Bitlis'te Gezilecek Yerler
Ahlat Müzesi
1971 yılında hizmete açılan Ahlat Müzesi, Bitlis’in en çok ziyaret alan gezi duraklarından biridir. İlk dönemlerde açık hava müzesi olarak düzenlenmiş sonrasında bulunduğu noktaya bir müze binası yapılmıştır. Ahlat Müzesi zengin koleksiyonuyla dikkat çekmektedir.
Müzenin koleksiyonları oldukça zengindir ve yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılmış eserler sergilenmektedir.
Bitlis Otel Rezervasyon İçin Tıklayın
Tatvan Otelleri İçin Tıklayın
İhlasiye Medresesi ve Külliyesi
Bitlis’in en sağlam yapılarından biri olan İhlasiye Medresesi, Selçuklu eserlerinden biridir. 1216 yılından günümüze kadar gelmiş medrese, Bitlis'e gelen turistlerin ziyaret ettiği gezi rotaları arasında yer almakta...
En gözde bölümü ise ön cephesindeki giriş kapısıdır ve burada bulunan Selçuklu motifleri dikkat çekicidir.
İhlasiye Medresesi'nde çok sayıda sanat ve bilim adamı yetişmiştir. Bölgede kendi döneminin en iyi medreseleri arasında yer almıştır. Günümüzde vakıflar müdürlüğü olarak kullanılmaktadır.
Bahçesindeki türbe bölümünde; II. Şerefhan, Veli Şemseddin, Ziyaeddin Han ve Üç Bacılar Türbesi bulunmaktadır.
Ahlat Mezarlığı
Ahlat Mezarlığı, dünyanın en büyük Müslüman mezarlığı özelliğini taşımakta olup, Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunmaktadır. 11. Ve 12. yüzyıldan beri özelliğini yitirmemiş olan bu büyük mezarlık, 10 bin metrekarelik bir alanı kaplar ve Selçuklu mezarlığı olarak bilinir
Tespit edilen 8 bin tane mezar taşı bulunduğu alanda kızıl kahverenginin tonlarını taşıyan dikilitaşlar fotoğraf karelerine estetik bir hava katar.
Dünyanın en büyük müslüman mezarlığında dolaşırken hayata farklı bir gözle bakacaksınız.
Nemrut Gölü
Bitlis’e 26 km mesafede bulunan Nemrut Gölü, Türkiye’nin en büyük krater gölüdür ve dünyada ise en büyük ikinci krater gölü özelliği taşımaktadır. 2400 metre yüksekliği olan Nemrut Gölü, Nemrut Dağı’nın tepesinde bulunmaktadır.
Göl, Nemrut Dağı’nın dördüncü zamanda patlaması sonrasında oluşmuştur. Suyu tatlıdır ve Ilıca Gölü ile bağlantısı dışında başka bir akarsuyla ağlantısı yoktur.
Bitlis Kalesi
Şehir merkezinde yer alan bu görkemli yapı, hakim bir tepeden tarihe tanıklık ediyor. şehrin mazisine ışık tutan yapılardan biri olan kale; M.Ö. 312 yılıyla tarihlendirilmektedir. Büyük İskender’in emri ile yapılan kaleyi gezmek biraz zor olsa da sahip olduğu manzara muhteşem…
Kale sarp kayalıklara yapıldığı için etrafında savunma hendeği yoktur. Şehrin tarihine tanıklık eden ibadet mekanları arasındaki Sultaniye Camii, Ahlat Sahil Kalesi, Emir Bayındır Camisi ve Hizan Camii ziyaret duraklarınız arasında mutlaka olmalı.
Abdurrahman Gazi Türbesi
Hz Osman zamanında 641 yılında bölgeyi fethetmekle görevlendirilen Abdurrahman Gazi burada şehit düşer. Kendisi adına bu türbe inşa edilir.
Emir Bayındır Kümbeti
Ahlat kümbetleri arasında en ilgi çekici olandır ve kitabesinde 1481 yılında ölen Melik Bayındır İbn-i Rüstem Bey’in adı yazılıdır.
Süphan Dağı
Türkiye’nin 3. büyük dağı olan Süphan Dağı, Patnos, Adilcevaz, Malazgirt ve Ahlat sınırlarında kendini göstermektedir.
Türkiye’nin dağcılık turizmine önemli bir katkısı vardır. Her yıl birçok turistin gelip tırmanış yaptığı Süphan Dağı’na tırmanmak için yaz ayları en uygun zamandır.
ANADOLUYUGEZİYORUM.COM
Sosyal Medya Hesapları
(4014 kez okundu )