Bartın'da Gezilecek Yerler
Amasra
Bartın'da turizmin lokomotifi hiç şüphesiz Amasra ilçesidir. Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinin etkilerinin görüldüğü şehir, Karadeniz'in en büyüleyici yerleşkelerinden birisi...
Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Amasra, çok sayıda turistik tesise sahip. Yemyeşil doğası, denizi, plajları, yemekleri ve tarihiyle Amasra size farklı bir ortam sunacak...
Bartında Nerede Kalınır?
Bartın Otel Fırsatlarını Görmek İçin TIKLAYIN!!!
Amasra Müzesi
Amasra ilçe merkezinde bulunan müze, 1982 yılından bugüne hizmete açıktır. Müze içersinde arkeolojik ve etnoğrafik eserlerin sergilendiği 4 adet sergi salonu bulunmaktadır. Bu salonlarda Hellenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ait eserler vardır.
Müzenin bahçesinde ise Bartın tarihine ışık tutan diğer eserler sergilenmektedir.
Amasra Nerede Kalınır?
Amasra Otelleri İçin Tıklayın!
Amasra Kalesi
Roma İmparatorluğu devrinde inşa edilen kale; Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli onarımlardan geçirilerek kullanılmıştır.
Boztepe'deki Sormagir Kalesi ve Amasra'daki Zindan Kaleleri iki ana kütleden oluşmaktadır. Roma İmparatorlu'ndan kalma "Kemere" denilen bir köprüyle kaleler birbirine bağlanmıştır.
Kuzey ve kuzeybatı tarafı yar olduğundan sur yapılmadığı görülmektedir. Amasra Kalesi'nin surlarının bir kısmı günümüze gelemiştir. Adanın en yüksek yerinde denizciler için yapılmış bir fener bulunmaktadır.
Kale içersinde Cenevizliler tarafından kullanılan kilise, Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilince 1460 yılında fetih camiine dönüştürülmüştür. Günümüzde Fatih Camisi olarak ibadete açıktır.
Küre Dağları Milli Parkı
Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bartın ve Kastamonu il sınırları içinde yer alan park alanı içersinde Valla ve Çatak Kanyonları, Ilgarini Mağarası, Ilıca Şelalesi gibi çok sayıda doğal güzellik bulunmaktadır.
Küre Dağları Milli Park'ı ülkemizin doğal değerlerinin fazla tahrip görmediği alanlardan biridir. İyi bir orman örtüsü ve otsu floraya sahiptir.
Orta Camii
Bartın şehir merkezinde yer alan camii, Bosna Valisi İbrahim Paşa tarafından 19.yüzyılda yaptırılmıştır. Halk arasında "İbrahimpaşa Camii"olarak da bilinen yapı kare planlı, tek kubbelidir. Altında 11 adet dükkân bulunmaktadır.
Şadırvan Camii
1905 yılında yapılan tarihi camii dikdörtgen planlı olup, inşasında kesme ve moloz taşla birllikte tuğla kullanılmıştır. 2014 yılında yeniden restore edilen camii şehrin merkezi camiilerinden birisidir. Halk tarafından "Aşağı Camii" olarak da adlandırılır.
Yalı Mevkii
Bartın Irmağı’nın yanı başından geçen cadde üzerinde bulunan; kafeler, restoranlar, fırınlar, çay bahçeleri, oyun parkları ve eğlence mekanlarının yoğun bir şekilde bulunduğu alandır.
Kentte yerli halkın yanında turistlerin de gezip dolaştığı en işlek cadde olup, dilerseniz siz de ırmak üzerinde bulunan kayıklarla da nehir turu yapabilirsiniz.
Gazhane Kültür Parkı
Bartın'da kültür ve sanat organizasyonlarının yapıldığı park alanında çay içme mekanları, amfi tiyatro sahnesi gibi birçok etkinlik alanları göze çarpmaktadır.
Galla Bazarı
Bartınlı kadınların bahçe ve bostanlarında büyük bir özenle yetiştirdikleri sebze ve meyveleri sattıkları pazar yeri böyle tanımlanmakta. Pazarın adı olan Galla “Karılar”dan türetilmiştir. Bartın'ın en eski alışveriş mekanlarından olan “Galla Bazarı”, salı ve cuma günleri kurulmakta.
