Erzurum'da Gezilecek Yerler

Yakutiye / Erzurum

Erzurum'da Gezilecek Yerler

 

Erzurum gezilecek  yerler üzerine hazırlamış olduğumuz bu paylaşımda, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kentlerinden birisi olan Erzurum'un tarihi turistik yerleri, kalınacak otelleri, doğal güzellikleri, kayak tesisleri, kaplıcaları ile ilgili detaylı bilgi verilecektir. 

Palandöken Dağı'nın eteklerinde kurulmuş serhat şehri Erzurum, Türkiye'de toprak büyüklüğü açısından 4'ncü, nüfus büyüklüğü açısından ise 29'ncu sırada yer almaktadır. 

Erzurum Gezilecek Yerler Listesi

Çifte Minareli Medrese

Çifte Minareli Medrese; taş işçiliğinin en güzel örnekleri arasında yer alırken, görkemli taç kapısı ve  çifte minaresiyle de görenleri kendisine hayran bırakır. Türkiye Selçuklu mimari geleneğini yansıtan abidevi eser iki katlı, açık avlulu, iki minarelidir.

Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın kızı Hüdavent Hatun tarafından 1253 tarihinde yaptırılan medrese; Anadolu’nun en büyük medresesidir  ve  taş işçiliğinin şaheserleri arasında yer almaktadır.

Erzurum Nerede Kalınır?

Erzurum Otel Rezervasyon İçin Tıklayın!

Tortum Şelalesi ve Gölü

Erzurum’a 120 km. uzaklıktaki şelale, 48 metrelik yüksekliği ile Asya ve Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük şelalesidir. Vadideki bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı’nın önünü kapatmasıyla oluşan çağlayan enfes görüntüsüyle büyülüyor.

Yüksek debisi ve heybetli görüntüsüyle göz dolduran şelale, Tortum Gölü ile etkileyici bir bütünlük içindedir.

Yakutiye Medresesi

erzurum yakutiye medresesi

İlhanlı döneminden günümüze ulaşan nadir örneklerden biri olan tarihi eser şehrin sembol eserlerinden birisi olma ayrıcalığını yaşıyor.

Günümüzde "İslam Eserleri Müzesi" olarak kullanılan medrese 14. Yüzyılın başlarında Hoca Celaleddin Yakut tarafından inşa edilmiştir.

Üç Kümbetler

erzurum uc kumbetler

Çifte minareli medresenin güneyinde yer alan yapı topluluğundan en büyüğünün Saltuklu Beyliği’nin kurucusu Emir Saltuk’a diğer iki kümbetin ise  kimin adına yapıldığı belli değildir. Kümbetlerin, 13.yüzyılın başlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. 

Kesme taştan yapılmış olan kümbetler sekizgen gövdeli, yüksek kasnaklı ve üzeri kubbe ile konik karışımı basık bir külahla örtülüdür.  Kümbetlerin üçgen alınlıklarında, Orta Asya takvimlerinde görülen burç figürlerini andıran boğa, yılan, yarasa, kartal gibi hayvan kabartmaları bulunmaktadır.

Palandöken Kayak Merkezi

Uluslararası standartlara uygun iki kayak pistine sahip olan Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum havaalanına 15 dakika mesafededir. Ülkemizin en uzun kayak pisti burasıdır. Kasım ayından mayıs ayına kadar kayak yapılabilen alan, Erzurum’un her yönüyle cazibe merkezi durumunda.

Erzurum şehir merkezine oldukça yakın olan Palandöken Kayak Merkezi'nde her geçen yıl yeni oteller açılıyor. Kış mevsiminde harika bir tatil geçirmeyi planlıyorsanız, tercihinizi Palandöken Kayak Merkezi'nden yana kullanabilirsiniz.

Erzurum Kalesi

erzurum kalesi ve kulesi

Bizans İmparatorluğu döneminde  yapıldığı tahmin edilen Erzurum Kalesi, şehrin gezilecek en önemli yerleri arasında yer almaktadır.

Erzurum'un tarihi zenginlikleri arasında kendini gösteren kale, bulunduğu tepede hem iç hem de dış kaleden meydana gelmektedir.

Günümüze kadar dış surlar ulaşamamış sadece kapı isimleri kalmıştır: Tebriz Kapısı, Erzincan Kapısı, Gürcü Kapısı ve İstanbul Kapı… İç kalenin ise sur duvarlarının üzerindeki burçlar görülmeye değerdir. Kale duvarları dönem dönem yenilenmiştir.

