Anadolu Lezzetleri

Türk Mutfağının Coğrafi İşaretli 5 Çorbası

Türk Mutfağının Coğrafi İşaretli 5 Çorbası

Türk Mutfağının Coğrafi İşaretli 5 Çorbası

Türk mutfağının en özel lezzetleri arasında yer alan çorbalarla ilgili paylaşımımızda  sizlere coğrafi işaret almış beş çorbadan  bahsedeceğiz.

Coğrafi işaretli ürün nedir? Coğrafi işaretli çorbalar hangi yörelerimize aittir ve faydaları nelerdir? 

Anadolu'da Sofraların Vazgeçilmezi Çorbalar

Çorbalar, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında ilk sıralarda gelmektedir. Öylesine yaygındır ki üç öğün sofraların baştacıdır. Her bölgenin, yörenin kendine has aroması, tadı olan yöresel çorbalar vardır, İsimleri farklı farklı olsalar da içerikli birbiriyle benzeşen...

anadlolu corba anadoluyugeziyorum

Marifetli anneler çocuklarını el emeği göznuru çorbalarla büyütürler,  ustalar lezzet avcılarını öncelikle çorbalarla damaklarından vururlar. Çünkü sofra onunla kurulur,  kaşıklar önce çorbaya sallanır. Asırların geleneği hemen her öğünde içtiğimiz çorbalar, zengin içerikleri ve besleyici özellikleriyle mutfaklarda ayrı bir  yere sahiptir.

Türk mutfağında kahvaltıdan akşam yemeğine kadar bütün öğünlerde zaman zaman ana yemek formunda karşımıza çıkan çorbaların hazırlanması büyük özen gerektirir.

Biz size bu yazımızda coğrafi işaretli olan beş çorbamızı tanıtacağız. Coğrafi işaretli ürün ne nedir? coğrafi işaretli çorbalar hangileridir, hangi şehirlerimiz bu ünvanı almıştır ve faydaları nelerdir sorularına cevap bulabileceksiniz.

Coğrafi İşaretli Ürün Ne Demektir ? 

Coğrafi işaret "Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere" denir. Tescilli çorbalarımızı merak ediyorsanız bu yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz.

Yapımı oldukça kolay olan bu çorbaları yapıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Türk Mutfağı'nın Coğrafi İşaretli 5 Çorbası

1) Kara Çorba l Kastamonu

kara corba anadoluyugeziyorum

Kara Çorba, zengin bir mutfak kültürüne sahip Kastamonu yöresine ait besin değeri oldukça yüksek yöresel bir çorbadır.

Genellikle kış mevsiminde tüketilen kara  çorba, ismini yapımında bolca kullanılan kızamık ekşisinden  alır. Pınarbaşı ve Azdavay yöresinde endemik olarak yetişen kızamık bitkisinin (Berberis vulgaris) meyvelerinden büyük emekler verilerek üretilir. Toplanan kızamıklar haşlanır ve elekten süzülür. Elde edilen sıvı koyu kıvama gelene kadar kaynatılır. Elde edilen bu ürüne Kızamık Ekşisi denir. 

Geleneksel olarak kış aylarında tüketilen bu çorbaya ayırt edici özelliğini bileşiminde kullanılan kızamık ekşisi vermektedir.

kızamık anadoluyugeziyorum

“Kara Çorba Ekşisi” olarak da adlandırılan kızamık ekşisi istenildiğinde kullanılmak üzere saklama kaplarına alınır. Kara Çorba 2017 yılında coğrafi işaretli olarak tescillenmiş, yöresel Kastamonu ürünlerine ait tatlar arasında yer almaktadır.

2) Hülüklü Çorbası l Antalya

huluklu corba anadoluyugeziyorum

Antalya'nın özellikle Alanya ilçesinde yaygın olarak yapılan Hülüklü Çorbası özellikle düğün, mevlit okutma, cenaze gibi insanların bir araya toplandığı günlerde ikram edilir.