İnkumu Plajı
Bartın'ın gezilecek yerleri arasında özellikle yaz döneminde en aktif yerlerden birisi de şehir merkezine 14 km mesafede bulunan sahil kasabası İnkumu'dur. Tertemiz havasının yanısıra güzel plajıyla misafirlerini karşılayan İnkumu, özellikle yaz aylarında yoğun bir ilgi görmektedir.
Kalabalıktan kaçmak, denizde serinlemek ve doğa ile başbaşa kalmak isteyenler için biçilmiş ideal bir yer olan İnkumu Plajı, her yıl, yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Güzelcehisar Lav Sütunları
Bartın’a 17 km uzaklıktaki Güzelcehisar; 80 milyon yıllık lav sütunlarıyla dikkat çekmektedir. Dünyada Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kalifornia'da, Türkiye'de ise sadece Bartın'da bulunan lav sütunları turizme kazandırılması üzerine büyük bir ilgi gördü.
Gezinti alanı içinde bulunan iskele, ahşap yürüyüş yolları ve seyir terası; ziyaretçilerine, doğa ile tarihin iç içe geçtiği atmosferde muhteşem bir manzara sunuyor. Kamp olanağı da mevcut olan Güzelcehisar, İnkumu Plajına da oldukça yakın.
Bartın Çayı
Kente ismini veren çay, şehir merkezinden sonra 15 km akarak boğaz mevkisinde Karadeniz’e ulaşır. Bartın Irmağı; üzerinde 500 tonluk gemilerle Karadeniz’den kente kadar ulaşım yapılabilen ülkemizin tek akarsuyudur.
Nehir üzerinde yapacağınız kayık gezintisi Bartın gezinizi daha anlamlı hale dönüştürecektir.
Göldere Şelalesi
Bartın’ın Kurucaşile ilçesi sınırları içerisinde bulunan küçük şelale, seyretmeye doyamayacağınız manzarası, yeşillikler arasında ve su sesleri arasında huzur bulabileceğiniz mükemmel bir dinlenme mekanı.
Şelale, yeşillikler arasında bulunan bir vadi içerisinde yer almaktadır.
Amasra Fatih Cami
9.yüzyılda Bizanslılar tarafında yaptırılan kilise, Amasra’nın fethi sırasında buraya gelen Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460 tarihinde camiye çevirtilmiştir.
İlk cuma namazını Fatih Sultan Mehmet kılıcıyla burada kıldırır. Görülmeye değer mimari bir yapısı olan camii, günümüzde "Fatih Camii" olarak adlandırılmaktadır.
Geleneksel olarak cuma ve bayram namazları kılıçla kıldırılmaktadır.
Amasra Ağlayan Ağaç
Amasra Boztepe’de bulunan selvi ağacı denizden aldığı nemi yılda 3- 5 defa İlkbaharda nisan ve mayıs aylarında bırakır.
Ağacın ağlaması damlama ve çiseleme şeklinde gerçekleşir. Amasra’nın doyumsuz manzarasını seyredebileceğiniz Boztepede müthiş bir manzara eşliğinde karşıda bulunan tavşan adasını görebilirsiniz.
Şehri kuşbakışı temaşa ederken, çay bahçesinde dinlenip çaylarınızı yudumalayabilirsiniz.
Amasra Çekiciler Çarşısı
Geçmişi 17.yüzyıla kadar uzanan çarşı, Amasra'nın en hareketli çarşısıdır. Çok sayıda yerli ve yabancı turistin gezdiği tarihi çarşı yöresel ürünleriye dikkat çekmektedir.
Çekiciler Sokağında özellikle ıhlamur, şimşir, dişbudak, ceviz, kiraz ve kızılağaç gibi ağaçlar kullanılarak yapılan ahşap işleme ürünler, Amasralı zanaatkarlar tarafından yapılmakta ve burada satışa sunulmaktadır.
Direkli Kaya
Bartın’ın Amasra ilçesinde küçük liman semtinde bulunan yapı 7 m. uzunluğunda olup Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir.Kayanın içine oyuyarak yapılan havuzun, Kraliçe Amastrist tarafından kullanıldığına inanılmaktadır.
