Van'da Gezilecek Yerler
Van Kalesi
Urartu krallığına 250 yıl başkentlik yapan kentin merkezi durumunda ki kalenin, inşa tarihi M.Ö 855 tarihine kadar uzanmaktadır. UNESCO Medeniyet Mirası Geçici Listesine giren kale, Van Gölü'nün kıyısında olup, şehir merkezine 5 km. mesafededir ve dik bir kayalık üzerine inşa edilmiştir.
Kalenin tepe noktasında 1533 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle yapılan Süleyman Han Camii'ni görüp, Van Gölü'nun muhteşem manzarasını izleyip, tarihin derinliklerinde kaybolmak için burayı mutlaka gezmenizi tavsiye ediyoruz.
Van Nerede Kalınır?
Van otel Rezervasyon İçin Tıklayın!
Akdamar Adası ve Kilisesi
Van Gölü'nde Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adaları vardır. Adalar 1990 yılında arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir. Bu adalardan en çok bilineni efsanesiyle adından söz ettiren Akdamar Adası'dır.
Van Gölü deyince Akdamar Adası akla gelir. Akdamar deyince de Tamara'nın efsanesi dilden dile dolaşır asırlardır. Adada bulunan Akdamar Kilisesi yörede hüküm süren Vaspurakan hanedanından Kral I. Gakik tarafından M.S. 915-921 seneleri arasında Mimar Keşiş Manuel’e yaptırılmıştır.
Kilise, Akdamar Adasının güney doğusundadır. Ortaçağ Ermeni sanatını yansıtır. Şu anda müze olarak gezilip görülebilen kilise çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Hüsrev Paşa Camii
Büyük usta Mimar Sinan'ın eserlerinden birisidir Hüsrev Paşa Camii. 1567 yılında Van Beylerbeyi Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Tarihi camii, gerek dışındaki süslemeleri ve motifleri gerekse içindeki çinileri ile görenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Camiyle birlikte yapılan medrese, sıbyan mektebi, imaret, hamam ve han günümüze ulaşamamıştır.
Ayanis Kalesi
Van Gölü’nün doğu kıyısında bulunan ve M.Ö 600’lü yıllara dayanan tarihi olan kale, şehir merkezine 35 km mesafededir. Yapılan arkeolojik çalışmalarda buranın Argişti' nin oğlu Rusa tarafından yaptırıldığı anlaşılmıştır.
Kaleden elde edilen veriler, kalenin Urartu ve Orta Çağ olmak üzere iki ayrı dönemde iskân gördüğünü ortaya koyar. Tarih severlerin keşfini bekleyen kale, Van Gölü'nden 250 m. yüksekliktedir.
Hoşap Kalesi
Van’ın Gürpınar ilçesinde bulunan kalenin tarihi Urartulara kadar uzanmaktadır. Orta çağdan günümüze kadar gelen bu tarihi yapı Osmanlı Devleti zamanında da Mahmudi Beyliğine ev sahipliği yapmıştır.
İran sınırına yakın olmasında dolayı stratejik bir konumda olan kalede cami, hamam, medrese, su sarnıcı, zindan gibi yerler bulunmaktadır.
Muradiye Şelalesi
Van'ın Muradiye ilçesinden bulunan şelale, en önemli gezi rotaları arasında yer almaktadır.
Bendi Mahi Çayı üzerinde bulunan şelale çevresiyle birlikte büyüleyici bir doğal güzelliğe sahip... Van merkez ve şelale arası 80 kilometre.
Çavuştepe Kalesi
Urartular döneminde çok önemli bir yere sahip olduğu düşünülen kalede birçok tarihi kalıntı bulunmuştur. Van'a 25 km mesafede bulunan kale gezip görmeyi seven misafirlerini beklemektedir.
Van Gölü
Türkiye'nin en başta gelen doğal güzelliklerinden olan Van Gölü, gerçekten gezilmeye ve görülmeye değer özelliktedir. Nemrut Dağı' nın patlaması sonucu oluşan göl yaklaşık 3700 km2 lik bir alan kaplamaktadır.
Kapalı havza diye bilinen göllerden olduğu için suyu buharlaşarak tuz birikimine sebep olmaktadır. Kaynağı ise kar suları olan bu göl içerisinde 4 adacık bulunmaktadır. Bu adacıklar ise gelen misafirler tarafından gezilmektedir. Sizler de bu eşsiz tabiat güzelliğini görmek ve efsanelere konu olan Van Gölü' nü ziyaret etmek isteyeceksiniz.
Kaya Çelebi Camii
1660 yılında inşa edilen cami, Kaya Çelebizade Koçi Bey tarafından yapımına başlanmış, Cem Dedemoğlu Mehmet Bey tarafından tamamlanmıştır.
Van'ın Orta Kapı Mahallesinde bulunan cami, duvarlarındaki bitkisel ve geometrik motiflerle görenleri kendine hayran bırakmaktadır.
Halime Hatun Kümbeti
Gevaş ilçesindeki Selçuklu Mezarlığı'nın doğu tarafında bulunan kümbet, Melik İzzeddin tarafından 1335 tarihinde, kızı Halime Hatun adına yaptırılmıştır.
Düzgün kesme taştan yapılan iki katlı kümbet, etrafında bulunan bitkisel ve geometrik motiflerle görülmeyi beklemektedir.Yeniden restore edilen eser kentteki önemli gezi rotalarından birisi.
Van Peribacaları
Volkanik Yiğit Dağı'nın püskürttüğü kayaçların aşınmasıyla ortaya çıkan bu eşsiz doğa güzelliği Van'ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar köyünde bulunmaktadır.
Peribacaları halk tarafından Kapadokya’ya benzetilerek “Vandokya” olarak isimlendirilmektedir. Peribacalarının bulunduğu alanda ayrıca mağara ve tünel bulunmaktadır.
Van Müzesi
Van ve ilçelerinden çıkan tarih öncesi çağlardan tutun, Urartulara, oradan Roma, Bizans ve Perslere kadar bir çok medeniyete ait eserler ve kalıntılardan binlercesi bu müzede sergilenmektedir.
1972 yılından itibaren hizmet veren müzenin zemin katında arkeolojik eserler birinci katında ise etnografik eserler sergilenmektedir. Van tarihine ışık tutan müze Van gezisinin en önemli rotalarından birisi. Tarih severler bu müzeye bayılacaktır.
ANADOLUYUGEZİYORUM.COM
Sosyal Medya Hesapları
(3340 kez okundu )