Yöresel Ürünler

Kastamonu Yöresel Ürünleri

Kastamonu Yöresel Ürünleri

Kastamonu Yöresel Ürünleri

Kastamonu yöresel ürünleri hangileridir ve nereden  alınır? Kastamonu’nun meşhur lezzetleri, Kastamonu alışveriş mekanları, hediyelik eşyalar ve coğrafi işaretli ürünlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Kastamonu köklü tarihi ve mutfak kültürü olan bir Anadolu şehri... Kendine özgü mimarisi, kültürel  birikimi, yöresel ürünleri, mutfağının lezzeti ve zenginliği, insanlarının sıcaklığı ve misafirperverliği ile Türkiye'nin önde gelen kültür şehirlerinden birisi... 

Kastamonu Tanıtım Videosu için Tıklayın

Kastamonu yöresel ürünlerinin kalitesi ve lezzeti dünyaca meşhur... Kastamonu'dan ne alınır? Haydi zaman kaybetmeden Kastamonu yöresel ürünlerini yakından tanıyıp, birlikte göz atalım. 

Taşköprü Sarımsağı

taşköprü sarımsağı

Anadolu coğrafyası şifa kaynağı binlerce bitkiye ev sahipliği yapar. Güçlü kokusu ve tadı ile yemeklerimizi lezzetlendiren Taşköprü sarımsağı, Türkiye’de yetişen sarımsakların en meşhurlarındandır. 

Çok sayıda ürünün adı yetiştirildiği şehirle birlikte anılır, tıpkı Taşköprü sarımsağı gibi. Kastamonu yöresel ürünleri arasında yer alan Taşköprü sarımsağının faydası anlatmakla bitmez. Beyaz altın olarak isimlendirilen sarımsak tam bir şifa kaynağı...

Kastamonu Pastırma ve Sucuğu

kastamonu pastırması

Anadolu'nun en önemli tatları arasında yer alan pastırma ve sucuğun yapımı ayrı bir ustalık ister... Kastamonu pastırması; geleneksel usullerle, herhangi bir fabrikasyon işleme tabii tutulmadan etin en lezzetli yerinden güneşte kurutularak üretilmeye devam ediyor.

Ilgaz Dağları’ndan esen rüzgârlarla kurutularak lezzetlenen Kastamonu Pastırması, etrafını kaplayan çemenindeki yöre baharatlarının ve Taşköprü sarımsağının harmanlanması ile farklı bir tada kavuşuyor. Kâğıt gibi incecik kesilen pastırma, damakla buluştuğunda zengin lezzetini ortaya çıkarır.

Kastamonu Yöresel Yemekleri için Tıklayın! 

Kastamonu Çekme Helvası

kastamonu çekme helva

Kastamonu’da gıda maddesi imal eden işletmeler arasında dünden bugüne helvacıların ayrı bir yeri olmuştur. “Saray helvası” ya da “Çekme helva” olarak İstanbul Topkapı Sarayı’ndan Anadolu’ya yayılan bu tatlı, bugün Kastamonu’nun en önemli yöresel ürünleri içinde yer almakta.

İnsan yüzünde tebessüm uyandıran çekme helva; sadelisi, çikolatalısı, fındıklısı, fıstıklısı ve tarçınlısıyla bugün Kastamonu’dan Türkiye’nin hatta dünyanın farklı noktalarına ulaşmakta ve büyük ilgi görmekte… Çekme helva Kastamonu yöresel ürünleri arasında en çok ilgi gören, genellikle hediyelik olarak alınan yöreye özgü bir tatlı.

Siyez Bulguru ve Ekmeği

kastamonu siyez bulguru

Siyez; Anadolu'nun en doğal ve köklü buğday türü olarak bilinmektedir. Siyez denilen buğday türü, Türkiye'de en çok Kastamonu ilimizde yetişmektedir. En önemli özelliklerinin başında  genetiğinin bozulmamış olmasıdır.

Hasat edilen siyez buğdayı daha çok siyez bulguru ve  siyez unu olarak değerlendirilmekte ve satışa sunulmaktadır.