Düğün Çorbası olarak  bilinsede  günlük hayatta sıkça tüketilmektedir. Çorba yapımında  et, kuru bakliyat, baharat ve limon kullanılmaktadır. Alanya Gülüklü (Hülüklü) Çorba günümüzde sadece özel günlerde değil, günlük yaşamda da sıkça yapılıp tüketilmektedir.

Çorba; yerel ağızda gülük ya da hülük denen küçük köfteler, nohut, işkembe veya tavuk eti, pirinç ile yapılan salçalı bir çorbadır. 2019 yılında coğrafi işaret alınarak tescillenmiştir.

3) Şorbik Çorbası l Tunceli

sorbik corbası anadoluyugeziyorum

Tunceli mutfağı, diğer Anadolu kentleri gibi  tahıl ürünleri ve hayvansal gıdalara dayanmaktadır. Bunun nedeni, gündelik hayatın tarım ve hayvancılık ile şekilleniyor olmasıdır. Yörenin en bilinen yemeklerinden biri, şorbik çorbasıdır.

Özellikle düğün ve davetlerde  ikram edilen şorbik çorbası; dana eti, nohut, süt veya ayran ile hazırlananır.  Tunceli ile özdeşleşen yemeklerden birisidir.

4) Tarhana Çorbası l Uşak

usak tarhana corbası

Tarhana, Türkiye’de yaygın olarak tüketilen ve un, yoğurt, çeşitli sebze ile baharatların ilavesiyle hazırlanan bir içecektir. Tarhana çok sayıda bitki ve baharatın hamurun fermente edildikten sonra elde edilen geleneksel bir  gıdadır. Çorbanın esas malzemesi bu karışımdır.

tarhana usak anadoluyugeziyorum

Türkiye'nin bütün illerinin kendine has bir tarhana kültürü olmakla birlikte tarhanayı "coğrafi işaretli" olarak tescilletmeyi  başaran tek şehir Uşak'tır.

Uşak tarhanasının ünü; kentin iklim koşulları nedeniyle fermantasyonun daha düşük sıcaklıkta ve daha uzun sürede gerçekleşmesinden kaynaklanmaktadır.

Tarhana yapımında diğer yörelere göre yoğun biber kullanımı, Uşak yöresinde tarhananın iştah açıcı özellik kazanmasından kaynaklanmaktadır.

5) Lebeni Çorbası l Şanlıurfa

lebeni corbasi anadoluyugeziyorum

Şanlıurfa mutfak kültüründe ileri gitmiş marka şehirlerden birisidir. Yüzlerce çeşit yemeğinin yanında lebeni şehirle özdeşleşen uzun yıllardır bilinen ve yöresel üründür. Şanlıurfa’ya özgü tarifiyle yapılan Urfa Lebenisi, kolay sindirilebilir olması yanında serinletici özelliğe de sahip bir çorbadır; soğuk servis edilir.

Lebeni ismi Arapçada süt anlamına gelen “leben” kelimesinden türemiştir. 2017 yılında Şanlıurfa Lebenisinin yapımında, yörede  yetiştirilen sütünden yapılan tam yağlı yoğurt kullanılır. Yapımında yoğurt, dövme, nohut ve tuz kullanıl

Bugüne kadar coğrafi işaret alarak tescillenmiş çorbalarımızın sayısı şimdilik az. Önümüzdeki günlerde bu sayının daha da artması tahmin ediliyor. Anadolu'nun köy ve kentlerinde sıkça yapılan Toyga çorbası, Ecevit çorbası, Yüksük çorbası, Topalak çorbası, Bamya çorbası, Karalahana çorbası, Hamsi çorbası gibi yüzlerce çeşidi bulunan lezzetlerimizin coğrafi işaret alarak gelecek kuşaklara aktarılmasını umut ediyoruz.

Bu yazılar ilginizi çekebilir

>>>>  Amasya Yemekleri

>>>> Safranbolu Yemekleri

>>>> Tokat Yemekleri

>>>> Kastamonu Yemekleri

 

 ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları İçin TIKLAYIN!

        

 

Yorum Yap