Bursa'da Gezilecek Yerler

Osmangazi / Bursa

Bursa'da Gezilecek Yerler

Türkiye'nin en önemli tarih ve kültür şehirlerinden birisi olan Bursa, Osmanlı Devleti'ne uzun zaman başkentlik yapmıştır. Osmanlı asırlarından kalmış çok büyük bir mirasa sahip Bursa; 2015 yılından itibaren UNESCO medeniyet mirası listesinde yer almaktadır.

Turizmin yanında dinamik bir sanayi, ticaret, eğitim, ulaşım ve tarım sektörüne sahip Bursa, 3 milyonluk nufusuyla Türkiye'nin en kalabalık 4. şehridir. 17 ilçesi olan Bursa'da bulunan Uludağ Kayak Merkezi dünyanın en önemli tatil ve eğlence lokasyonlarından birisidir. Bursa'nın gezilip görülecek en güzel yerlerini sizler için listeledik. İyi  gezintiler dileriz.

Bursa'da Gezilecek Yerler Listesi

 Cumalıkızık Köyü

Bursa'ya 10 km. uzaklıktaki Cumalıkızık, adeta tarihi bir film platosu gibi... 700 yıllık geçmişi olan köy ve çevresi UNESCO medeniyet mirası içeresinde yer alıyor.

Burası Orhan Gazi'nin Bursa'yı fethetmeden önce kurdurduğu  köylerden biri. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinin verildiği evler, sokaklar, çeşmeler ve insanlarıyla görülup gezilmeğe  değer  nitelikte.

Bursa Nerede Kalınır?

Bursa Otel Fırsatları İçin TIKLAYIN!!!

Bursa Ulu Camii

bursa ulu camii

Yıldırım Bayezid tarafından Bursa'da 1396-1399 yılları arasında yaptırılan Ulu Camii çok kubbeli camilerin Anadolu'da ki klasik ve anıtsal örneği sayılmaktadır. İki minaresi ve 20 kubbesi olan yapının ortasında büyük bir şadırvan bulunur. Minberi ceviz ağacından oyma ve geçme tekniğiyle  yapılmış şaheser bir yapıdır.

Minberin giriş kapısının üzerinde altın yaldızla Osmanlıca olarak, "Yıldırım Beyazıt Han tarafından hicri 804 (miladı 1399) yılında yaptırılmıştır" ibaresi yer almaktadır. Duvarlarında hat yazısıyla yazılmış çok sayıda levha vardır.

bursa ulu camii

621 yıllık minberi üzerinde galaksi ve güneş sistemlerinin simgeleri dikkat çekmektedir. Gezegenler, büyüklük oranlarıyla bire bir yansıtılmıştır minbere. Camii sadece Bursa'nın değil Anadolu'nun en önemli ulu camilerinden birisi olma özelliği taşır.

2015 yılında çevresiyle birlikte Unesco Medeniyet Mirası Listesine giren yapının ihtişamı ziyaretçilerine farklı duygular yaşatmaktadır.

Uludağ  Kayak Merkezi 

uludag bursa

Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. 1961 yılında 13000 hektarlık bölümü milli park olarak tescillenmiş.

Açık havada İstanbul, Marmara denizi ve civar yakın yerlerin görünmesi buraya ayrı bir özellik vermektedir. Türkiye'nin en büyük kayak merkezi olan Uludağ, yol durumunun uygunluğu, uzun kış mevsiminde kar bulunması ve eşsiz manzaraları sayesinde her yıl yerli-yabancı turist akınına uğrar.

Dört mevsimi ayrı bir güzellik taşısa da  kayak deyince ilk gelen nokta Uludağ’ın çevresinde  çok sayıda otel vardır.

İnkaya Asırlık Çınarı

bursacinari

Bursa'da Uludağ karayolu üzerinde bulunan heybetli çınar ağacı neredeyse Osmanlı ile yaşıttır.

600 yıllık bir geçmişe sahip olan İnkaya Çınarı adını Osmanlı Devleti'nin ilk köylerinden biri olan İnkaya‘dan alır. 6 Asırlık çınarın çapı 3 metre, yüksekliği 35 metredir.