Kastamonu'nun meşhur ürünlerinden siyezin  faydalarından birkaç tanesi sıralayacak olursak:

Protein değeri çok yüksek olan siyez bulguru kolesterol içermez. Bağırsakları temizleyici özelliği olan siyez, lifli yapısıyla sindirimi kolaylaştırır.

Yüksek antioksidan içeriğe sahiptir. Hücre yapısını korur ve yaşlanmayı geciktirir. Anne sütünü arttırır ve folik asit miktarı da oldukça fazladır.

Kastamonu Kuyu Kebabı

kastamonu kuyu kebabı

Kastamonu kuyu kebabı, özel olarak hazırlanan kuyularda kuzuların pişirilmesiyle elde edilir. Kuyu, tabanına yakılan ateşle iyice ısıtıldıktan sonra, temizlenip hazırlanan kuzu çap demirine asılır.

Kuyunun ağzı kapakla kapatılır ve çamurla sıvanır. 2-2,5 saat aralığında kuyuda pişen kuzu, biryan haline gelir. Kastamonu kuyu kebabı, pilav, ince kıyılmış soğan ve ayranla birlikte servis edilir. Kış sezonunda kapalı olan kuyu kuyu kebap restoranları genellikle nisan – kasım ayları arasında müşterilerine hizmet vermektedirler.

Kastamonu Simidi

kastamonu simidi

Yüzlerce yıllık tarihi olan Kastamonu simidi, susamsız olması sebebiyle halk arasında “Kel simit” olarak anılır. Elma pekmezi şurubuyla pişirilen Kastamonu simidi, sıcakken çıtır çıtırdır ve sık sık çay ve pastırma ile tüketilir. Kastamonu'luların vazgeçemediği lezzetlerdendir.

Soğuduktan sonra 2-3 bayatlamayan simitten, yöresel tirit yemeği yapılabilir.

Kastamonu Yöresel Köy Ekmeği

kastamonu köy ekmeği

Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan bir lezzet ekmek... Odun ateşinde pişirilmiş doğal, hormonsuz ekmekler ise bir başka lezzetli. Kastamonu yöresel lezzetleri arasında mayalı köy ekmekleri çok farklı bir tada sahiptir.

Anadolu'nun atalık tohumu siyez buğdayından elde edilen yöresel odun ekmeği, hem sağlık hem de  lezzeti bir arada bulunduruyor. Siyez  ekmeği son zamanlarda büyük ilgi görüyor.

Kastamonu Üryani Eriği ve Pestili

kastamonu üryani eriği

Üryani eriği birçok insan tarafından bilinmez. Ala eriği olarak da telaffuz edilebilir. Sadece Kastamonu’da yetişen bir erik türü olan üryani eriği, kuru meyve, komposto, marmelat ya da pestil olarak tüketilir.

Hafif ekşimsi tadı ile her yaştan insan için hem sağlıklı hem de lezzetli bir besin kaynağıdır.

Kastamonu Balı

kastamonu kestane balı

Kastamonu’nun oldukça geniş coğrafyasında çok zengin bir bitki çeşitliliği vardır. İç kesimlerde genellikle çiçek balı ön planda iken, Cide’den Çatalzeytin’e kadar uzanan 170 km. sahil kesiminde ise kestane balı üretimi yaygındır.

Kestane balında bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolaydır ve çabuk kana karışır. Özellikle solunun yolları ve mide rahatsızlıklarında tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Vücut direnci ve zindelik için hasta ve yorgun kişilere düzenli olarak tüketilmesi önerilir.

Kastamonu balı aromasıyla insanı kendine çekerken, zengin içeriğiyle de  enerji verir.

Kastamonu Cevizi

kastamonu cevizi

Türkiye'de cevizin yetiştirildiği en önemli şehirlerden birisi olan Kastamonu cevizi organik özelliği ve tadıyla dikkat çeker. Özellikle Tosya, İnebolu, İhsangazi, Daday, Araç ve Taşköprü yöresinde ceviz yetiştirilmektedir. Ceviz, her yaşta ki  insan için tam bir enerji kaynağıdır.

