ayazmaya inilmektedir. Kilisenin doğusunda ikinci bir giriş daha bulunmaktadır.

Kapan Camii

Kırklareli şehir merkezinde bulunan camii, 1640 yılında Karaca İbrahim Bey tarafından yaptırılmış olup ibadete açıktır. Minaresi kesme taş örgülü olup tek şerefelidir.  Camii, 2008 yılında  restore edilmiştir.

Babaeski Cedid Ali Paşa Camii

Edirne - Babaeski'de bulunan tarihi camii 1555 yılında Cedid Ali Paşa tarafından Mimar Koca Sinan’a yaptırılmıştır. Kare bir plan üzerine kesme köfeki taşı kullanılarak yapılmış, üzeri kurşun kaplı büyük bir kubbe ile örtülmüştür.

Tek şerefeli minaresi 1912 Balkan Harbi’nde Bulgarlar tarafından yıkılmış ise de sonradan tekrar yapılmıştır. Cami, Edirne’deki Selimiye Camii’nin küçük bir modelidir.

Lüleburgaz Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi

Kanuni Sultan Süleyman’ın son sadrazamı  Sokullu Mehmet Paşa tarafından 1569 yılında Lüleburgaz'da yaptırılmıştır. 

Cami, medrese, hamam, arasta, sıbyan mektebi, suyolları, kaldırımlar gibi diğer bütünleyici yapılar ile tam anlamıyla külliyeye dönüşen yapı abide vakıf eserleri arasında yer alır.

Aşağı Pınar Höyüğü

Aşağı Pınar Höyüğü, Kırklareli il merkezine 3 kilometrelik bir mesafede yer almaktadır. Höyükte, 1993 yılından bugüne i kazı çalışmaları devam etmektedir.

Yapılan kazı çalışmaları sonucunda yeni kalıntılar gün yüzüne çıkarılmış ve bölgenin Neolitik çağda yerleşim alanı olarak kullanıldığı bilgisine ulaşılmıştır. Höyük, bölgenin geçmişini aydınlatacak potansiyele sahip görünmektedir.

Gazi Süleyman Paşa  Camii

Vize ilçesinde bulunan yapı Bizans dönemide kilise olarak kullanılırken Osmanlı döneminde  şehrin Türkler tarafından fethinden sonra 14. yüzyılın ikinci yarısında camiye çevrilmiştir.

Günümüzde yeniden restore edilen camii bölgenin en eski kültür varlıkları arasında yer almaktadır.

 Pınarhisar Kalesi

Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde bulunan kale, günümüze kadar gelebilmiş talihli yapılardan birisidir. Kalenin ilk önce Bizanslılar tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir.

Osmanlı Dönemi'nde onarımlar gören bir kale ilçenin kuzeyinde, çevreye hâkim bir tepede yer almaktadır. İlçenin kuzeyinde ki tepede iki adet, merkezde ise dört adet burç ayaktadır.

 Vize Kalesi

Kırklareli'nin Vize ilçesinde bulunan kale, ilçenin en yüksek tepesinde bulunmaktadır. İç kale ve dış kale olmak üzere ikiye ayrılan eserin Romalılar tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir.

Kalede ortaya çıkarılan bir kitabe günümüzde Edirne Müzesi'nde sergilenmektedir.

Yanasu Mağarası

Kırklareli'nin Vize ilçesinin yaklaşık 20 km kuzeybatısındaki bulunan mağara Trakya’nın keşfedilen ve kayıtlara geçen üçüncü büyük mağarasıdır.

Yenesu Mağarası diye de adlandırılan mağara; sarkıt, dikit, sütun duvar damlataşları, havuzları ve makarnalar ile kaplıdır.

Türkiye'de Turizme Açık Mağaralara buradan ulaşabilirsiniz.

Dupnisa Mağarası

dupnisa magarasi

2003 yılında turizme açılan Trakya’nın en uzun ikinci mağarası olan Dupnisa Mağarası, Kırklareli’nin Demirköy ilçesi sınırları içinde yer alır. Dupnisa Mağaraları’nın 450 metrelik bu kısmı turizme açılmıştır. Yürüyüş iskelesi ve aydınlatma mevcuttur .

Yeraltı nehri ve göllerin bulunduğu  alanlar doğa sporu tutkunları için güzel fırsatlar sunmaktadır.  Mağaranın içinde sürekli akan bir yer altı nehri ve bu nehrin oluşturduğu, derinliği yer yer 2 metreyi aşan göller bulunur.

Önerilen İçerikler

*** İstanbul Gezilecek Yerler 

*** Edirne Gezilecek Yerler

*** Marmara Milli Parkları

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları İçin TIKLAYIN!

    T

(4567 kez okundu )

Kırklareli Resimler

Kırklareli Videolar

henüz konaklama eklenmemiş
henüz Restaurant&Cafe eklenmemiş
henüz Aktivite eklenmemiş
henüz Sektor eklenmemiş