Siirt'te Gezilecek Yerler
İsmail Fakirullah Türbesi
Siirt’in Aydınlar (Tillo) ilçesi sınırları içerisinde bulunan İsmail Fakirullah Türbesi, vefatından sonra öğrencisi Erzurumlu İbrahim Hakkı tarafından 18. yüzyılda yaptırılmıştır. Türbe UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer almaktadır.
İsmail Fakirullah’ın 1734 yılında vefatı üzerine “Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?” diyen öğrencisi Erzurumlu İbrahim Hakkı Efendi; sadece dini ilimlere değil pozitif bilimlere de hakimdi. Astronomi ve mimari açıdan çok önemli türbeyi yaparak geride miras bırakmıştır.
Türbenin yanına 8 köşeli ve 10 mt. yüksekliğinde bir kule yaptırıp, türbenin doğusuna bir duvar inşa etmiştir. Gece ve gündüzün eşit olduğu ekinoks günlerinde (21 Mart ve 23 Eylül) kalenin arkasındaki vadiden yükselen güneş bu duvara çarpmaktadır. Işık sadece duvarda bulunan pencereden geçip kırılarak, mezarın başını aydınlatmaktadır.
Siirt Otel Rezervasyon İçin Tıklayın
Hz.Veysel Karani Türbesi
İslam büyüklerinden birisi olarak kabul gören Veysel Karanî Türbesi; Baykan ilçesinin Ziyaret adıyla anılan beldesinde bulunmaktadır. Harçtan yapılmış kubbeli türbe, bölgede en çok ziyaret edilen inanç turizmi merkezlerinden birisidir.
Veysel Karani, her yıl mayıs ayında düzenlenen etkinliklerle anılmaktadır.
Ulu Cami
Şehrin merkezi yerinde bulunan camii, Selçuklu beylerinden Mahmut tarafından 1129 tarihinde yaptırılmıştır. Çinili Minare olarak anılan Ulu Cami’nin minaresi, tipik Selçuklu mimarisini örneklerindendir.
Saat Kulesi
Hükümet Caddesi üzerinde yer almakta olan eser 1975 yılında tamamlanmıştır. Kesme taştan yapılmış olan kule saat kare planlıdır. Silmelerle birbirinden ayrılmış dört bölümden oluşan yüzeyin üzerinde saat yer almakta, kulenin tepesi de yukarıda daralan bir kubbeyle örtülmektedir.
Küfre Kalesi
Şirvan merkezine çok yakın bir gezi noktası. İlçenin adıyla da anılan kale, doğu yönünde 4 km kadar sonra görülüyor. Doğal bir kayanın üzerine kurulmuş yapı bir kartal yuvasını andırıyor.
Botan Vadisi Milli Parkı
Botan Vadisi Milli Parkı; Siirt, Tillo ve Eruh ilçeleri sınırlarındaki yaklaşık 120 bin dönümden ve 29 kilometrelik güzergahtan oluşan alanı kapsamaktadır. 2019 yılında milli park ilan edilen alan içerisinde Yerlibahçe, Kayaboğaz, Kalender ve Koçlu köylerindeki kiliseler ve Münzevi Mar Yakub Manastırı yer alıyor.
Tarihi İpek Yolu'nun geçiş noktalarından birisi olan Botan Vadisi Milli Parkı, Siirt'in en önemli gezi rotaları arasında yer alıyor.
Sultan Memduh Türbesi
1761 yılında Aydınlar ilçesinde dünyaya gelen ve 47.000 beyitlik divanı ile bilinen Sultan Memduh’un Asıl adı Sultan Mahmut’tur. Türbenin, kapı ve kabirleri çevreleyen kısmında yaptırana ait kitabeler bulunuyor.
Sağlarca Kaplıcası
Siirt'e 15 km. uzaklığında, Eruh yolu üzerindedir. Bu kaplıca suyunun deri ve kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
ANADOLUYUGEZİYORUM.COM
Sosyal Medya Hesapları
(2099 kez okundu )