Erzurum Saat Kulesi

Halk arasında “Tepsi Minare” ve “Kule” olarak adlandırılan saat kulesi; başlangıçta kale Camii'ne minare olarak yaptırılmış yer yer gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. Saat Kulesi'nin yapımında kırmızı tuğla kullanılmış olup taş kaide üzerinde yuvarlak gövdeli bir mimariye sahiptir.

erzurum saat kulesi

Sultan II.Abdülhamit zamanında Müşir Mustafa Paşa’nın Erzurum valiliği sırasında kuleyi şerefenin altında çevreleyen kitabenin bir kısmı sökülerek buraya saat kadranı yerleştirilmiştir. Kuledeki saat 1877 yılında İngiltere’nin başkenti Londra'dan getirtilmiştir.

Erzurum Kongre Binası

erzurum kongre binasi

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı tarihi Erzurum lisesi binası, restorasyon sonrasında "Kongre ve Milli Mücadele Müzesi" olarak kullanılıyor.

Mustafa Kemal Paşa önderliğinde gerçekleştirilen ve önemli kararların alındığı müzeyi gezdikten sonra o günleri daha yakından anlama imkanı bulacaksınız.   

Rüstem Paşa Kervansarayı(Taşhan)

Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri ve damadı olan Rüstem Paşa tarafından 1561 yılında iki katlı olarak yaptırılmıştır.

Günümüzde yeniden restore edilen mimari yapıda; Erzurum ve yöresine ait hediyelik eşyalar özellikle oltu taşı imalatı ve satışı yapılmaktadır.

Erzurum Ulu Camii

ulu camii erzurum

Erzurum Ulu Camii, şehrin en büyük ibadet mekanı özelliğini taşır ve Atabey  Camii  olarak da adlandırılmaktadır. Cami, 1179 yılında Saltuklu Melik Nasirüddün Muhammed Bey'in döneminde inşa edilmiştir.

Beylikler dönemi mimarisinin en güzel örneklerinden biridir ve 6000 kişilik bir cemaat kapasitesine sahiptir. Caminin ikisi doğuda, üçü kuzeyde olmak üzere beş kapısı bulunmakta olup, hiçbir kapı mimari açıdan birbirine benzememekte… 

Nene Hatun Milli Parkı

1877-1878 Osmanlı – Rus Savaşında büyük bir kahramanlığa adını yazdıran ve tabyaların geri alınmasında halka liderlik yapan, Nene Hatun, 1955 yılında “Yılın Annesi ”seçilmiş,  22 Mayıs 1955 yılında Erzurum’da vefat etmiştir.

Aziziye Anıtının yanına defnedilmiştir ve mezarı burada ziyaret edilmektedir. Parkın girişinde ise Nene Hatun’u simgeleyen bir heykel bulunmaktadır. Nene Hatun Milli Parkı, Mecidiye ve Aziziye Tabyalarının bulunduğu alanda oluşturulmuştur.

2009 yılında milli park ilan edilen alanda restore edilen tabyaların yanında Aziziye Şehitleri anıtı, Nene Hatun  Anıtı gibi eserler yapılmıştır.

Aziziye Tabyası

1877 - 1878 Osmanlı - Rus Savaşı'nda (93 Harbi) kahramanca çarpışmalara sahne olmuş tabyadır. Erzurum ilinin sınırları içerisinde yer alan Top Dağı'nın eteklerindedir. Tabyalar, 1867-1872 yılları arasında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır ve 1877-1878 yılları arasında 93 Harbi'ne sahne olmuştur.

Erzurum'un 10 kilometre kuzeydoğusunda Top Dağı'ndaki Aziziye Tabyası büyük bir kahramanlık göstergesine şahitlik edecektir.

Erzurumlularla birlikte Nene Hatun tarihte eşine az rastlanır bir kahramanlık göstererek 93 harbinde Ruslara büyük bir ders vererek şehri savunmuş Rusları tabyalardan söküp atmışlardır. Tabyaların yapılışının en önemli amacı  doğudaki Kars yolunun güvenliğini sağlamaktır.

Erzurum Kaplıcaları

aziziye kaplıcaları

Erzurum'un Aziziye ve Pasinler ilçelerinde bulunan termal tesisler asırlardır halkın tedavi ve dinlence amacıyla kullandığı mekanlar arasında yer alıyor.

Ilıca Kaplıcaları; Erzurum'un 15 km. batısındaki Aziziye ilçe merkezinde yer almaktadır. Selçuklu'lar tarafından yapılmış olan ve Çermik, Oluklu, Zincirli adlarını taşıyan  kaplıcalar Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde kullanılmıştır.

Erzurum'a 40km. doğusunda bulunan Pasinler ilçesinde bulunan termal tesisler her yıl binlerce kişi tarafından kullanılmaktadır.

Erzurum Köprüköy ilçesinde bulunan çamur havuzları bir çok hastalığa deva olarak anlatılmaktadır.

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları 

    

 

(3124 kez okundu )

Erzurum Resimler

Erzurum Videolar

henüz konaklama eklenmemiş

Koç Cağ Kebabı

henüz Aktivite eklenmemiş
henüz Sektor eklenmemiş