Diyarbakır'da Gezilecek Yerler

Sur / Diyarbakır

Diyarbakır'da Gezilecek Yerler

Diyarbakır Surları

Diyarbakır Surları; Bizans, Roma,  Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıyan kapıları, burçları ve figürleri yaklaşık bin yıldır; kültürel ve sanatsal özelliklerini günümüze kadar taşıyabilmiş büyük bir medeniyet mirasıdır.

Çin Seddi'nden sonra dünyanın en büyük surları olduğu kabul edilmektedir. Diyarbakır Surları sizleri dünden bugüne unutamayacağınız nostaljik bir yolculuğa çıkaracaktır.

Diyarbakır Nerede Kalınır?

Diyarbakır Otel Rezervasyon İçin Tıklayın

Hevsel Bahçeleri

Asırlardır güzelliğinden bir şey kaybetmeyen Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır’a ayrı bir zenginlik katmaktadır. Bir tarafta yeşilin her tonunu görebileceğiniz bahçeler diğer tarafta muhteşem surlar…

2015 yılında Hevsel Bahçeleri Diyarbakır surlarıyla birlikte UNESCO Dünya Miras Listesine alındı. Dicle nehri üzerindeki  tarihi on gözlü köprüsüyle dikkatleri çeken  hevsel bahçeleri 250 hektarlık alanıyla sizi kendisine hayran bırakacak büyük bir potansiyeli bünyesinde saklamakta.

Çayönü Antik Kenti

Dicle Nehri'nin kenarında Ergani ovasında bulunan Çayönü antik kenti; 1963 yılında keşfedilmiştir. İlk kazı çalışmaları Dr. Halet Çambel ve Prof Dr. Robert J. Braidwood tarafından başlatılmıştır.

Çayönü'den ilk yerleşim M.Ö. 10.000'lerde başlamış,  M.Ö. 4200'lü yıllara kadar devam etmiştir. 6000 yıl boyunca birbirinden farklı mimari tasarımlarda binalar bulunmuştur. Çayönü kazılarında günümüze kadar gelen kerpiç binaların ilk örneklerinin yanında buğday ve baklagillere rastlanmıştır. M.Ö.6000'lere gelindiğinde Çayönü'nde yaşayan herkes kendi yiyeceğini tarımdan elde edebiliyordu

Çayönü'nde çok sayıda küçük alet ve eser de bulunmuştur. En sık av hayvanlarının kemiklerinden iğneler, saplar, oraklar çengeller ve boncuk, halka, düğme, basit kaplar ortaya çıkarılmıştır.

Hz. Süleyman Camii

1155-1160 yılları arasında Nisanoğlu Kasım tarafından yaptırılan Hz. Süleyman Camii'nin bulunduğu alanda, İslam orduları başkomutanı  Halit Bin Velid’in oğlu olan Hz. Süleyman ile Diyarbakır’ın Hz. Ömer döneminde alınması sırasında şehit düşen 27 sahabe yatmaktadır.

Cami Selçuklu tarzında, mimarisi ise Arap usulüdür. Cami tarihi boyunca İçkale Camisi, Kale Camisi, Nasıriyye Camii isimleriyle de anılmıştı. Anadolu’nun ilk camilerinden birisi olan yapı;   türbeleriyle görülmeğe değer nitelikte.

Dicle Köprüsü

Dicle nehri üzerine 10 gözlü olarak 1065 yılında Mervaniler döneminde Übeyd oğlu Yusuf isimli bir mimar tarafından inşa edilen eser şehrin en önemli tarihi miraslarından biri.

Diyarbakır Ulu Camii

Diyarbakır'ın Hz. Ömer döneminde islam ordularınca fethinden sonra, şehrin  en büyük kilisesinin  camiye çevrilmesiyle olmuştur. Anadolu'nun en eski camisi olan Ulu Cami kitabeleriyle de büyük önem taşımaktadır. 1091 yılında Selçuklu Sultanı Melikşah tarafından tamir ettirilmiştir.

1115 te meydana gelen deprem ve yangında büyük zarar gören cami halkın yardımıyla 1240 yılında onarılmıştır. Günümüzde ibadete açıktır. Sadece Diyarbakır’ın değil Anadolu’nun en eski camiini yakından görmeye ne dersiniz?

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı adına Diyarbakır'da şehir merkezinde Cahit Sıtkı Tarancı Sokak'ta bulunan müze, şehrin sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.

Cahit Sıtkı, 1910 yılında bu evde doğmuştur. Ahmed Arif Müzesi'yle komşu olan evde şaire ait kişisel eşyalar sergilenmektedir. Bunun yanı sıra şehre ait etnografik eserler de sergilenmektedir. 35 yaş şiiriyle akıllara kazınan Cahit Sıtkı'ya adanmış müzede Türk Edebiyatının bu önemli ismini daha yakından tanıma imkânı bulacaksınız.

Mar Petyun Kilisesi

İlk olarak 4. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmekle kilise, Şeyh Mutahhar Camii'nin yakınında bulunmaktadır. Günümüze gelen yapı ise 17. yüzyılda inşa edilmiştir. Yapımında siyah bazalt taş kullanılan kilise, 1681 yılındann itibaren Amid Keldani Kilisesi olarak hizmet vermektedir.

Diyarbakır Müzesi

1985 yılında hizmete açılan Diyarbakır Müzesi'nde, Neolitik Çağ'dan itibaren Eski Tunç, Urartu, Asur, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı devirlerine ait arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir.

Ayrıca Çayönü, kazılarının yanı sıra 2000 yılından beri Ilısu Barajı kurtarma kazıları da müze başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Kazı çalışmaları ile insanlık tarihine ait çok önemli bilgiler içeren bulgular elde edilmektedir.

Ziya Gökalp Müzesi

Diyarbakır'da doğan ünlü şair ve düşünür Ziya Gökalp'in doğduğu ev günümüzde müze eve dönüştürülmüş ve ziyarete açılmıştır.

19.yüzyılın ilk yarısında inşa edilen ev görkemli bir mimariye sahiptir. Sağlamlığını hala korumaktadır ve haremlik selamlık olmak üzere iki bölüm olarak tasarlanmıştır.

 Ziya Gökalp Müzesi'nde ünlü şaire ait eserlerin yanı sıra yöreye ait etnografik eserler de sergilenmektedir.

Sosyal Medya Hesapları İçin TIKLAYIN

    

 

(1363 kez okundu )

Diyarbakır Resimler

Diyarbakır Videolar

Diyarbakır Nerede Kalınır & Diyarbakır Otelleri

henüz Restaurant&Cafe eklenmemiş
henüz Aktivite eklenmemiş
henüz Sektor eklenmemiş