Kastamonu Dokumaları

kastamonu dokumaları

Tarih boyunca dokumacılık Kastamonu’nun en önemli gelirlerinden birisi olmuş. Her evin bir fabrika halinde çalıştığı dönemlerde binlerce dokuma tezgahçının varlığından bahsedilmektedir.

kastamonu dokuma

Günümüzde satışa sunulan dokumalar çeşit çeşit… Yatak ve divan örtüleri, fiskos masa örtüleri, taş baskı masa ve sofra örtüleri, el dokuması yastık ve minderler iğne oyaları ve dantellerle zenginleştirilmiş.

Kastamonu Fanilası

kastamonu fanilası

Gerek iç giyim gerekse dış giyim olarak kullanılan fanilalar pamuktan geleneksel usullerle tezgâhlarda örülmektedir.

Bay ve bayan çeşitleri bulunan fanilalar kışın sıcak tutması yazın ise teri emmesiyle sağlıklı bir giyecek türüdür. Kastamonu fanilası günümüzde geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor.

Tosya Pirinci

tosya pirinci

Yetiştirdiği kaliteli pirinçleriyle haklı bir üne kavuşan Tosya, Türkiye’de bir marka haline gelmiştir. Pirinç, Tosya’nın en önemli gelir kaynaklarından birisidir ve her sene pirinçle ilgili ilçede büyük ilgi gören festivaller düzenlenmektedir.

Cide Sarı Yazma

cide sarıyazma

Sarı yazma, Cide yöresine ait, bir başörtüsü türüdür. Cide’li kadınların yöresel kıyafetinin olmazsa olmazlarından olan sarı yazmayı; Cide’li ünlü yazar Rıfat Ilgaz’da eserlerinde bolca kullanmıştır.  

Günümüzde başörtüsü olarak kalmayıp, elbise, masa örtüsü, sehpa örtüsü, bandana gibi farklı amaçlarla üretilip satılmaktadır.

Ahşap Ürünler

kastamonu ahşap sepet

Kastamonu'nun çevresi ormanlarla çevrili olduğu için ahşap hediyelik ürünler çok yaygındır. Ahşap şimşir kaşıklar, sepetler, sandıklar, maket evler, magnetler farklı çeşitleri…

Kendinize ve sevdiklerinize alacağınız küçük hediyeler iyi bir Kastamonu hatırası olacak türden…

Kastamonu'dan Yöresel Ürün Nereden Alınır?

- Âlâ Pastırma & Yöresel Ürünler

Alizade Pastırma & Yöresel Ürünler

- Yavuz Vefaoğlu Yöresel Ürünler

- Tabakoğlu Pastırma & Sucuk

- Caddem Yöresel Ürünler

Kurtoğlu Yöresel Ekmek Fırını

Sepetçioğlu Çekme Helva

- Dilek Fanila

Bu ürünleri Kastamonu'da rahatlıkla bulabilir, satın almak için sipariş verebilirsiniz.

kastamonu marmelat

Kastamonu'nun Coğrafi İşaretli Ürünleri Hangileridir?

Kastamonu coğrafi ürünleri: Taşköprü sarımsağı, Taşköprü kuyu kebabı, Pınarbaşı kara çorba, Tosya pirinci, Tosya bıçkısı, Daday etli ekmeği, Kastamonu çekme helvası, Kastamonu simidi, Devrekâni hindi banduması, Kastamonu siyez bulguru, Kastamonu taş baskısı ve Tosya Kıstısı, Cide Ceviz Helvası, Azdavay Yöresel Giysileri, Evrenye Bıçağı, Çatalzeytin Fındık Şekeri, Tosya Kıl Telası, Araç Kül Çöreği, İhsangazi Ekşili Pilav

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir

>>>> Kastamonu Gezi Rehberi 

>>>> Kastamonuda Yemek Yenilecek Mekanlar 

>>>> Kastamonu'da Nerede Kalınır?

 

Anadoluyu Geziyorum

Sosyal Medya Hesapları

      

 

0 Yorum

Yorum Yap