Tunceli'de Gezilecek Yerler

Tunceli / Tunceli

Tunceli'de Gezilecek Yerler

Munzur  Vadisi Milli Parkı

Munzur Vadisi, su kaynakları, akarsuları,  endemik bitki ve hayvan türleriyle Türkiye’nin önemli doğal alanlarından biri. 

Mercan ve Munzur çaylarının dağları aşındırıp kendine yol açmasıyla oluşan vadi, 1971 yılında milli park ilan edildi. Pek çok doğa sporu için uygun olan vadi doğa yürüyüşleri ve fotoğraf turları için ideal.

Kırmızı pullu balık, boynuzlu keçi, dağ keçisi, ur kekliği gibi nadir hayvan türlerin yanında; dağ çayı,huş ağacı, düğün çiçeği, oltu otu, çan çiçeği, Erzincan kirazı, Munzur kekiği gibi bitki türlerinin yaşam alanı burası.

Pertek Kalesi

Murat Nehri’nin kıyısında sarp doğal  bir kayalığın ucunda bulunan kale, Keban baraj gölünün yapılmasından sonra  etrafı sularla çevrili bir ada görünümüne bürünmüştür.

Kalenin içinde bir sarnıç mevcuttur. Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı hakimiyetine geçen kale onarılmış ve güvenlik amacıyla kullanılmıştır.

Günümüzde restore edilerek turizme açılan kalenin  görüntüsü insanı büyülemektedir.

Yelmaniye Camii

Tunceli ilinin Çemişkezek ilçesinde  hakim bir tepede bulunan caminin Timur zamanında Emir Taceddin Yelman bin Keykubat tarafından ilk once medrese olarak yaptırıldığı tahmin edilmektedir.

Sonradan cami olarak kullanıldığından "Medrese Camii" diye de bilinir. Cami, Selçuklu ve Osmanlı mimari tarzları arasında bir geçiş yapısı niteliğindedir.

Elti Hatun Kümbeti

Mazgirt ilçe merkezinde bulunan sekizgen kümbet ve camii 14. yüzyıl Akkoyunlu Devleti dönemine ait bir eser olduğu tahmin edilmektedir. Kümbetin içerisinde buluan büyük sandukalardan birinin Uzun Hasan’ın kızkardeşi Elti Hatun’a diğerinin ise Akkoyunlu hükümdari Uzun Hasan’ın annesine, küçük mezarın ise  Uzun Hasan’ın yeğenine ait olduğu tahmin edilmektedir.  

Mazgirt ilçe merkezinde bulunan caminin 1452 yılında Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın kız kardeşi Elti Hatun adına yapıldığı anlaşılmaktadır.

Çelebi Ağa Camii

1579 yılında Osmanlı Devleti zamanında yaptırılan Çelebi Ağa Camii, bölgenin Keban Baraj Gölü suları altında kalmasıyla, taşları numaralandırılmak suretiyle Pertek ilçe merkezine taşınmış ve burada yeniden monte edilerek kullanıma açılmıştır.

Dereova Çağlayanı

Tunceli ilinin Nazımiye ilçe merkezine 11 Km. uzaklıkta bulunan şelale, Dereova Köyü sıınrları içinde bulunmaktadır. Gelin Pınarı olarak ta bilinen şelale, 20 metre yükseklikten 3 ayrı kaynaktan dökülen sular, Pülümür Çayına karışmaktadır.

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip İçin TIKLAYIN!

       

(2175 kez okundu )

Tunceli Resimler

Tunceli Videolar

henüz konaklama eklenmemiş
henüz Restaurant&Cafe eklenmemiş
henüz Aktivite eklenmemiş
henüz Sektor eklenmemiş