Malatya'da Gezilecek Yerler

Malatya / Malatya

Malatya'da Gezilecek Yerler

Malatya; Doğu Anadolu'nun en gelişmiş şehirlerinden birisi ve  800.000 nüfusuyla Türkiye'nin 28. büyükşehridir.
Türkiye'de kayısı denilince ilk akla gelen kent olan Malatya; tarım, sanayi, ticaret, eğitim, ulaştırma ve haberleşme alanında güçlü bir altyapıya sahiptir.
Gezilip görülecek çok sayıda tarihi kültürel mirasa sahip kentin, 13 ilçesi vardır ve trafik plakası 44'dür.

Malatya Gezilecek Yerler Listesi

Günpınar Şelalesi

Malatya'nın Darende ilçesinde bulunan şelale, doğanın içinde en güzel gezi rotalarından birisi. Özellikle hafta sonları insanların ailecek gelip su sesi ve kuş sesi eşliğinde doğanın içinde piknik yaptıkları bir mekan  burası.

Dağların arasından çıkan Günpınar Çayı'ndan oluşan şelale, Elbistan karayolu üzerinde ve Darende’ye 12 km. uzaklıkta.

Malatya Nerede Kalınır?  Malatya Otelleri Rezervasyon İçin Tıklayın

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı 

Sultan IV. Murat zamanında 17. yüzyılın ilk yarısında Silahtar Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilen kervansaray, Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bulunmaktadır.

Evliya Çelebi Seyahatname adlı kitabında kervansaraydan bahsetmektedir. Kervansarayın dış mekânları dükkân olarak kullanılırken iç kısımda 12 odası misafir odası,  bir havuz, 2 hancı odası bulunmaktadır.

Mimarisi ve sağlamlığıyla dikkat çeken kervansaray tarihte daha çok ticari amaçla kullanılmış. Malatya'nın eski yerleşim yeri Battalgazi'ye gittiğinizde sizi karşılayacak tarihi mekânlardan biri olan eser; 2015 yılında restore edildikten sonra çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaya başlamıştır.

Arslantepe Höyüğü

Türkiye'nin en büyük höyüklerinden biri olan Arslantepe Höyüğü, Fırat Nehri’nin batı kıyısında, Malatya’ya 7 kilometre mesafede bulunmaktadır. Tarihi M.Ö 3500’ li yıllara kadar uzanan höyükte ilk arkeolojik kazılar 1932 yılında başlamıştır.

Arslantepe Höyüğü 2021 yılında Türkiye'den UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan eserler arasınada yer almıştır.

 

Kazı çalışmaları sonunda çıkarılan iki aslan ve bir kral heykeli Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir. Ayrıca duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiç saray,kılıç, mızrak,  mühür baskıları, kaliteli metal eserler bulunmuştur.

Battalgazi Ulucamii 

Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat döneminde 1225 inşa edilen caminin mimarı, Yakub bin Ebubekir'dir. İran'daki Büyük Selçuklu İmparatorluğu cami mimari geleneğini Anadolu'da temsil eden tek örnek olarak önem kazanmaktadır. Yapı tarihte değişik tarihlerde onarım görmüştür.

Beşkonaklar Etnografya Müzesi

Yaklaşık 150 yıl geçmişi olan Beşkonaklar Etnografya Müzesi'nde yöre halkının geçmişte kullandığı eşyalar, geleneksel kıyafetler mankenler üzerinde sergilenmektedir. Cep saatleri, yüzükler, tesbihler, ağırlık ölçü aletleri, kazanlar, tepsiler, çakmaklar ve aydınlatma araçları sergilenen diğer parçalar arasındadır.

Beşkonaklar, tarihi sivil mimari örneklerinin yer aldığı Sinema Caddesi’nde bulunuyor. Restorasyon gören Beşkonaklar adlı sıra evlerde turizm ofisi, bir etnografya müzesi ve yöresel yemekler yapan bir lokanta da bulunuyor.

Malatya Müzesi

Malatya Müzesi'nde Neolitik, Kalkolitik, Tun, Hitit, Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler bulunmaktadır. Kılıç ve mızrak uçları, insan mezarları, mühür baskılar ve kral mezarları müzenin önemli eserleri arasındadır.

Karakaya Baraj Gölü altında kalacak yerleşimleri kurtarmak amacıyla yapılan kazılarda ortaya çıkan buluntularla daha da zenginleşmiştir. Arslantepe Höyügü  ile Gelinciktepe’den çıkarılan bazı eserler ise, Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne gönderilmiştir. 

Turgut Özal Tabiat Parkı

turgut ozal tabiat parki

Turgut Özal Tabiat Parkı;  Battalgazi  ilçe merkezine 3km. olup Pınarbaşı mevkiinde bulunmaktadır. Malatyalıların yeşil alana karşı hasretini belli ölçülerde dindiren, büyük  ilgi gösterdikleri park içinde çok sayıda tesis yer alıyor..

Tabiat Parkı 2009 yılında tescillenmiş olup bölge halkının dinlenip, hoşça vakit geçirebildikleri mesire alanıdır.

Somuncu Baba Külliyesi

somuncu baba turb

Malatya'nın Darende ilçesinde bulunan Şeyh Hamidi Aksarayi (Somuncu Baba) Külliyesi, asırlardır en çok ziyaret edilen mekanlar arasında yer almaktadır.

Yusuf Ziya Paşa Camii

 

Şehir merkezinde bulunan tarihi camii 1793 yılında Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. Caminin yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Mimarisi dikdörtgen planlıdır. 

Yusuf Ziya Paşa Bedesteni

Malatya'nın Darende ilçesinde bulunan bedesten; Osmanlı kapalı çarşı mimarisinin özelliklerini taşır. Bedesten dikdörtgen bir yapıya sahip olup, inşaatı sırasında moloz ve kesme taş kullanılmıştır. Yusuf Ziya Paşa Bedesteninde, 2005 yılında ise restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

Karakaya Baraj Gölü 

Atatürk Barajı'ndan sonra Türkiye'nin ikinci büyük barajı olan Karakaya Barajı, Malatya il sınırları içerisinde bulunmaktadır. Karakaya Baraj Gölü'nün çevresinde turistik tesisler bulunmaktadır.

Göl üzerinde feribot seferleri yapılmaktadır. Türkiye'nin en uzun demiryolu köprüsü de baraj gölünün üzerinde bulunmaktadır.

Önerilen Yazılar

>>> Türkiye'nin Yeraltı Şehirleri

>>> Türkiye'nin UNESCO Miras Listesi

>>> Anadolu'nun Taş Köprüleri

>>> Türkiye'nin En Büyük Gölleri

     

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları  İçin TIKLAYIN!

       

 

(5121 kez okundu )

Malatya Resimler

Malatya Videolar

henüz konaklama eklenmemiş
henüz Restaurant&Cafe eklenmemiş
henüz Aktivite eklenmemiş
henüz Sektor eklenmemiş