Eskiden Liman olarak kullanıldığı bilinen alanda ayna zamanda kayaya oyulmuş basamaklar ile mermerden küçük bir iskele dikkat çekmektedir.
Gürcüoluk Mağarası
Amasra’ya 12 km uzaklıkta bulunan bu mağara Makaracı Köyü’nün Göller yazı mevkiindedir. Yaklaşık 169 m uzunluğunda bulunan bu mağara içeri girer girmez sizi farklı bir dünya karşılamaktadır.
Gürcüoluk mağarası yatay olarak gelişmiş geçit konumlu fosil bir mağaradır. Mağara İçinde bulunan gri, krem ve bej sarkıt ve dikitler insanı büyülemektedir.
Amasra Plajı
İlçenin kuzeyinde bulunan plaj özellikle yaz mevsiminde büyük bir ilgi görmektedir. Zengin kültürü ve köklü geçmişi ile bilinen Amasya doğal güzellikleri ve plajlarıyla da görülmeğe değer nitelikte.
Kuşkayası Yol Anıtı
Amasra’ya 4 km uzaklıkta bulunan antik yol üzerindeki kuş kayasında kayaya oyulmuş kartal ve Roma askerinin heykeli bulunmaktadır.
Amasra'ya geldiğinizde kesinlikle görmeniz gereken bir mekandır dünyada eşi benzeri olmayan Kuşkayası yol anıtı ilginç bir gezi rotası.
Ulukaya Şelalesi
Bartın’ın Ulus ilçesine 17 km uzaklıkta bulunan şelale 10 metre genişliğinde bir kaya içinde çıkar ve 20 metre yükseklikten yere dökülmektedir.
Şelalenin döküldüğü yerde 30-40 metre genişliğinde bir gölet oluşmuştur. Ulukaya Kanyonu'nun uzunluğu yaklaşık 1 km. yüksekliği 35 mt.’dir.
Hz. Ebu Derda Türbesi
Bartın kent merkezinde bulunan türbe; Hz. Muhammed'in sancaktarı, Ebu Derda Hazretleri adına makam olarak inşa edilmiştir.
Şehir halkının ve misafirlerin en çok ziyaret ettiği mekanlardan birisi olan türbe; inanç turizmi açısından önemli bir yere sahiptir. Türbenin yakınında bir camii ve kavşak suyunun aktığı çeşme bulunuyor. Kavşak suyu, Bartın halkının yıllardır güvenle içtiği bir su.
Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi
Bartın belediye başkanlarından Kemal Samancıoğlu’nun doğup yaşadığı tarihi konak, günümüzde etnografya müzesi olarak hizmet vermekte. Müzede Kemal Samancıoğlu’nun eşyalarının yanı sıra Bartın yöresine ait çok sayıda etnografik eser sergilenmekte.
Tarihi Bartın evlerinin özelliklerini taşıyan yapı ve içindeki birbirinden kıymetli eserler gezinizi daha da zenginleştiricek özellikte...
Balamba Tabiat Parkı
Bartın – Karabük yolu üzerinde bulunan Balamba Tabiat Parkı; Bartın'ın en önemli piknik ve mesire alanları arasında yer almaktadır. Tabiat parkına şehir merkezinden kalkan belediye otobüsleriyle rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Ulu Yayla
Ulus İlçesine 27 km uzaklıkta bulunan yayla havası, suyu ve yeşilliği ile insanı büyüler. Yaylada kuş sesleri eşliğinde yeşillikler içinde rengârenk çiçekleri ve doğal güzellikleri görüp dinlenebilirsiniz.
Her yaz mevsiminde Ağustos ayı içerisinde yayla şenlikleri yapılmakta olan alan Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer almaktadır.
Çakraz Plajı
Amasra - Kurucaşile karayolunun 18. km. mesafedeki Çakraz; doğal güzellikleri, temiz kumları ve sakin sularıyla turistler için önemli gezi ve dinlenme rotasıdır.
Şirin bir tatil kasabası olan Çakraz, yörenin cazibe merkezlerinden birisi.
ÖNERİLEN İÇERİKLER
*** Safranbolu'da Yemek Yenilecek Yerler
*** Kastamonu Yemek Yenilecek Yerler
*** Amasya Yemek Yenecek Yerler