Asırlık İnkaya Çınarı; Türkiye'nin en yaşlı ağaçlarından biri olup dünya çapında da bir üne sahiptir. 13 ana kolu, 9,2 metrelik çevresi bulunan dev çınarın dallarının kalınlığı ise 3-4 metre olup neredeyse normal bir ağaç gövdesi kadardır.

Trilye Evleri

Bursa'nın tarih kokan köşelerinden biri olan Trilye; Mudanya ilçesine  11 km uzaklıkta. Köy “Zeytinbağı”  olarak da adlandırılıyor. Tirilye takvim yapraklarının düşmeyi unuttuğu, saatin durduğu yer gibi adeta  Evleri, dar sokakları görülmeye değer nitelikte.

Evler genellikle ahşap ve kerpiçten yapılmıştır ve geneli üç katlı olarak inşa edilmiştir. Evler Osmanlı mimarisini yansıtmaktadır.

Gölyazı

Gölyazı, Bursa'nın Nilüfer ilçesine bağlı olan Ulubat Gölü'nün kıyısında şirin bir balıkçı köyü....Eşine az rastlanır bir güzellikte olmasına rağmen Gölyazı, yeterince keşfedilmemiş gúzellikte...

Gölyazı'da eşsiz bir manzara  ve koruma altına alınmış tarihi evleri dikkat çekiyor. Bakıldığında, köprü ile bağlanmış iki ada görünüme sahip ancak aracınızla tüm köyü 5 dakikada turlayabilirsiniz. Yani o kadar küçük bir köy.

 Gölyazı'na adım atar atmaz, “Ağlayan Çınar Ağacı”nı duyarsınız şüphesiz. Bir çay bahçesinin ortasında, yere paralel yatmış dev bir çınar ağacının sürpriziyle karşılaşırsınız.

Bursa Atatürk Müzesi

Atatürk'ün Bursa ziyaretlerinde kaldığı tarihi ev, 1973'de müzeye dönüştürülerek ziyarete açıldı.

Müzenin birinci katında, kabul salonu, yemek salonu ve buraya açılan dinlenme odası bulunuyor. İkinci katında ise, sağ tarafta yatak odası, solda çalışma odası yer alıyor.

Müzenin bodrum katı mutfak ve hizmet için kullanılıyor. Bursa Atatürk Müzesi içerisinde bulunan eşyaların tamamına yakını Atatürk'ün kullandığı orijinal eşyalar.

Emir Sultan Camii ve Türbesi

emirsultanturbesi

Yıldırım Beyazıt'ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından 1429 yılında yaptırılmıştır. Hundi Fatma Hatun, eşi Emir Sultan adına inşa ettirmiştir bu camii.

Emir Sultan Camii’nin yanında Emir Sultan Türbesi bulunmaktadır. Cami alanı ağaçlarıyla çevrilidir. Cami, ilk yapıldığında tek kubbeli iken daha sonraki onarımlarda üç kubbeli hale dönüştürülmüştür. Mihrabı İznik çinileriyle süslüdür ve dikkat çekicidir.

İznik Gölü

Türkiye'nin 5. büyük gölü özelliğini taşıyan göl, ismini kıyısında konumlandığı  tarihi İznik’ten alır. 298 km2'lik bir yüzölçümüne sahip olan İznik Gölü'nün suyu tatlıdır.

Suyunu Gemlik Körfezi ve Karsak Deresi'ne boşaltmaktadır. İnsanın içine işleyen görüntüsüyle ve çevresindeki bağlar, meyve ve sebze bahçeleriyle yörenin önemli gezi rotalarından biri.

Bursa Koza Han

İpek ticaretinin yapıldığı önemli merkezlerden birisi olmuştur tarih boyunca Bursa. Şehir merkezinde hanlar bölgesinde yer alan han; 1491 yılında ll.Beyazıt tarafından yaptırılmıştır.

Kurulduğu yıllarda ipek böceği kozalarının satılıp, kozalardan elde edilen ipekli kumaşların alınıp satıldığı bir mekandır burası. Han, 2 katlı olup 95 odalıdır ve günümüzde de hala ipekçilik alanında faaliyetlerine devam etmektedir. Alt katında kafeteryalar bulunmaktadır.

Muradiye Külliyesi 

muradiye kulliyesi

Büyük Türk seyyahı Evliya Çelebi'nin "Ruhaniyetli Şehir" olarak tanımladığı Bursa'nın en önemli gezi duraklarından birisi şüphesiz Muradiye Külliyesi...

Osmanlı başkenti Bursa'da Sultan 2. Murad Han'ın  kendisi adına yaptırdığı camii, imaret, türbe, çeşme, ve medresenin yanında çok sayıda şehzadenin kabrinin bulunduğu yer burası...

Bursa Saat Kulesi

Tophane semtinde yer alan tarihi saat kulesi 19.yüzyılın ikinci yarısında Sultan Abdülaziz döneminde inşa edilmiştir.  Saat kulesine çıktığınızda burada bulunan Osmanlı Devleti'nin kurucuları Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerini de ziyaret edebilirisiniz.

Toplam 33 metre yüksekliğinde olup, içerisinde 89 basamaklı bir merdiven yer almaktadır. Her katın cephesinde birer pencere bulunmaktadır.

Yeşil Türbe

Bursa'nın simgelerinden olan ve şehrin merkezinde bulunan Yeşil Türbe, Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid'in oğlu Sultan Mehmet Çelebi tarafından 1421 yılında yaptırılmıştır.

Türbenin mimarı Hacı İvaz Paşa'dır. Osmanlı mimarisinde tüm duvarlarının çini ile kaplı olduğu tek türbedir. Mehmet Çelebi'nin sağlığında türbenin yapımı tamamlanmıştır. Ancak türbenin yapımından tam 40 gün sonra Mehmet Çelebi'nin vefat etmesi üzerine, Yeşil Türbe'ye konulmuştur.

Türbede Çelebi Sultan Mehmet'in yanı sıra oğulları Şehzade Mustafa, Mahmut ve Yusuf ile kızları Selçuk Hatun, Sitti Hatun, Ayşe Hatun ve dadısı Daya Hatuna ait olmak üzere toplam 8 sanduka bulunmaktadır.

Dış duvarlar turkuaz çinilerle kaplıdır. Türbenin içi; sandukalar, mihrap, cümle kapısı ile cephe kaplamaları da çiniden yapılmıştır. Yeşil Türbe'nin kıbleye bakan mihrabı bir sanat eseridir. Buradaki çiniler İznik çiniciliğinin şaheser örnekleri arasında gösterilmektedir

Karagöz Müzesi

Bursa, Çekirge caddesi üzerinde yer alan ev müzeye dönüştürülerek “Karagöz Müzesi”  adıyla sanatseverlerin hizmetine sunulmuştur.

Karagöz ve Hacivat'ı, gelecek nesillere anlatmak amacıyla modern müze anlayışıyla ele alınan müzede iki adet tanıtım galerisi yer almaktadır.

Tarihi Irgandı Çarşılı Köprü

Bursa'nın Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlayan, Gökdere Çayı'nın  üzerine Osmanlı padişahı ll. Murat döneminde 1442 yılında inşa edilmiştir. 577 yıldır Irgandı Köprülü çarşı, geleneksel  el işçiliğinin en güzel örneklerini sunan zanaatkara ev sahipliği yapıyor.

Ulubat Gölü

Bursa'ya 34 km uzaklıktaki göl, yapısı itibariyle değişik türden yüzbinlerce su kuşuna beslenme ve barınma olanağı sağlıyor.

Su içinde yaşayan canlılar için de zengin bir yapıya sahip gölde çok sayıda balık çeşidi bulunuyor.

Sosyal Medya Hesapları İçin TIK TIK !

    

(3056 kez okundu )

Bursa Resimler

Bursa Videolar

henüz konaklama eklenmemiş

Uzan Et Mangal

Rumeli Kardeşler Sofrası

Kayhan Köftecisi

Zennup 1844

Uludağ Kebapçısı

Kebapçı Tamer

Kebapçı İskender

henüz Aktivite eklenmemiş
henüz Sektor eklenmemiş